Τρίτη , 3 Οκτωβρίου 2023

ΕΓΓΡΑΦΑ ΦΩΤΙΑ! Το ΜΥΣΤΙΚΟ σχέδιο ΠΥΡΠΟΛΗΣΗΣ του Οικουμενικού Πατριαρχείου…


Έγγραφα που κάνουν λόγο για σχέδιο πυρπόλησης του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Κωνσταντινούπολη, αποκαλύπτονται σε ένα βιβλίο στην Βουλγαρική πόλη Βελίκο Τίρνοβο.


Σύμφωνα με τα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα που δημοσιεύονται στο βιβλίο «Επιχείρηση Σταυρός» το βουλγαρικό κομμουνιστικό καθεστώς σχεδίαζε να πυρπολήσει το Πατριαρχείο για να προκαλέσει μεγάλη κρίση στα ελληνοτουρκικά.

Το βιβλίο θα εκδοθεί τέλη Φεβρουαρίου και τα Βουλγαρικά μέσα έχουν δημοσιεύσει αποσπάσματα. Σε ένα από αυτά αναφέρεται ότι στις 16 Νοεμβρίου 1970 ο τότε βοηθός γενικός διευθυντής των Μυστικών Υπηρεσιών είχε προτείνει το παραπάνω σχέδιο. Αναφέρει μεταξύ άλλων ένα έγγραφο:

«Το Πατριαρχείο θα προκαλέσει μόνιμη πολιτική κρίση μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδος. Κάθε κρίση δημιουργεί οπωσδήποτε μια αντίδραση. Η πραγματοποίηση μιας τέτοιας ενέργειας επεμβαίνοντας σε ένα νευραλγικό σημείο μπορεί να βλάψει σημαντικά τις τουρκο-ελληνικές σχέσεις. Οι ΗΠΑ θα βρεθούν αντιμέτωπες με την δύσκολη απόφαση ποιανού το μέρος να πάρουν στην κρίση».
Το σχέδιο θα υλοποιούταν μέχρι τα τέλη του 1971, όμως τελικά ακυρώθηκε…
Με πληροφορίες από TRT

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares