Πέμπτη , 23 Μαΐου 2024
Τελευταία Νέα

Δυσοίωνες προβλέψεις! Η Τουρκία θα προσπαθήσει να εμποδίσει τις έρευνες ΜΕ ΚΑΘΕ ΤΡΟΠΟ…

«Η Τουρκία, από την ανακάλυψη του κοιτάσματος Καλυψώ, έχει αποφασίσει να ανεβάσει τους τόνους», τόνισε ο αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Άγγελος Συρίγος.

 

Όπως υπογράμμισε, η ανανέωση της τουρκικής Navtex ήταν «αναμενόμενη», διότι, όπως εξήγησε, «το ερευνητικό πλοίο (Saipem 12000) της ιταλικής ΕΝΙ, το οποίο επρόκειτο να προχωρήσει στο συγκεκριμένο τεμάχιο ήταν υποχρεωμένο σε λίγες μέρες να αναχωρήσει για άλλη περιοχή, όπου είχε δεσμευτεί να προχωρήσει εκεί σε έρευνες».

Πρόσθεσε, δε, πως «ι αντιδράσεις όλες αυτές σχετίζονται ακριβώς με την ανακάλυψη του μεγάλου κοιτάσματος υδρογονανθράκων στο τεμάχιο 6, στη θέση Καλυψώ. Εκτιμάται ότι η Τουρκία θα προσπαθήσει, με κάθε τρόπο, να αποτρέψει τη διενέργεια περαιτέρω ερευνών ή την εκμετάλλευση του κοιτάσματος Καλυψώ».

Σχετικά με το επεισόδιο στα Ίμια, με τον εμβολισμού του ελληνικού σκάφους από τουρκικό, ο καθηγητης επισημαίνει: «Η Τουρκία το έκανε αποκλειστικώς και μόνο για να περάσει ένα μήνυμα και προς την Ελλάδα και προς την Κύπρο».

«Όταν το 2011 η Τουρκία είχε πάει να κάνει κάτι αντίστοιχο γύρω από το κοίτασμα Αφροδίτη, που το έψαχνε μία ισραηλινή εταιρεία, ισραηλινά αεροσκάφη είχαν πετάξει από την μία άκρη της Κύπρου έως την άλλη, περνώντας ένα μήνυμα.
Η Τουρκία έχει περάσει σε μία φάση, στην οποία απλώς δηλώσεις -τις οποίες συνηθίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση- δεν πρόκειται να προκαλέσουν καμία απολύτως αντίδραση», κατέληξε ο κος Συρίγος.

Shares