Τρίτη , 27 Σεπτεμβρίου 2022
Τελευταία Νέα

ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ!Η Ελλάδα μένει ΜΟΝΗ…

Όπως γράψαμε και σε πρωινό μας άρθρο οι ΗΠΑ επιθυμούν διακαώς την επιστροφή του Ερντογάν στη ΝΑΤΟική αγκαλιά.

Στο πλαίσιο αυτό μόνο έκπληξη δε μπορεί να χαρακτηριστεί η συμφωνία της Τουρκίας με τη Γαλλία και την Ιταλία στο ζήτημα της αγοράς των δικών τους συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας SAMP/T, όπως δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ενόψει της σημερινής συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της συμμαχίας.
«Είναι εθνική απόφαση όσον αφορά το είδος των εξοπλισμών που θα αγοράσουν, ωστόσο μια σειρά χωρών του ΝΑΤΟ έχουν εκφράσει την ανησυχία τους ως προς το θέμα αυτό», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, ενώ πρόσθεσε: «Χαιρετίζω το γεγονός ότι η Τουρκία συζητάει με τις ΗΠΑ το ενδεχόμενο να αγοράσει τα αμερικανικά συστήματα Patriot και ότι επίσης συμφώνησε να συνεργαστεί με την Ιταλία και τη Γαλλία στο ζήτημα της αγοράς των δικών τους συστημάτων SAMP/T». Είχε προηγηθεί το βράδυ της Τετάρτης η ανακοίνωση εκ μέρους της Μόσχας, ότι έχει ξεκινήσει η παραγωγή των συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας S-400 τα οποία προορίζονται για την Τουρκία, σύμφωνα με τον Αλεξάντερ Μιχέεφ, γενικό διευθυντή της εταιρείας Rosoboronexport. «Αρχίσαμε την εκτέλεση της σύμβασης. Δεν μιλάμε για τις παραδόσεις των S-400», απλά «άρχισε η παραγωγή των συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας», διευκρίνισε ο Μιχέεφ από την Αττάλεια, όπως μετέδωσαν το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti και το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή».

Τον Δεκέμβριο, η Τουρκία ανακοίνωσε ότι συνήψε συμφωνία με τη Ρωσία για την αγορά δύο συστοιχιών του συστήματος S-400 μέχρι τα τέλη του 2019. Οι συνομιλίες μεταξύ της Τουρκίας και της Ρωσίας για την αγορά των πυραυλικών συστημάτων άρχισαν τον Νοέμβριο του 2016. Τη συμφωνία για την αγορά τους εκ μέρους της Τουρκίας είχε επιβεβαιώσει η ρωσική πλευρά στις 12 Σεπτεμβρίου του 2017 και σχεδόν ταυτόχρονα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι είχε δοθεί η προκαταβολή για την αγορά των S-400. Ετσι, η Τουρκία είναι η δεύτερη χώρα μετά την Κίνα και η πρώτη χώρα του ΝΑΤΟ που αποφάσισε να προβεί σε αγορά των S-400.

ευχαριστούμε την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ για τις πληροφορίες

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares