Δευτέρα , 26 Οκτωβρίου 2020
Τελευταία Νέα

Εθνικός ξεπεσμός – Εθνομηδενιστές και εγκάθετοι σκοτεινών ανθελληνικών κέντρων απειλούν και ασκούν τρομοκρατία στην Ακαδημία Αθηνών…

Εθνικός ξεπεσμός - Εθνομηδενιστές και εγκάθετοι σκοτεινών ανθελληνικών κέντρων απειλούν και ασκούν τρομοκρατία στην Ακαδημία Αθηνών...

Είμαι Κύπριος, τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών από το 1990, ο γηραιότερος ακαδημαϊκός και ο τρίτος κατ’ αρχαιότητα εκλογής. Εκφράζω πάντοτε ευθαρσώς την γνώμη μου και σιχαίνομαι την υποκρισία που βασιλεύει στο Σώμα. Μπορεί να μην άρεσε η θαρραλέα έκφραση ων απόψεων μου στους συναδέλφους, αλλά επί 20 και πλέον χρόνια δεν δέχτηκε απειλές. Τα τελευταία χρόνια, με την εκλογή του κ. Β. Πετράκου ως γενικού γραμματέα, δέχτηκα τρείς απαράδεκτες απειλές.

Η πρώτη προήλθε από τον ίδιο τον γενικό γραμματέα, όταν εκδόθηκε το διαβόητο Χρηστικό λεξικό της Ακαδημίας Αθηνών. Είμαι ο μόνος ακαδημαϊκός που ανακοίνωσα την εντύπωσή μου, γι αυτό και υπέδειξα τα, κατά την γνώμη μου, μειονεκτήματα του λεξικού αυτού. Η άποψή μου δεν άρεσε προφανώς στον γενικό, ο οποίος εμφάνιζε την έκδοση του Λεξικού ως δικό του κατόρθωμα.

Στην πανηγυρική συνεδρία της Ακαδημίας στις 19 Δεκεμβρίου 2014, ο κ. Πετράκος από το βήμα της Ακαδημίας είπε ότι όσοι έχουν ασκήσει κριτική στο Λεξικό είναι «άδικοι, άκριτοι, μίζεροι και θα τους φάει το μαύρο σκοτάδι». Η απειλή αυτή απευθύνεται σε μένα, γιατί ουδείς ακαδημαϊκός τόλμησε να αναφερθεί στο Λεξικό. Όταν πληροφορήθηκα την απειλή, σχολίασα το γεγονός στην Ολομέλεια και συνεχάρην μάλιστα την Ακαδημία για τον γραμματέα της, ο οποίος απειλεί με φυσική εξόντωση ένα μέλος της, επειδή εξέφρασε τη γνώμη του για επιστημονικό θέμα της ειδικότητας του. Το σχόλιο μου, ως συνήθως, συνάντησε πλήρη απάθεια από μέρους της Ολομέλειας.
Η δεύτερη απειλή προήλθε από συνάδελφο νομικό, τον οποίο είχα βοηθήσει για να εκλεγεί στο Σώμα. Με την εκλογή του κ. Πετράκου έχει αναπτύξει στενές σχέσεις μαζί του και όταν ζήτησα επανειλημμένως, να συζητηθούν στην Ολομέλεια κάποιες αλλόκοτες απόψεις του γενικού για την Ακαδημία, συνάντησα παντελή απροθυμία για συζήτηση. Επειδή, δε, είπα ότι αν δεν συζητηθούν, θα ανακοινώσω τις απόψεις μου στον Τύπο, εν απουσία μου ο συνάδελφος αυτός με απείλησε, γράφοντας στα πρακτικά ότι αν δημοσιοποιούσα τα «μυστικά» της Ακαδημίας θα με παρέπεμπε στο Πειθαρχικό.
Η τρίτη απειλή, προήλθε και πάλι από νομικό. Δόξα τω Θεώ, σε μία τάξη 15 μελών, με μόνο 12 μέλη, μονίμως έχουμε έξι νομικούς, οι τέσσερις μάλιστα από δύο ειδικότητες. Πρόσφατα η Ακαδημία, εν απουσία μου απεφάσισε την βράβευση της οργάνωσης ΕΛΙΑΜΕΠ για το έργο της. Στην επόμενη Ολομέλεια, όπου παρευρέθηκα, ζήτησα τον λόγο και αποκάλυψα ποια πραγματικά, κατά την γνώμη μου, είναι η δράση της οργάνωσης αυτής και ότι έχει διασυνδέσεις με ξένα κέντρα, απ’ όπου και συνήθως χρηματοδοτείται.
Συγκεκριμένα παρουσίασα ένα έγγραφο της οργάνωσης σχετικά με την Κύπρο, στο οποίο η οργάνωση ενδιαφερόταν για το ΝΑΤΟ και προπαντός για την προώθηση της ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή ΄Ενωση. Στο έγγραφο η Κύπρος χαρακτηριζόταν ως «εμπόδιο» για τον μείζονα στόχο της κυβέρνησης των ΗΠΑ, αλλά το ότι επί 35 και πλέον χρόνια διαπραττόταν βάναυση καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από μέρους της Τουρκίας στην Κύπρο, δεν ενδιέφερε την οργάνωση να το σημειώσει.
Για να δείξω πόσο επιζήμια ήταν η οργάνωση αυτή σε εθνικά θέματα Ελλάδος και Κύπρου, αναφέρθηκα στο Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα, στην ένταξη τα Κύπρου στην Ευρωπαϊκή ΄Ενωση και το Σχέδιο Ανάν, όπου η οργάνωση έλαβε εχθρική στάση έναντι της Ελλάδος και της Κύπρου. Ειδικά για το τελευταίο, θεώρησα ότι η οργάνωση εξευτελίστηκε, ύστερα από την απόρριψη του Σχεδίου, την δημοσίευση του βιβλίου του λόρδου Χάνεϊ, ο οποίος ομολογεί κυνικά, ότι οι εντολές που έλαβε ήταν περίπου: Τα πάντα για τους Τουρκοκυπρίους, τίποτα για τους Ελληνοκυπρίους. Και προπαντός ύστερα από την δημόσια δήλωση του ανωτέρου αμερικανού αξιωματούχου του State Department Daniel Fried, ο οποίος τόνισε, ότι δια του Σχεδίου Ανάν, η υπερδύναμη προσέφερε στην Τουρκία την Κύπρο. Ο συνάδελφος αυτός, που ήταν από τους εισηγητές της βράβευσης και πιθανώς συνεργάτης του ΕΛΙΑΜΕΠ, όταν μετά την Ολομέλεια με συνάντησε, μου είπε χαιρέκακα: «Απορρίψατε το Σχέδιο Ανάν; Θα δείτε!»
Εξ όνυχος τον λέοντα. Αυτή είναι η Ακαδημία Αθηνών.

Σημείωση: Το άρθρο του ακαδημαϊκού Νικολάου Κονομή,
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Το Παρόν»

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares