Κυριακή , 20 Σεπτεμβρίου 2020
Τελευταία Νέα

Επικίνδυνες ισορροπίες! ΤΙ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ η ΤΟΥΡΚΙΑ με τη ΣΥΛΛΗΨΗ…

Επικίνδυνες ισορροπίες! ΤΙ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ η ΤΟΥΡΚΙΑ με τη ΣΥΛΛΗΨΗ...

Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις δοκιμάζονται για άλλη μια φορά με επίκεντρο το επεισόδιο της σύλληψης δύο Ελλήνων από τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις στις Καστανιές του Εβρου, με την αιτιολογία ότι η ελληνική περίπολος πέρασε παρανόμως σε τουρκικό έδαφος.

Παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχουν ακόμα πολλά στοιχεία για τη συγκεκριμένη υπόθεση, το συμβάν θα έπρεπε κανονικά να θεωρηθεί σχεδόν καθημερινότητα. Ιδίως όταν κατά μήκος της μεθοριακής γραμμής υπάρχουν περιθώρια ακόμα και για ανθρώπινο λάθος.

Το Γενικό Επιτελείο Στρατού ανακοίνωσε ότι οι δύο στρατιωτικοί εισήλθαν κατά λάθος σε τουρκικό έδαφος, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, χωρίς όμως αυτό να έχει ακόμα διευκρινιστεί.

Η υπόθεση θα μπορούσε να λυθεί μέσα σε λίγες ώρες, όπως συμβαίνει σε στρατιωτικά επεισόδια τοπικού χαρακτήρα. Ωστόσο, η τουρκική πλευρά φαίνεται ότι θέλει να δώσει μεγάλη διάσταση στη σύλληψη των δύο στρατιωτικών, με σκοπό να πιέσει την ελληνική πλευρά για τις δικές της θέσεις.

Με άλλα λόγια, χρησιμοποιείται από τους Τούρκους το επεισόδιο με τους δύο Ελληνες, οι οποίοι πιθανόν να περπάτησαν λίγα μέτρα σε αμφισβητούμενη περιοχή και βρέθηκαν να οδηγούνται σε τουρκικό δικαστήριο, αντιμέτωποι με κατηγορίες για παράνομη είσοδο στη γειτονική χώρα.

Πρόκειται για επικίνδυνο παιχνίδι από έναν ηγέτη, ο οποίος έχει δείξει ότι λειτουργεί ανεξέλεγκτα, ιδίως μετά το αποτυχημένο δημοψήφισμα του Ιουλίου 2015. Για αυτό, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να λειτουργήσει με ψυχραιμία και να ζητήσει την άμεση επιστροφή των δύο στρατιωτικών, οι οποίοι σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να φορτωθούν το βάρος των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Αυτό είναι το παιχνίδι του Ερντογάν, που θα επιδιώξει να μετατρέψει ένα συνηθισμένο συμβάν σε όπλο για να επιτύχει τους δικούς του σκοπούς. Ας ελπίσουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα λειτουργήσει υπεύθυνα και όχι με επιπολαιότητα. Πολύ περισσότερο όταν δύο Ελληνες στρατιωτικοί βρίσκονται αυτή τη στιγμή έγκλειστοι στις τουρκικές φυλακές και η επιστροφή τους στην Ελλάδα θα πρέπει να αποτελέσει το πρώτο μέλημα.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares