Σάββατο , 24 Οκτωβρίου 2020
Τελευταία Νέα

“ΕΜΦΥΛΙΟΣ” στα Σκόπια! Υπό ΔΙΑΛΥΣΗ το VMRO-DPMNE…

"ΕΜΦΥΛΙΟΣ" στα Σκόπια! Υπό ΔΙΑΛΥΣΗ το VMRO-DPMNE...

Στη δίνη της πολιτικής κρίσης κινδυνεύουν να βυθιστούν τα Σκόπια λίγες ημέρες μετά την ψηφοφορία στη Βουλή με την οποία δόθηκε το πράσινο φως για τη συνταγματική αναθεώρηση που είναι προαπαιτούμενο για να κλείσει η Συμφωνία των Πρεσπών.

Η κυβέρνηση Ζάεφ έχει μπροστά της δύο ακόμα ψηφοφορίες (η μία απαιτεί και πάλι αυξημένη πλειοψηφία) γι’ αυτό και συνεχίζει να μετράει τα… κουκιά, ενώ στο μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το VMRO-DPMNE, έχει ξεκινήσει μια διαδικασία «εκκαθάρισης».

Κατά τη διάρκεια της χθεσινοβραδινής συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής αποφασίστηκε η διαγραφή του Μίτκο Γιάντσε. Ο ένας από τους τρεις αντιπροέδρους, και εκφραστής της φιλοευρωπαϊκής πτέρυγας, είχε διαφωνήσει με την τακτική του κόμματος.

Ωστόσο η καταιγίδα για την αξιωματική αντιπολίτευση φαίνεται ότι δεν έχει περάσει, καθώς χθες αποφασίστηκε και η αποπομπή του πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της πΓΔΜ Σάσο Μιγιάλκοφ (είναι και συγγενής του Νίκολα Γκρούεφσκι), αλλά και του πρώην υπουργού Υγείας Νίκολα Τοντόροφ. Και οι δύο «κατηγορούνται» ότι έπεισαν τους οκτώ βουλευτές να ψηφίσουν υπέρ της συνταγματικής αναθεώρησης. Επιπλέον διεγράφη το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής Κονσταντίν Μπογκντάνοφ.

Ο Σάσο Μιγιάλκοφ ήταν πρόσωπο της απόλυτης εμπιστοσύνης του Νίκολα Γκρούεφσκι, και μάλιστα κατηγορείται ότι βρισκόταν πίσω από τις μαζικές παρακολουθήσεις τηλεφωνικών συνομιλιών πολιτών. Αυτό το σκάνδαλο οδήγησε στην απομάκρυνση του πρώην πρωθυπουργού – ο Ζόραν Ζάεφ έχει αφήσει να εννοηθεί ότι ίσως υπάρξει ευνοϊκή μεταχείριση όσων εμπλέκονται στην υπόθεση.

Οι μαζικές αποπομπές γίνονται σε μια περίοδο που το κόμμα εμφανίζεται βαθιά διχασμένο ως προς τη μελλοντική του στρατηγική. Αν και ο ορισμένοι συνεχίζουν να στηρίζουν τον επικεφαλής του VMRO-DPMNE Κρίστιαν Μίτσκοτσκι, υπάρχουν και άλλοι που ανήκουν στην πτέρυγα των μεταρρυθμιστών και επιδιώκουν την απομάκρυνσή του. «Το VMRO-DPMNE βάζει τέλος στο παρελθόν και κινείται δυναμικά προς τα μπρος ως μεταρρυθμισμένο κόμμα με γνώμονα την ιδέα της “Μακεδονίας”», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο αντιπρόεδρος Αλεξάνταρ Νικολόφσκι.

Το κύμα των διαγραφών ξεκίνησε με την απομάκρυνση των «αποστατών» που ψήφισαν υπέρ της συνταγματικής μεταρρύθμισης, τους οποίους το κόμμα καλεί να παραδώσουν την έδρα τους.
pontos-news.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares