Παρασκευή , 7 Οκτωβρίου 2022
Τελευταία Νέα

ΔΙΧΑΣΜΕΝΗ Η Ε.Ε! Η Σύνοδος της Ε.Ε. αποφάσισε μπλόκο στη μετακίνηση με κοινά κέντρα υποδοχής…

Πέρασε η άποψη της Γερμανίας για περιορισμό της μετακίνησης των αιτούντων άσυλο – Δημιουργία κέντρων υποδοχής σε Ελλάδα και Ιταλία, αλλά μόνο αν το επιθυμούν οι δυο χώρες – Χρήματα στην Τουρκία για να μην ανοίξει την… κάνουλα ο Ερντογάν και “ευχές” να πάρει πίσω μετανάστες από την Ελλάδα – Η Ελλάδα και άλλες επτά χώρες σε μέτωπο κατά των ακροδεξιών απόψεων για το μεταναστευτικό – Παρά τη συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής για μετανάστες και πρόσφυγες η Ευρώπη παραμένει κομμένη στα δύο

Η συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μετανάστες και πρόσφυγες έδειξε για ακόμη μια φορά ότι η Ένωση είναι χωρισμένη σε δύο στρατόπεδα. Ουσιαστικά δεν υπήρξε συμφωνία, αλλά λύση στο αδιέξοδο που προέκυψε στη Σύνοδο.

Ήταν μια Σύνοδος στην οποία διαμορφώθηκαν δυο στρατόπεδα. Απ’ τη μια η Ελλάδα με την Ισπανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Σουηδία, την Πορτογαλία και τη Μάλτα, και απ’ την άλλη η Αυστρία και οι χώρες του Βίσεγκραντ, και που θέλουν διαφορετικούς ελέγχους στα σύνορα, μια μίνι Σένγκεν και ουσιαστικά οδηγούν σε μια Ευρώπη-φρούριο, όπου κανείς μετανάστης δεν θα μπορεί να μετακινηθεί από την χώρα εισόδου στην Ε.Ε.

Η Σύνοδος ξεπέρασε τις 12 ώρες με τις διακοπές. Οι ηγέτες των 28 κρατών μελών ήταν στην αίθουσα επί εννέα ώρες και τελικά συμβιβάστηκαν. Οι διαφωνίες της Ιταλίας και οι επιθυμίες της Γερμανίας ήταν αυτές που καθόρισαν το αποτέλεσμα το οποίο επί της ουσίας δεν είναι δεσμευτικό και θα οδηγήσει μάλλον σε διμερείς ή τριμερείς συμφωνίες μεταξύ των κρατών για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες.

Ουσιαστικά πάντως στον τελικό συμβιβασμό έχει περάσει η άποψη της Γερμανίας για δημιουργία κοινών κέντρων υποδοχής αιτούντων άσυλο και επεξεργασίας των αιτήσεών τους και να περιορίσουν την ελευθερία κίνησης των μεταναστών από τη μια χώρα στην άλλη. «Όλα τα μέτρα στο πλαίσιο αυτών των ελεγχόμενων κέντρων, συμπεριλαμβανομένων των μετακινήσεων και των μετεγκαταστάσεων, θα λαμβάνονται σε εθελοντική βάση» αναφέρεται και έτσι Ελλάδα και Ιταλία που δέχονται και τον μεγαλύτερο αριθμό μεταναστών θα δημιουργήσουν τέτοια κέντρα εάν το επιθυμούν…

Σύμφωνα με τη Μέρκελ, θα υπάρχουν στο εξής αυστηρότεροι έλεγχοι στην κίνηση αιτούντων άσυλο εντός της ΕΕ, είναι σαφές πως όλοι θα πρέπει να τηρούν τους κανόνες και ότι δεν θα επιτρέπεται στους αιτούντες άσυλο να διαλέγουν εκείνοι το σε ποια χώρα θα ζητούν διεθνή προστασία.
Οι 28 συμφώνησαν επίσης να κάνουν αυστηρότερους τους ελέγχους των εξωτερικών συνόρων, καθώς και να αυξήσουν τη χρηματοδότηση που προσφέρουν στην Τουρκία, στο Μαρόκο και σε άλλες χώρες στη βόρεια Αφρική για την ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη.

Στο πλαίσιο αυτό συμφωνήθηκε η χορήγηση της δεύτερης δόσης για τους πρόσφυγες στην Τουρκία ώστε να μην ανοίξει τις πύλες στα 3,5 εκατομμύρια πρόσφυγες που βρίσκονται στο έδαφός της.
Παράλληλα οι 28 καλούν την Τουρκία να εφαρμόσει τη διμερή συμφωνία επανεισδοχής με την Ελλάδα και τη συμφωνία επανεισδοχής ΕΕ -Τουρκίας.

Στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τονίζεται ότι ο κανονισμός του Δουβλίνου πρέπει να αναθεωρηθεί στη βάση της αλληλεγγύης και της συνευθύνης.

newsit

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares