Σάββατο , 15 Δεκέμβριος 2018

Δεν μαζεύεται ο Ζάεφ: Πήραμε erga omnes ταυτότητα «Μακεδόνων»… (ΒΙΝΤΕΟ)

Καλεσμένος στην Hard Talk του BBC ήταν ο Ζόραν Ζάεφ, λίγες ώρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, όπου ελπίζει ότι η χώρα του θα πάρει πρόσκληση για την ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός, για άλλη μια φορά, αναφέρθηκε σε «μακεδονική» γλώσσα και «μακεδονική» ταυτότητα και δεν δίστασε να πει ότι «υπάρχουν Έλληνες Μακεδόνες και οι δικοί μας Μακεδόνες».

Όταν ρωτήθηκε για το αν πιστεύει πως ουσιαστικά το erga omnes θα αλλάξει μετά την αλλαγή του ονόματος γιατί μπορεί από τις άλλες χώρες να εγκαταλειφθεί το «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» για χάρη συντομίας και να γίνει σκέτο «Μακεδονία», ο Ζόραν Ζάεφ απάντησε ύποπτα: «Το επίσημο όνομα μας θα είναι Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας και θα στείλουμε επιστολή και στα 193 κράτη μέλη του ΟΗΕ, ότι υπάρχει συμφωνία με την Ελλάδα και ότι το όνομά μας, για διεθνή χρήση, είναι Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας. Ποιος νοιάζεται μετά από αυτό; Κάποιος θα μιλά για Βόρεια Μακεδονία ή για Νότια Μακεδονία; Επισήμως θα είμαστε Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, όλα θα είναι συναφή με τη συμφωνία. Η ελληνική πλευρά πήρε erga omnes για το όνομα, εμείς για την ταυτότητα».

Όπως είπε, είναι χαρούμενος που έλυσε το θέμα της ταυτότητας: «Μέρος της συμφωνίας είναι η ‘μακεδονική γλώσσα’, η ‘μακεδονική εθνότητα’. Με έναν πολύ προσεκτικό τρόπο αναγνωρίζουμε ο ένας την ταυτότητα του άλλου αλλά είναι επίσης γεγονός ότι είμαστε το βόρειο τμήμα της ιστορικής Μακεδονίας, γιατί υπάρχει το νότιο μέρος στην Ελλάδα, το ανατολικό στη Βουλγαρία και το δυτικό στην Αλβανία».

Ερωτηθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις από πλευράς όχι μόνο της αντιπολίτευσης στα Σκόπια αλλά και της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ελλάδα, είπε χαρακτηριστικά: «Υπήρχαν κόκκινες γραμμές: όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό και erga omnes. Τώρα υπάρχει η αντίδραση για την ταυτότητα από την αντιπολίτευση στην Ελλάδα. Προσπάθησα να ενημερώσω, να ενθαρρύνω τον κ. Μητσοτάκη ότι διαχωρίζουμε το θέμα της ταυτότητας. Υπάρχουν οι Έλληνες Μακεδόνες και οι δικοί μας Μακεδόνες. Διαχωρίζουμε την ιστορία, τον πολιτισμό και το κάνουμε με έναν θετικό τρόπο».

Ο Ζόραν Ζάεφ τόνισε πως η κυβέρνησή του δεν θα «ρίξει» το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου που υπάρχει στο κέντρο των Σκοπίων. Και αυτό γιατί «χρειάζονται λεφτά για να το κάνουμε αυτό και εμείς χρειαζόμαστε λεφτά για να χτίσουμε κτίρια».

Η χώρα του, είπε, δεν έχει εδαφικές βλέψεις και δεν θα επιδιώξει μια «Μεγάλη Μακεδονία». «Ο Μέγας Αλέξανδρος είχε τη Μεγάλη Μακεδονία, εμείς έχουμε τη δική μας Μακεδονία και θέλουμε να οικοδομήσουμε σχέσεις φιλίας με την Ελλάδα, δεν έχουμε εδαφικές αξιώσεις, τα σύνορα και σεβόμαστε την κληρονομιά των Ελλήνων και των Μακεδόνων της Ελλάδας».
newsit.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares
loading...