Τρίτη , 3 Οκτωβρίου 2023

Δήλωση ΣΕΙΣΜΟΣ του Ζάεφ: “Συμφωνία για το όνομα έως τον Ιούλιο”! Έρχεται το ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ;…


Η πΓΔΜ αναμένει ότι το ζήτημα της ονομασίας θα διευθετηθεί μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, το καλοκαίρι, δήλωσε σήμερα ο Ζόραν Ζάεφ, σύμφωνα με το Reuters που σημειώνει ότι Σκόπια και Αθήνα συμφώνησαν να εντατικοποιήσουν τις διαπραγματεύσεις φέτος ώστε να δώσουν λύση στη διαμάχη η οποία θα ανοίξει το δρόμο στη γείτονα χώρα να ενταχθεί στη Βορειοατλαντική Συμμαχία και την ΕΕ.

Το Reuters παράλληλα υπενθυμίζει ότι η Ελλάδα αντιδρά στη χρήση της ονομασίας Μακεδονία από την πρώην γιουγκοσλαβική δημοκρατία, υποστηρίζοντας ότι, μαζί με τα επίμαχα άρθρα στο σύνταγμα των Σκοπίων, θα μπορούσε να υποδηλώνει εδαφικές αξιώσεις σε σχέση με τη δική της βόρεια περιοχή που φέρει το ίδιο όνομα.

«Πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε τις διαπραγματεύσεις με επιτυχία μέχρι τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο», δήλωσε συγκεκριμένα ο Πρωθυπουργός της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ σε συνέντευξή του στον αυστριακό ραδιοφωνικό σταθμό ORF.

Όπως σημειώνει το Reuters, οι συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών έχουν αποβεί άκαρπες από το 1991, όταν η πΓΔΜ αποσπάστηκε από την πρώην Γουγκοσλαβία. Το 1993 έγινε δεκτή από τον ΟΗΕ με το όνομα Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας προσθέτει το δημοσίευμα.

Σημειώνεται επίσης, ότι νωρίτερα μέσα στο μήνα η πΓΔΜ δήλωσε ότι ήταν έτοιμη να προσθέσει ένα γεωγραφικό προσδιορισμό στην ονομασία της ώστε να επιλυθεί η διαμάχη με την Ελλάδα, σε μια προσπάθεια να αυξήσει τις προοπτικές ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ.

«Έχουμε ανοικτή πρόσκληση από το ΝΑΤΟ που σημαίνει ότι τα μέλη του ΝΑΤΟ θα αρχίσουν αν επικυρώνουν την προσχώρησή μας σε αυτό μόλις μαζί με την Ελλάδα ανακοινώσουμε ότι το πρόβλημα έχει λυθεί», δήλωσε επίσης ο Ζόραν Ζάεφ.

Υπενθυμίζουμε ότι η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ θα διεξαχθεί στις 11 και 12 Ιουλίου στις Βρυξέλλες.
huffingtonpost.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares