Πέμπτη , 22 Οκτωβρίου 2020
Τελευταία Νέα

ΔΙΚΑΙΩΝΕΤΑΙ ο Κ.ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ για ΕΡΝΤΟΓΑΝ και ΣΚΟΠΙΑ!Όλο το παρασκήνιο…

ΔΙΚΑΙΩΝΕΤΑΙ ο Κ.ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ για ΕΡΝΤΟΓΑΝ και ΣΚΟΠΙΑ!Όλο το παρασκήνιο...

Όπως γράψαμε και χθες η Τουρκία φαίνεται έτοιμη να εκβιάσει το ΝΑΤΟ με ενδεχόμενο βέτο, στην ένταξη των Σκοπίων με όνομα διαφορετικό από αυτό της ‘ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ’.

Ας δούμε τα δεδομένα για να μπορέσουμε να προβλέψουμε (η ρευστότητα της κατάστασης είναι αξιωματική) τι έχει να αντιμετωπίσει η χώρα μας.
Είναι λοιπόν δεδομένο πως ο Ερντογάν προσπαθεί (και κακά τα ψέματα είναι) να εμφανιστεί ως περιφερειακή υπερδύναμη της περιοχής ΚΑΙ των Βαλκανίων. Στο πλαίσιο αυτό εξηγείται ο παρεμβατισμός και στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο των Βαλκανικών δεδομένων.
Ειδικότερα τώρα που ο Ερντογάν ‘παίζει μπάλα’ και κατά του ΝΑΤΟ και ως μέλος του ΝΑΤΟ (ένα παράδοξο εκ πρώτης) καταλαβαίνουμε τι ακριβώς σημαίνει πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική.
Οι ΗΠΑ, η ΕΕ, το ΝΑΤΟ, η Τουρκία και η Ρωσία έχουν τα δικά τους συμφέροντα και ο Ερντογάν κινείται εκμεταλλευόμενος το δεδομένο αυτό.
Είναι προφανές επίσης πως οι πληροφορίες που θέλουν την Τουρκία να ετοιμάζει βέτο σε ένταξη των Σκοπίων με άλλο όνομα πλην του συνταγματικούς τους, δεν εκφράζουν ενδιαφέρον για το καλό του σλαβικού κράτους. Ουδόλως ενδιαφέρεται ο Ερντογάν για τα Σκόπια. Ενδιαφέρεται όμως να πιέσει το ΝΑΤΟ και ξέρει πολύ καλά που θα πιέσει. Στην βιασύνη των ΗΠΑ για ισχυροποίηση των αναχωμάτων κόντρα στη βαλκανική διείσδυση της Ρωσίας.
Εκεί πατά η Τουρκία κι ‘εκβιάζει’ τη Συμμαχία. Αν παράλληλα δημιουργήσει και προβλήματα στην Ελλάδα, ακόμα καλύτερα για την Άγκυρα.
Η απομάκρυνση της Τουρκίας από την (φαινομενικά τουλάχιστον) αγκαλιά του Πούτιν αποτελεί στρατηγικό στόχο των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, αλλά βραχυπρόθεσμα είναι σημαντική και η ισχυροποίηση της νότιας πτέρυγας του ΝΑΤΟ με την ένταξη των Σκοπίων λόγω της αύξησης της αντιπαράθεσης ανάμεσα στη Δύση και την Μόσχα στα Βαλκάνια και την Μέση Ανατολή.
Όταν κάτσει κάποιος και βάλει τα δεδομένα σε μία σειρά βλέπει και καταλαβαίνει για ποιο λόγο ο Κ. Βελόπουλος είχε γράψει στο twitter στις 13/01/2018 τις μελλοντικές κινήσεις του Ερντογάν.

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares