Τετάρτη , 17 Αυγούστου 2022

Εκλογές σήμερα! Αβεβαιότητα στη Ιταλία…

Ανοιξαν οι κάλπες στην Ιταλία, σε μία εκλογική διαδικασία το αποτέλεσμα της οποίας είναι για πρώτη φορά τόσο αβέβαιο τα τελευταία χρόνια.

Περισσότεροι από 46 εκατ. Ιταλοί καλούνται να ψηφίσουν για την ανανέωση της Βουλής και της Γερουσίας. Θα εκλεγούν 618 βουλευτές, 309 γερουσιαστές και 18 εκπρόσωποι των απόδημων Ιταλών. Οι κάλπες θα κλείσουν στις 11 το βράδυ.

Στις δημοσκοπήσεις, προηγείται το κόμμα των Πέντε Αστέρων, με 28% στην πρόθεση ψήφου, ενώ ως συμμαχία η κεντροδεξιά του Σίλβιο Μπερλουσκόνι συγκεντρώνει το 37%. Ομως, είναι πολύ πιθανό να μην προκύψει καθαρή πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, κυρίως λόγω του νέου εκλογικού νόμου, καθώς τα δύο τρίτα θα εκλεγούν με απλή αναλογική και το ένα τρίτο με πλειοψηφικό σύστημα.

Στο μεταξύ, απίστευτη γκάφα έγινε στο Παλέρμο, όπου ξανατυπώθηκαν το βράδυ του Σαββάτου 200.000 ψηφοδέλτια, λόγω λάθους που διαπιστώθηκε την τελευταία στιγμή στα ονόματα των υποψηφίων.

Τα κόμματα

Ο Μπερλουσκόνι οδήγησε στις εκλογές το κόμμα του, το Φόρτσα Ιτάλια, παρότι ο ίδιος δεν μπορεί να κατέχει δημόσιο αξίωμα. Μάλιστα, έχει ήδη κατονομάσει τον Αντόνιο Ταγιάνι, πρόεδρο του ευρωκοινοβουλίου, ως τον άνθρωπο που θέλει ως πρωθυπουργό.

Η Λέγκα του Βορρά, στη συμμαχία του Μπερλουσκόνι, είναι ένα παραδοσιακά ευρωσκεπτικιστικό κόμμα, το οποίο έχει «μαλακώσει» τις επιθέσεις του στις Βρυξέλλες και σταμάτησε να ζητά δημοψήφισμα για την έξοδο από το ευρώ. Παρόλα αυτά, το μήνυμά του «πρώτα η Ιταλία» μπορεί να το φέρει σε σύγκρουση με τις Βρυξέλλες.

Στις δημοσκοπήσεις μακράν το πρώτο κόμμα είναι το Κίνημα των Πέντε Αστέρων, που συγκέντρωνε 27-29% στα μέσα Φεβρουαρίου.

Το Δημοκρατικό Κόμμα του πρώην πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι είχε ποσοστά κάτω από 23% στις πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις, κυρίως εξαιτίας της δυσαρέσκειας για την αργή οικονομική ανάκαμψη της Ιταλίας και την υψηλή ανεργία.

Τα σενάρια

Πέντε είναι τα σενάρια, σύμφωνα με το Politico: νίκη της κεντροδεξιάς, συνασπισμός του Δημοκρατικού Κόμματος, του Φόρτσα Ιταλια και των κεντρώων κομμάτων, συνασπισμός του Ρέντσι με το Κίνημα Πέντε Αστέρων και την ακροαριστερά, και των Πέντε Αστέρων με τη Λέγκα του Βορρά ή την ακροδεξιά.

Βέβαια, τα δύο τελευταία θεωρούνται εξαιρετικά απίθανα, ενώ λίγες πιθανότητες συγκεντρώνει και η συνεργασία του Δημοκρατικού Κόμματος με το Κίνημα Πέντε Αστέρων.

Μία ισχυρή πιθανότητα είναι κοινοβούλιο στο οποίο κανείς δεν έχει την πλειοψηφία του 40% για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλο συνασπισμό, από πολλά κόμματα μεταξύ των οποίων εκείνα του Μπερλουσκόνι και του Ρέντσι. Ομως, τα βασικά κόμματα το είχαν αποκλείσει αυτό προεκλογικά.

Η συμμαχία του Μπερλουσκόνι έχει τις περισσότερες ελπίδες νίκης, αν και συγκέντρωνε μόνο το 35-38% στις δημοσκοπήσεις τον Φεβρουάριο.

Ενα από τα μετεκλογικά σενάρια είναι και η κυβέρνηση «ειδικού σκοπού», για την αλλαγή του εκλογικού νόμου και την υποχρεωτική έγκριση του επόμενου κρατικού προϋπολογισμού, στην οποία δήλωσε διατεθειμένη να πάρει μέρος και η Αριστερά.

Θεωρητικά, μπορεί να υπάρξει νέα προσφυγή στις κάλπες, αλλά αυτό είναι εξαιρετικά απίθανο, σύμφωνα με το Politico. Αλλωστε, όπως σημείωσε ο Ιταλός αναλυτής Πίτερ Τσερέτι, δεν υπάρχει χρονικό όριο για τον σχηματισμό κυβέρνησης στην Ιταλία. «Οι διαπραγματεύσεις μπορούν να συνεχιστούν μέχρι να σχηματιστεί ένας μεγάλος συνασπισμός».

Πληροφορίες: Deutsche Welle, Politico, ΑΠΕ
iefimerida.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares