Πέμπτη , 29 Οκτωβρίου 2020
Τελευταία Νέα

ΕΙΔΗΣΗ ΣΕΙΣΜΟΣ για τις ΤΡΑΠΕΖΕΣ και τα ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ! ΑΡΧΕΣ ΜΑΪΟΥ ΥΠΟΓΡΑΦΕΤΑΙ Η ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ…

ΕΙΔΗΣΗ ΣΕΙΣΜΟΣ για τις ΤΡΑΠΕΖΕΣ και τα ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ! ΑΡΧΕΣ ΜΑΪΟΥ ΥΠΟΓΡΑΦΕΤΑΙ Η ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ...

Έρχεται νέος πόνος για τους Έλληνες δανειολήπτες που δυσκολεύονται να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, στις αρχές Μαΐου οι τράπεζες υπογράφουν τη βασική συμφωνία διαχείρισης (SLA) με την ιταλική doBank για τη μεταβίβαση δανείων, ύψους 2 δισ. ευρώ. Όπως αποφασίστηκε σε συνάντηση των τραπεζών τις προηγούμενες ημέρες, η μεταφορά των δανείων στην πλατφόρμα της doBank θα γίνει έως τον Ιούλιο προκειμένου σε σύντομο χρόνο να αποφασιστούν είτε αναδιαρθρώσεις βιώσιμων επιχειρήσεων είτε η ρευστοποίηση μη βιώσιμων.

Το “πακέτο” που θα μεταβιβάσουν στη doBank οι τράπεζες αφορά 300 περιπτώσεις δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων από όλους τους κλάδους της Οικονομίας, με δανειακή έκθεση 5 – 15 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για δανεισμό με κοινές πιστώτριες και τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, ο οποίος είναι σε καθυστέρηση όχι μόνο ετών, αλλά ακόμη και από τις 90 ημέρες. Όπως αποφάσισαν στην προ ημερών συνάντησή τους οι τράπεζες, στόχος για τα δάνεια αυτά είναι, μέσα στο πρώτο εξάμηνο από τη μεταβίβασή τους στη doBank, να υλοποιηθεί στρατηγική σε τρεις κατευθύνσεις:

α) ρευστοποιήσεις μη βιώσιμων επιχειρήσεων ώστε οι τράπεζες να ανακτήσουν το ελάχιστο δυνατόν από τα δάνεια που έχουν χορηγήσει,
β) ρυθμίσεις δανείων,
γ) αναδιαρθρώσεις “ελαφριάς” ή “βαριάς” μορφής στο υφιστάμενο χρέος των επιχειρήσεων.
Στόχος το αρχικό ποσό των δανείων 2 δισ. ευρώ που θα μεταβιβαστούν στη doBank, να αυξηθεί στα 8 δισ. ευρώ το 2019.
Σημειώνεται ότι με βάση τα στοιχεία της ΤτΕ από την τελευταία έκθεση για τους επιχειρησιακούς στόχους μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των τραπεζών που δημοσιεύτηκε στις 29 Μαρτίου, το χαρτοφυλάκιο μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων παρουσιάζει δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στο 57%, έναντι 41,8% συνολικά για τα επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο των τραπεζών.

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares