Τρίτη , 29 Σεπτεμβρίου 2020
Τελευταία Νέα

ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΣΚΟΠΙΑΝΟ; Κακό μαντάτο η σύμπλευση Ζάεφ με Ντιμιτρόφ…

ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΣΚΟΠΙΑΝΟ; Κακό μαντάτο η σύμπλευση Ζάεφ με Ντιμιτρόφ...

Ο μήνας έχει 11 και έως τις 25 που πραγματοποιείται η σύνοδος των ΥΠΕΞ της Ε.Ε, θα πρέπει ο Ζόραν Ζάεφ να σηκώσει το τηλέφωνο, να καλέσει τον Αλέξη Τσίπρα και να πει: “δέχομαι” αλλαγή συντάγματος για ονομασία erga omnes και απαλοιφή αλυτρωτικών αναφορών.

Της Νίκης Ζορμπά
Οι εξελίξεις του σαββατοκύριακου στην γείτονα μάλλον δεν προσιδιάζουν σε άμεσες θετικές εξελίξεις: Ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ φωτογραφήθηκε συν γυναιξί με τον υπουργό Εξωτερικών του, σε ειδυλλιακό φόντο ( ένα καταπράσινο πάρκο) για να κλείσει τα στόματα όσων έβλεπαν ( μεταξύ αυτών και η Αθήνα) ότι υπάρχει σύγκρουση αντίληψης μεταξύ τους σχετικά με το ονοματολογικό.

Προς επίρρωση της διάψευσης περί διάστασης Πρωθυπουργού και ΥΠΕΞ, εκδόθηκε και σχετική “γραμμή” από την γείτονα: “Δεν υπάρχουν διαφορές. Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών μαζί με ολόκληρη την κυβέρνηση της πΓΔΜ ακολουθούν την ίδια και μόνο γραμμή, αποφασισμένοι και αφοσιωμένοι στην επίλυση των διαφορών και στην ενίσχυση της αξιοπρέπειας και της ταυτότητας των Μακεδόνων πολιτών”

Ο κ. Ντιμιτρόφ (από το εθνικιστικό VMRO ορμώμενος) “τίναξε” προ ημερών την συμφωνία που συνομολόγησε με τον Νίκο Κοτζιά υπό τον Μάθιου Νίμιτς στον αέρα, υπαναχωρώντας από ήδη συμφωνημένα ζητήματα.

Η θέση Ζαεφ, ο οποίος έχει εκτεθεί πολιτικά στο εσωτερικό του υπέρ μιας λύσης στη χρόνια εκκρεμότητα με την Ελλάδα προκειμένου η χώρα του να γίνει δεκτή σε Ε..Ε και ΝΑΤΟ, θεωρήθηκε ως “κόντρα” στις επιδιώξεις Ντιμιτρόφ και την τορπίλη που έριξε στη διαπραγμάτευση.

Αυτή την ανάγνωση, της μεταξύ των σύγκρουσης, είχε κάνει και η Κυβέρνηση, ποντάροντας προφανώς στην ισχυρή βούληση που είχε εκφράσει κι εμπράκτως ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Αθήνας- Σκοπίων.

Το φωτογραφικό ενσταντανέ Ζάεφ με Ντιμιτρόφ, ερμηνεύεται πια μάλλον με όρους… παράδοσης του πρωθυπουργού στον ΥΠΕΞ του, ο οποίος είτε για διαπραγματευτικούς λόγους είτε γιατί κρίνει “ασύμφορη” πολιτικά την επωαζόμενη συμφωνία, έχει στυλώσει τα πόδια στην διαπραγμάτευση.

Αντιπρόταση δεν υπάρχει

Από την Κυβέρνηση πάντως διαμηνύουν σε υψηλούς τόνους ότι ή τα Σκόπια θα δεχθούν τη συμφωνία με τις προϋποθέσεις της Αθήνας περί ονομασίας “έναντι όλων” και συνταγματική αναθεώρηση ή καίτοι απευκταίο, η πιθανότητα συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών, θα βρεθεί στις καλένδες.

Ήδη από το τέλος της περασμένης εβδομάδας, οπότε και η Κυβέρνηση αξιολογούσε ως εξαιρετικά κρίσιμες τις ώρες έως και σήμερα για τυχόν επικοινωνία Ζάεφ – Τσίπρα, το μήνυμα προς την γείτονα ήταν ένα και ξεκάθαρο: “Η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο των γειτόνων , εμείς ό,τι είχαμε να πούμε το είπαμε κι ό,τι είχαμε να κάνουμε το κάναμε”.

Όπερ σημαίνει ότι – σύμφωνα με τις ίδιες διαρροές τουλάχιστον, εάν οι Ζάεφ- Ντιμιτρόφ “ροκανίζουν” τον χρόνο προκειμένου να αποσπάσουν όσα περισσότερα μπορούν υπέρ της πΓΔΜ για τη διαπραγμάτευση, ματαιοπονούν, ξοδεύοντας πολύτιμο χρόνο στον δρόμο για τη σύνοδο Κορυφής (28 Ιουνίου), που δεν διαθέτουν.
capital

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares