Πέμπτη , 22 Οκτωβρίου 2020
Τελευταία Νέα

ΕΝΤΟΝΗ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ και ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ;Οι Ε.Δ με τη συνδρομή Αμερικανών στήνουν γραμμή άμυνας…

ΕΝΤΟΝΗ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ και ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ;Οι Ε.Δ με τη συνδρομή Αμερικανών στήνουν γραμμή άμυνας...

Όλο και στενότερη γίνεται η συνεργασία Ελλήνων και Αμερικανών τόσο σε πολιτικό όσο και σε στρατιωτικό επίπεδο. Η σύμπλευση Ελλάδας-ΗΠΑ έχει γίνει, σχεδόν, απόλυτη.
Ας δούμε τα στοιχεία που υπάρχουν μέχρις στιγμής.

Στην Αθήνα στις 15 Μαρτίου καταφτάνει ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Γουές Μίτσελ, σε ένα ταξίδι ‘αστραπή’ θα έλεγε κανείς. Πέραν της Αθήνας θα επισκεφτεί την Πρίστινα, τα Σκόπια, το Βελιγράδι και την Λευκωσία. Το αναλυτικό πρόγραμμα σύμφωνα με το ΥΠ.ΕΞ των ΗΠΑ έχει ως εξής: ο Μίτσελ θα επισκεφθεί την Αθήνα την 15η Μαρτίου, ενώ την 16η Μαρτίου θα μεταβεί στη Λευκωσία. Νωρίτερα την εβδομάδα, την 12η Μαρτίου, ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών θα επισκεφθεί την Πρίστινα και θα συναντηθεί μεταξύ άλλων με τον πρόεδρο Χάσιμ Θάτσι και τον πρωθυπουργό Ράμους Χαραντινάι.
Εντύπωση πάντως προκαλεί το ότι δεν θα επισκεφθεί την Τουρκία, στην οποία είχε μεταβεί πρόσφατα ο προϊστάμενος του Ρεξ Τίλερσον και οι συναντήσεις τους με τους Τούρκους αξιωματούχους, όπως μεταδίδουν οι ίδιοι οι Αμερικανοί, ήταν σκέτη απογοήτευση εντείνοντας την φημολογία ότι το χάσμα μεταξύ των δύο χωρών αυξάνεται.
Αυτά ως προς το πολιτικό σκέλος. Ως προς το στρατιωτικό έχουμε κι εκεί κινητικότητα. Οι πληροφορίες θέλουν την ομάδα κρούσης του πλοίου αμφίβιων επιχειρήσεων Iwo Jima (LHD-7)» των ΗΠΑ, που πραγματοποιεί κοινή άσκηση με δυνάμεις του Ισραήλ στην περιοχή από τα βόρεια της χώρας έως τη Νότια Κύπρο, και έχει σπεύσει στην περιοχή για να προστατεύσει από την τουρκική προκλητικότητα το γεωτρύπανο της ExxoMobil, συνοδεύεται από το υποβρύχιο «Παπανικολής» του Πολεμικού μας Ναυτικού.
ην ίδια στιγμή κλιμάκιο Αμερικανών βρέθηκε στις Καστανιές του Έβρου και τις πέριξ περιοχές, προς διερεύνηση των όσων πραγματικά συνέβησαν την Πέμπτη 1η Μαρτίου με την σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, αλλά και για να δούν την τάφρο που κατασκευάζει απέναντι η Τουρκία.
Παράλληλα, ο υποδιοικητής της 21ης Διοίκησης Υποστήριξης Διοικητικής Μέριμνας του Στρατού των ΗΠΑ στην Ευρώπη, ταξίαρχος Fred Maiocco, επικεφαλής αντιπροσωπείας επιτελών της Διοίκησης, επισκέφτηκε και το Γενικό Επιτελείο του Ελληνικού Στρατού λαμβάνοντας επισταμένη ενημέρωση από τον αρχηγό ΓΕΣ, αντιστράτηγο Αλκιβιάδη Στεφανή, για όλες τις εξελίξεις.
Το τι ακριβώς σημαίνουν όλα αυτά και τι θα κερδίσει (ελπίζουμε) η Ελλάδα είναι κάτι που το μέλλον θα δείξει.

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares