Κυριακή , 27 Σεπτεμβρίου 2020

ΔΙΑΛΥΕΤΑΙ ΤΟ ΚΙΝ.ΑΛ! Τι σημαίνει αυτό για την ΤΡΙΤΗ ΘΕΣΗ;..

ΔΙΑΛΥΕΤΑΙ ΤΟ ΚΙΝ.ΑΛ! Τι σημαίνει αυτό για την ΤΡΙΤΗ ΘΕΣΗ;..

Η Σεβαστουπόλεως είναι πλέον εμπόδιο στην προσπάθεια του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς να κατακτήσει την τρίτη θέση και την τρίτη εντολή που αποτελεί τον στρατηγικό στόχο της Φώφης Γεννηματά – Εσωτερικές συγκρούσεις και εξωτερικές πιέσεις θα πρέπει να αντιμετωπίσει ο Σταύρος Θεοδωράκης

Μπορεί ο Σταύρος Θεοδωράκης να τοποθέτησε το Ποτάμι στο κέντρο του πολιτικού συστήματος με στόχο να εκφράσει τους φιλελεύθερους πολίτες, αλλά η σύγκρουση με το Κίνημα Αλλαγής από εδώ και πέρα είναι αναπόφευκτη. Όπως και στο εσωτερικό του, βεβαίως, ενόψει του συνεδρίου του Οκτωβρίου στο οποίο θα μπει θέμα κυβερνητικών συνεργασιών και ηγεσίας.

Γιατί, η ουσία είναι ότι ο Σταύρος Θεοδωράκης έβαλε χθες ένα «γκολ», αλλά δεν εξασφάλισε τη νίκη: ούτε στο εσωκομματικό πεδίο, ούτε στον πολιτικό ανταγωνισμό που θα ακολουθήσει με το Κίνημα Αλλαγής.

Ξεκινώντας από το τελευταίο, σήμερα αναμένεται σειρά συνεντεύξεων από επιτελείς του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς. Η Σεβαστουπόλεως είναι πλέον εμπόδιο στην προσπάθεια του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς να κατακτήσει την τρίτη θέση και την τρίτη εντολή που αποτελεί τον στρατηγικό στόχο της Φώφης Γεννηματά. Η χθεσινή ανακοίνωση ήταν απλά μια πρόγευση με τους συμβιβασμούς που επιβλήθηκαν από την ανάγκη να συμφωνήσουν στο τελικό κείμενο ο Γιώργος Παπανδρέου, Νίκος Ανδρουλάκης, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος και ο Γιώργος Καμίνης.

Οι συνεργάτες της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, όμως, αναμένεται πως θα κάνουν ένα βήμα παραπάνω. Και θα απαντήσουν στην κριτική που άσκησε ο Σταύρος Θεοδωράκης μιλώντας για έναν κύκλο γύρο από την πρόεδρο, που παίρνει τις αποφάσεις. Είχε προηγηθεί ένα ψυχρό τηλεφώνημα πριν τη συνεδρίαση του Ποταμιού για το τυπικό της ανακοίνωσης.

Ο πρόεδρος του Ποταμιού έκανε λόγο για την ανάγκη καλών σχέσεων από εδώ και πέρα με τη Φώφη Γεννηματά να απαντά πως αυτό θα το εξαρτηθεί από τα λόγια και τις πράξεις όλων. Και στην απόφαση της Μεγάλης Συνάντησης των Αντιπροσώπων του Ποταμιού υπήρξαν αρκετά σημεία που ενόχλησαν τη Χαριλάου Τρικούπη:

«Το Κίνημα Αλλαγής… κατέληξε να είναι διαφορετικό από αυτό για το οποίο ξεκινήσαμε… αναλώθηκε σε εσωκομματικές ισορροπίες, απέφυγε το άνοιγμα σε πρόσωπα εκτός των στενών κομματικών τειχών, οι πιο κρίσιμες αποφάσεις λαμβάνονται από ένα στενό κύκλο γύρω από την πρόεδρο… πολιτικές συμπεριφορές που υπονόμευαν την δημοκρατική λειτουργία… απαίτηση μονολιθικότητας» κοκ.

Το τελικό 97 υπέρ της εισήγησης Θεοδωράκη- 16 κατά και 5 λευκά δε διασφαλίζει την εσωκομματική ηρεμία στη Σεβαστουπόλεως. Ο Σταύρος Θεοδωράκης δέχθηκε κριτική και όχι μόνο από στελέχη που θα μείνουν στο Κίνημα Αλλαγής. Ο Παναγιώτης Καρκατσούλης μίλησε για οργανωτική ανυπαρξία, ο Παναγιώτης Βλάχος μειοψήφησε και η κίνηση «Μπροστά» στην οποία είναι επικεφαλής ανακοίνωσε ήδη την αποχώρησή της από το Ποτάμι.

Το κύριο παρασκήνιο της συνεδρίασης, όμως, είχε να κάνει με την επιλογή του Μίλτου Κύρκου για καταθέσει πρόταση… παραμονής στο Κίνημα Αλλαγής. Αλλά, με όρους που η Χαριλάου Τρικούπη θα απέρριπτε, ώστε να μη μείνει το Ποτάμι ο μουντζούρης. Στον ελιγμό του ευρωβουλευτή του ο Σταύρος Θεοδωράκης είδε τον κίνδυνο να καταγραφεί εσωκομματικός συσχετισμός και τελικά τον έπεισε να τεθεί σε ψηφοφορία η πρότασή του μόνο εφόσον δεν υπερψηφιζόταν η εισήγηση αποχώρησης. Έτσι ενώθηκαν οι ψήφοι, καθώς όπως είπε ο Μίλτος Κύρκος με υποχρεώνεις να ψηφίσω την αποχώρηση γιατί δε μπορώ να διαφοροποιηθώ χωρίς όρους.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης έγινε εμφανής και η απόσταση που χωρίζει τους βουλευτές του κόμματος. Μπορεί να συμφώνησαν όλοι στην αποχώρηση, αλλά από εκεί και πέρα οι δρόμοι τους δεν φαίνεται να συμπίπτουν. Σπύρος Δανέλλης και Μίλτος Κύρκος αναζητούν τη νέα αριστερά, την ανάγκη το Ποτάμι να εκφράσει τον φιλελεύθερο κόσμο τόνισε ο Γιώργος Αμυράς, κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ έκανε ο Γρηγόρης Ψαριανός ενώ ο Σπύρος Λυκούδης ανακοίνωσε πως κάθε στέλεχος των Μεταρρυθμιστών θα ορίσει τον ρόλο του στο Ποτάμι ή το Κίνημα Αλλαγής. Ο ίδιος ξεκαθάρισε, πάντως, ότι δε θα μπορούσε να λειτουργήσει σε ένα κόμμα που αποφασίζει ο αρχηγός. Σε κάθε περίπτωση, οι Μεταρρυθμιστές θα συνεδριάσουν σήμερα και αύριο.

Ακούγοντας την κριτική περί ενδεχόμενης συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ ο Σταύρος Θεοδωράκης ζήτησε τον λόγο: «Όλοι γνωριζόμαστε εδώ μέσα. Είναι υβριστικό να λένε κάποιοι ότι θα αντικαταστήσουμε τους ΑΝΕΛ στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ». Στο ίδιο μήκος κύματος το πρόεδρος του Ποταμιού χαρακτήρισε ψέματα και τα περί συνεργασίας με τη ΝΔ.

Αναφερόμενος στα επόμενα βήματα μίλησε για συνεργασία με φιλελεύθερες και μεταρρυθμιστικές δυνάμεις και ανακοίνωσε συνέδριο για πολιτικές θέσεις, κυβερνητικές συνεργασίες και ηγεσία τον Οκτώβριο. Στο πλαίσιο αυτό, ξεκαθάρισε ότι δεν τον ενδιαφέρει να είναι βουλευτής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας οποιουδήποτε άλλου κόμματος.
Γιάννης Αντύπας για το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares