Σάββατο , 24 Οκτωβρίου 2020
Τελευταία Νέα

«Βρέθηκε» χρηματοδότηση για τα F-16V, «κλείνει» το πρόγραμμα;.. (AMEΡΙΚΑΝΙΚΟ ΕΓΓΡΑΦΟ)

«Βρέθηκε» χρηματοδότηση για τα F-16V, «κλείνει» το πρόγραμμα;.. (AMEΡΙΚΑΝΙΚΟ ΕΓΓΡΑΦΟ)Η νεοψυχροπολεμική κατάσταση που εξελίσσεται στην Ευρώπη και ο συνεχιζόμενος πόλεμος κατά της τρομοκρατίας της Ουάσιγκτον φαίνεται ότι γίνονται το τυπικό εφαλτήριο για την υλοποίηση του προγράμματος εκσυγχρονισμού F-16V της Πολεμικής Αεροπορίας.

Επειδή, όπως γνωρίζουν οι αναγνώστες μας παρακολουθούμε τα θέματα διαρκώς σε χρόνο «άκρως ύποπτο» πριν από μια εβδομάδα, στις 22 Μαρτίου 2018, εμφανίστηκε στα δημοσιοποιημένα πρακτικά του Αμερικανικού Κογκρέσου η παρακάτω εγγραφή:

FOREIGN MILITARY FINANCING PROGRAM

The Act provides $5,671,613,000 for Foreign Military

Financing Program in this title, and an additional

$460,000,000 in title VIII under this heading is designated

for OCO/GWOT pursuant to BBEDCA.

Countering Russian Influence Fund.–Funds made available

for the CRIF under this heading are provided to assist

countries in Europe and Eurasia in enhancing the capacity of

their security forces, including for the modernization of

systems of North Atlantic Treaty Organization partners, such

as Greece. The Secretary of State is directed to consult with

the Committees on Appropriations on the proposed uses of such

funds prior to the submission of the spend plan required by

section 7076(b) of the Act.

Greece.–Not later than 30 days after enactment of the Act,

the Secretary of State, in consultation with the Secretary of

Defense, shall submit a report to the appropriate

congressional committees detailing the proposed upgrades to

the Greek F-16 fighter jet program and recommending specific

actions to be taken to support such upgrades, including with

funds made available under this heading.

(Το πλήρες κείμενο ΕΔΩ

, κάντε μια εύρεση GREECE για εύκολο εντοπισμό)

Αυτό που φαίνεται ότι συμβαίνει είναι ότι η αμερικανική κυβέρνηση προχωρά σε χρηματοδότησητου «προτεινόμενου προγράμματος εκσυγχρονισμού των ελληνικών F-16» μέσω μιας σειράς ειδικών προβλέψεων για την εξασφάλιση κονδυλίων.

Πιο συγκεκριμένα να εξηγήσουμε ότι το αρκτικόλεξο OCO/GWOT αναφέρεται σε «Overseas Contingency Operations Funding/Global War on Terrorism» και αφορά μια ειδική νομοθετική πρόβλεψη του 2011 που επιτρέπει την χρηματοδότηση «εκτάκτων αναγκών», πέραν των προβλέψεων που υφίστανται στον τακτικό αμερικανικό προϋπολογισμό. Το αρκτικόλεξο  BBEDCA, αν και δεν έχει μεγάλη σημασία για το θέμα μας, αναφέρεται στο «Balanced Budget and Emergency Deficit Control Act (of 1985)», δηλαδή την νομοθεσία για την ανάγκη ελέγχου του αμερικανικού ελλείμματος μέσω ισοσκελισμένων τακτικών προϋπολογισμών. Στην πράξη η πρόβλεψη OCO/GWOT ξεπερνά τους περιορισμούς του BBEDCA.

Πιο ενδιαφέρουσα όμως είναι η περίπτωση του κονδυλίου «Countering Russian Influence Fund», δηλαδή της πρόβλεψης «χρηματοδότησης για την αντιμετώπιση της ρωσικής επιρροής» που εξασφαλίζει και το ποσό στη συγκεκριμένη περίπτωση με το σκεπτικό της «παροχής βοήθειας σε χώρας της Ευρώπης και της Ευρασίας για να αυξήσουν τις ικανότητες των ενόπλων τους δυνάμεων, περιλαμβανομένων και συστημάτων των εταίρων του ΝΑΤΟ, όπως η Ελλάδα».

Με όλα τα παραπάνω καλείται ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ σε συνεργασία με τον υπουργό Άμυνας να υποβάλλουν αναφορά εντός 30 ημερών στις αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου με λεπτομερείς προτάσεις για το ελληνικό πρόγραμμα εκσυγχρονισμού F-16 σε σχέση με τα προβλεπόμενα από την ρύθμιση κονδύλια.

Εάν όλα τα παραπάνω είναι ακριβή τότε το πρόγραμμα των F-16V μπορεί να γίνει πραγματικότητα μέσα στις επόμενες 6-8 εβδομάδες.

ΦΓΚ & ΔΚ

ptisidiastima.com

 

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares