Πέμπτη , 17 Ιανουάριος 2019

ΕΞΑΛΛΟΣ ο Κ. ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ με τον Ν. ΚΟΤΖΙΑ: «Αν δεν είναι ΑΝΙΔΕΟΣ, τότε είναι ΠΡΑΚΤΟΡΑΣ»… (VIDEOS)

Απίστευτες δηλώσεις έκανε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς πριν από περίπου μια εβδομάδα μετά το πέρας των εργασιών της 3ης Υπουργικής Συνάντησης Ελλάδος-Αλβανίας-Βουλγαρίας και Σκοπίων, σχετικά με τους Έλληνες βλάχους που κατοικούν στα Σκόπια, προκαλώντας την οργή του προέδρου της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ Κυριάκου Βελόπουλου.

Ο Υπ.Εξ. μετά από ερώτηση Έλληνα δημοσιογράφου (ο οποίος είναι βλάχος) ο κ. Κοτζιάς αρνήθηκε ότι υπάρχει ελληνική μειονότητα στη γειτονική χώρα αλλά «απόδημοι», και μάλιστα προσπάθησε να διαχωρίσει τους βλάχους από τους «ελληνόφωνες βλάχους».

Διαβάστε με προσοχή το διάλογο ανάμεσα στο δημοσιογράφο και τον υπουργό και φρίξτε με τα όσα είπε ο ανεκδιήγητος υπουργός:

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα ήθελα παρακαλώ να σας ρωτήσω αν στις τόσες συναντήσεις που κάνατε με τον Σκοπιανό ομόλογό σας θέσατε το θέμα της ελληνικής μειονότητας στα Σκόπια, εάν ζητήσατε την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της εκεί ελληνικής μειονότητας και αν επίσης ζητήσατε από την εκεί μειονότητα να βοηθήσει στην εύρεση μιας λύσης με τη γείτονα χώρα. Σας ευχαριστώ.

Ν.ΚΟΤΖΙΑΣ: Παρακολουθώ με ενδιαφέρον μια συζήτηση σε μια ορισμένη κατηγορία μέσων για την ελληνική μειονότητα, φαντάζομαι ότι θα εννοείτε πιο πολύ τους ελληνόφωνους Βλάχους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επειδή είμαι Βλάχος, πιο πολύ εννοώ τους ελληνόφωνους Βλάχους, Υπουργέ μου.

Ν.ΚΟΤΖΙΑΣ: Άρα καλά σας κατάλαβα, ναι. Νομίζω ότι υπάρχουν εξαιρετικοί άνθρωποι που εκπροσωπούν τους Βλάχους στην Ελλάδα για να σας δώσουν περισσότερες πληροφορίες. Καθ΄ αυτό Έλληνες, δηλαδή με ελληνικά διαβατήρια, είναι 300, 400 στη γείτονα χώρα. Εμείς δεν θεωρούμε ότι υπάρχουν μειονότητες με το χαρακτήρα να δείξουμε ένα θέμα αυτών, τις μειονότητες και τις δικές μας. Σας θυμίζω ότι το πρώτο πράγμα που έθεσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, αλλά και το πρώτο πράγμα που έθεσε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης στην άλλη πλευρά, ήταν να μιλάμε αν θέλουμε για απόδημους, να μιλάμε για διασπορά αλλά όχι για μειονότητες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν μου επιτρέπετε, κ. Υπουργέ, ήδη οι Σκοπιανοί σε απογραφή έχουν δηλώσει ότι είναι 300.000 τουλάχιστον οι βλαχόφωνοι.

Ν.ΚΟΤΖΙΑΣ: Ναι, ξέρω. Σας λέω, είναι οι Βλάχοι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οι οποίοι έχουν ελληνική συνείδηση.

Ν.ΚΟΤΖΙΑΣ: Μαζί σας, αλλά δεν είναι μειονότητα με αυτή την έννοια. Και νομίζω ότι έχετε εδώ στη Θεσσαλονίκη εξαιρετικούς Βλάχους που ξέρουν καλά το θέμα. Σκέφτομαι, ας πούμε, τον κ. Μέρτζο, ο οποίος είναι. Όλο το Νυμφαίο πάνω είναι μια περιοχή. Εγώ, θέλω να σας πω το εξής, επειδή μου φαίνεται είναι και ο Περιφερειάρχης της Ηπείρου Βλάχος, αν δεν κάνω λάθος. Θέλω να σας πω ότι οι Έλληνες Βλάχοι, γενικά το λέω τώρα, με αφορμή την ερώτησή σας, αλλά όχι ως απάντηση, πρόκειται για εξαιρετικής ποιότητας ανθρώπους, υψηλά μορφωμένους και με υψηλή και πατριωτική και διεθνιστική συνείδηση. Αλλά μιλάω για τους Βλάχους στην Ελλάδα.

Στις δηλώσεις αυτές που έμειναν ασχολίαστες από τα συστημικά ΜΜΕ, αντέδρασε μέσω twitter ο Κυριάκος Βελόπουλος:

Να θυμίσουμε επίσης πως ο Κίρο Γκλιγκόροφ σε δήλωσή του στην τσεχική εφημερίδα Cesny Denik τον Ιούνιο του ‘92, ανέφερε την ύπαρξη 100.000 πολιτών ελληνικής καταγωγής.

H εκτίμηση αυτή του Γκλιγκόροφ αναδημοσιεύτηκε στην Ελλάδα για πρώτη φορά στην εφημερίδα «Μεσημβρινή» της 16-6-1993.

«Στα Βαλκάνια σήμερα ο καθένας συναγωνίζεται τους αριθμούς και το δικό τους έθνος το παρουσιάζουν ως το μεγαλύτερο. Οι Έλληνες δηλώνουν πως ζουν εδώ 250.000 Έλληνες ενώ από τις στατιστικές όμως, είναι μόνον 100.000. Υποτίθεται υπάρχουν μεταξύ 700.000 και 1.000.000 Αλβανών εδώ. Οι Σέρβοι αναφέρουν είναι 250.000 και 300.000, όμως η πρόσφατη απογραφή έδειξε, εν τούτοις, πως ο αριθμός του δεν ξεπερνά τις 43.000».

Tι είναι πιο πιθανό; Nα είναι 200,000 ή 200;

Οι στατιστικές βέβαια των Σκοπίων δεν είναι κι ό,τι πιο ακριβές.

Να θυμίσουμε στον κ. Κοτζιά που πάει να ξεπουλήσει τη Μακεδονία μας τα όσα έχει παραδεχτεί δημοσίως ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός των Σκοπίων Κίρο Γκλιγκόροφ για την περιοχή μας:

 

Τέλος, δείτε τα όσα είχε πει το 2011 στη βουλή ο κ. Βελόπουλος για τους Βλάχους, τους Αρβανίτες και τους Ποντίους, όταν το ελληνικό κράτος χαρακτήριζε τις διαλέκτους τους ως «ξένες γλώσσες». Όταν αυτοί που γνωρίζουν ιστορία ομιλούν, οι πολιτικάντηδες ξεφτιλίζονται:

 

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares
loading...