Δευτέρα , 28 Σεπτεμβρίου 2020
Τελευταία Νέα

Ενδείξεις για βελτίωση στα ομόλογα προσεχώς!Ο ΟΔΔΗΧ περιμένει το παράθυρο ευκαιρίας με 3ετές 1,90% ή 10ετές 3,90%…

Ενδείξεις για βελτίωση στα ομόλογα προσεχώς!Ο ΟΔΔΗΧ περιμένει το παράθυρο ευκαιρίας με 3ετές 1,90% ή 10ετές 3,90%...

Ο χρόνος είναι το ζητούμενο αλλά όπως μας αναφέρει πολύ έμπειρος στην αγορά ομολόγων και γνώστης μέρους των σχεδιασμών πρώτα θα παγιοποιηθεί η βελτίωση και μετά θα επιχειρηθεί μια κίνηση ώστε να είναι ασφαλές το αποτέλεσμα.

Ορισμένες ενδείξεις αρχίζουν να διαφαίνονται στον ορίζοντα βελτίωσης στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων.
Ήδη έχει υπάρξει αποκλιμάκωση από 4,30% στο 4,05% στο 10ετές αλλά από ότι φαίνεται – και εφόσον ξεπεραστούν τα πολιτικά εμπόδια – η αποκλιμάκωση των αποδόσεων με αύξηση των τιμών θα συνεχιστεί.
Το σκηνικό του νεφελώδους οικονομικού τοπίου σε συνδυασμό με την σταδιακή βελτίωση στην Ιταλία θα μπορούσαν να διαμορφώσουν παράθυρο ευκαιρίας στην Ελλάδα.
Όμως όταν η Ελλάδα έχει χαρακτηριστεί μη επενδύσιμη αγορά από πλειάδα επενδυτών και όταν το διεθνές περιβάλλον είναι τόσο ασταθές, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους αναζητάει μόνο παράθυρο ευκαιρίας.
Η μερική και μικρής κλίμακας αυτονόμηση των ελληνικών ομολόγων από τα αντίστοιχα Ιταλικά ήταν ένα σημάδι που χρήζει προσοχής.
Μπορεί τα ελληνικά ομόλογα να είναι ασφαλή για τα επόμενα 10 χρόνια – σε θεωρητικό επίπεδο – όμως πρακτικά μόνο παράθυρα ευκαιριών μπορούν να δημιουργηθούν.
Πρόσφατα είχε αναφερθεί ότι ο ΟΔΔΗΧ θα μπορούσε να εξετάσει την λύση της έκδοσης 3ετούς με επιτόκιο κάτω από 2% στο 1,90% και σε επόμενη φάση έκδοση 10ετούς – που είναι και το ομόλογο αναφοράς – με επιτόκιο στο 3,90%.
Όμως για να μπορέσει π.χ. να βγει ένα 10ετές ελληνικό ομόλογο στο 3,90% θα πρέπει η απόδοση στην δευτερογενή αγορά να είναι στο 3,70% ώστε με το premium που θα ζητήσουν οι επενδυτές να φθάσει στο 3,90%.
Η έκδοση όποτε αυτή πραγματοποιηθεί θα είναι ύψους 3 δισεκ. και πέραν του ότι θα αυξήσει το cash buffer των 24,1 δισεκ. θα είναι μια κίνηση σημειολογίας ότι η Ελλάδα όντως δανείζεται από τις αγορές έστω και συγκυριακά.
Ο χρόνος είναι το ζητούμενο αλλά όπως μας αναφέρει πολύ έμπειρος στην αγορά ομολόγων και γνώστης μέρους των σχεδιασμών πρώτα θα παγιοποιηθεί η βελτίωση και μετά θα επιχειρηθεί μια κίνηση ώστε να είναι ασφαλές το αποτέλεσμα.

www.bankingnews.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares