Σάββατο , 18 Αύγουστος 2018

Διαβάστε τη ΛΥΣΗ του Κ. ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΥ! Έτσι δεν θα ξαναέχουμε εκατόμβη νεκρών…

Έτσι δεν θα ξαναέχουμε εκατόμβη νεκρών…
Η τραγωδία στο Μάτι από τη φονική πυρκαγιά απέδειξε με τον πιο θλιβερό τρόπο την αποδιοργάνωση του κρατικού μηχανισμού.

Πέραν τούτου, έκανε έκδηλη την ανάγκη άμεσης αναδιάρθρωσης και αναδιοργάνωσης του συστήματος ΠΡΟΛΗΨΗΣ και ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ.

Σε αυτά τα δύο σκέλη θα κινηθούν οι προτάσεις μας.

Στο κομμάτι της πρόληψης: Είναι απαραίτητο οι αναδασώσεις να γίνονται με πλατύφυλλα δέντρα (φλαμουριές, λεύκες, φτελιές, κουτσουπιές, κερλεουτέριες, σοφόρες, ακακίες, μουριές, πλατανομουριές, κατάλπες, προύνους, μελίες, πασχαλιές και πολλά ακόμη…). Αξίζει να αναφέρουμε ότι το κοινό κυπαρίσσι της Μεσογείου (Cupressus Sempervirens Var. Horizontalis), ύστερα από παρατηρήσεις σε καταστροφικές πυρκαγιές στην Ισπανία, παρέμεινε άκαυτο, όταν ήταν φυτεμένο σε πυκνούς σχηματισμούς (π.χ., πλατιές λωρίδες και συστάδες) και λειτούργησε ως προστατευτική ζώνη… Το φαινόμενο αποδίδεται στο γεγονός ότι το κυπαρίσσι τους θερινούς μήνες αποθηκεύει πολύ νερό στους ιστούς του και, μόλις προκληθούν φωτιά και υψηλές θερμοκρασίες, μεγάλες ποσότητες νερού από τα αποθέματα του φυτού εξατμίζονται στο άμεσο περιβάλλον, γεγονός το οποίο καθυστερεί ή και παρεμποδίζει την ανάφλεξη.

Πρέπει, παράλληλα, όσα αυθαίρετα κτίσματα ή περιφράξεις εμποδίζουν την πρόσβαση στο νερό να γκρεμιστούν άμεσα, παρά το όποιο πολιτικό κόστος.

Πέραν αυτών, πρέπει να δημιουργηθούν αντιπυρικά καταφύγια. Υπάρχουν ήδη σε ΗΠΑ και Αυστραλία – χώρες με θλιβερή παράδοση στις φονικές πυρκαγιές. Αφού σε αυτές τις χώρες χρησιμοποιούν καταφύγια, αποτελεσματικά, οφείλουμε να αντιγράψουμε το πετυχημένο μοντέλο τους.

Στο κομμάτι της αντιμετώπισης: Πρέπει να ιδρυθεί επιτέλους ΕΘΝΟΦΥΛΑΚΗ – ΠΟΛΙΤΟΦΥΛΑΚΗ στο πρότυπο των ΗΠΑ. Δυστυχώς, σε φυσικές καταστροφές, όσο οργανωμένος κι αν είναι ο μηχανισμός, ο χρόνος είναι ζωτικά ασφυκτικός. Αυτό σημαίνει πως απαιτείται αυτενέργεια του πολίτη.

Μέσω τακτικών ασκήσεων υπό την επίβλεψη των αρμοδίων, οι πολίτες θα γνωρίζουν πού πρέπει να πάνε και ποιους θα οδηγήσουν. Οι ασκήσεις πρέπει να είναι συχνές και υποχρεωτικές. Ο πολίτης με γνώση θα μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα την καταστροφή την κρίσιμη στιγμή.

Πρέπει να εξεταστούν ελληνικές πατέντες που αφορούν σε συστήματα δασοπυρόσβεσης. Αν όλα κριθούν ακατάλληλα, το Πολυτεχνείο να αναλάβει τη μελέτη και την κατασκευή τέτοιων συστημάτων.

Τέλος, πρέπει, επιτέλους, η ελληνική Πολιτεία να εξετάσει τη διεθνή αγορά για την αγορά αεροσκαφών προς αντικατάσταση των γερασμένων Canadair. Φυσικά, θα συνυπολογιστούν οι παράγοντες που αφορούν στο οικονομικό κομμάτι και στην ιδιομορφία του ελληνικού εδάφους (χαράδρες και πλαγιές). Λύσεις υπάρχουν και σίγουρα μπορεί η Ελλάδα να βρει και να αγοράσει τα κατάλληλα για τις ανάγκες της αεροσκάφη.

Όλα αυτά απαιτούν πολιτική βούληση και διακομματική συνεννόηση.

Επιτέλους, ας το κάνουμε, για να μη θρηνήσουμε ξανά μια εκατόμβη νεκρών.

του Κυριάκου Βελόπουλου
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares
loading...