Τετάρτη , 25 Νοεμβρίου 2020

ΕΚΤΑΚΤΟ! Ο Τραμπ «χτυπάει» την Τουρκία και ο Ερντογάν καταρρέει…

ΕΚΤΑΚΤΟ! Ο Τραμπ «χτυπάει» την Τουρκία και ο Ερντογάν καταρρέει…

Συναγερμό στις αγορές σήμανε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, με ένα tweet του που επιφυλάσσει δυσάρεστες εκπλήξεις στην Τουρκία.

«Μόλις ενέκρινα τον διπλασιασμό των δασμών στην Τουρκία για τον Χάλυβα και το Αλουμίνιο, καθώς το νόμισμά τους, η τουρκική λίρα, υποχωρεί ενάντια στο δυνατό μας δολάριο! Πλέον, θα επιβάλλονται 20% δασμοί στο Αλουμίνιο και 50% στον Χάλυβα. Οι σχέσεις μας με την Τουρκία δεν είναι καλές αυτή τη στιγμή!», έγραψε χαρακτηριστικά ο Τραμπ.

Η ειρωνεία της υπόθεσης είναι ότι το tweet «βόμβα» έσκασε έγινε την ώρα που ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, παρουσίαζε το νέο στρατηγικό πλάνο για την οικονομία της χώρας του.

Η Τουρκία θα υιοθετήσει μια νέα οικονομική προσέγγιση υπό τη νέα της προεδρία, μία που θα είναι βιώσιμη και θα βασίζεται σε μία «νοοτροπία στρατηγικής», δήλωσε ο γαμπρός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο υπουργός δήλωσε ότι η Τουρκία πρέπει να αλλάξει για να προχωρήσει και να γίνει μια οικονομία ανώτερου εισοδηματικού επιπέδου.

Η ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας είναι κρίσιμης σημασίας για την οικονομία, συνέχισε, προσθέτοντας ότι θα υπάρξει ισχυρότερη δημοσιονομική πειθαρχία και προτεραιότητα στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Ο υπουργός πρόσθεσε ότι η Τουρκία έχει υιοθετήσει μια πολύ ευαίσθητη ρητορική σε ό,τι αφορά τη νομισματική πολιτική και την κεντρική τράπεζα.

Τα σχόλιά του, ωστόσο, δεν κατάφεραν να ενισχύσουν ιδιαίτερα την ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος, η οποία στις 15:40 ώρα Ελλάδας κινείτο στις 6,1 λίρες ανά δολάριο, καταγράφοντας πτώση περίπου 10%.

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares