Τετάρτη , 21 Οκτωβρίου 2020
Τελευταία Νέα

Γεωπολιτικός σεισμός! Ο Ν.Τραμπ ενέκρινε την μεταφορά των αμερικανικών βάσεων από Τουρκία-Κατάρ σε Ελλάδα-Σ.Αραβία;..

Γεωπολιτικός σεισμός! Ο Ν.Τραμπ ενέκρινε την μεταφορά των αμερικανικών βάσεων από Τουρκία-Κατάρ σε Ελλάδα-Σ.Αραβία;..

To αεροδρόμιο της Ανδραβίδας φέρεται να συμπεριλαμβάνεται τον κατάλογο των Αμερικανών με τις περιοχές της Ελλάδας στις οποίες επιθυμούν να δημιουργήσουν στρατιωτική βάση, μετά την επερχόμενη αποχώρησή τους από το Ιντσιρλίκ της Τουρκίας.

Σε κάθε περίπτωση, η εκδοχή αυτή πρόκειται για ένα σενάριο, το οποίο κάνει το γύρο του διαδικτύου.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει στις 21.3.2018 “Το Βήμα” στις δεύτερες σκέψεις της Ουάσιγκτον για τη βάση του Ιντσιρλίκ στην Τουρκία αλλά και τα σενάρια ενίσχυσης της παρουσίας αμερικανικών δυνάμεων στην Ελλάδα περιλαμβάνεται και η Πελοπόννησος.

“Υπάρχει και κάτι άλλο για το οποίο ενδιαφέρονται οι Αμερικανοί για τη χώρα μας. Και αυτό δεν είναι τίποτε άλλο από τις βάσεις , καθώς δεν τους φτάνει η μία βάση στη Σούδα (ό,τι πιο σημαντικό διαθέτουν οι ΗΠΑ στην περιοχή), αναφέρει το Βήμα. Γι αυτό ζητούν μια πρόσθετη βάση στη χώρα μας σε περίπτωση που αποφασίσουν να εγκαταλείψουν τη βάση του Ιντσιρλίκ στην Τουρκία.

Πως προέκυψε το σενάριο

Από την άλλη, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Omega Press, οι ΗΠΑ συζήτησαν αυτό το ενδεχόμενο κατά την πρόσφατη επίσκεψη στην Αθήνα του Αμερικανού υφυπουργού Εξωτερικών Γουές Μίτσελ.

Έτσι κι αλλιώς οι Αμερικανοί δεν έχουν εμπιστοσύνη στο καθεστώς Ερντογάν και παίρνουν όλα τα μέτρα. Το θέμα είναι πού θα εγκαταστήσουν αυτή τη βάση τη στιγμή που η Σούδα δεν χωράει ούτε ένα drone. Όπως αναφερει το Βήμα οι ΗΠΑ μπορεί να χρησιμοποιήσουν μία από τις βάσεις Ανδραβίδας, Αγχιάλου ή ακόμα και Καλαμάτας.

Η στρατιωτική βάση του Ιντσιρλίκ

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ιντσιρλίκ αποτελούσε κεντρικής σημασίας βάση στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους για πολλά χρόνια, ωστόσο η σύγκρουση συμφερόντων στη Συρία έχει προκαλέσει χάσμα μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας.

Η Πολεμική Αεροπορία των Ηνωμένων Πολιτειών και η Τουρκική Πολεμική Αεροπορία είναι οι κύριοι χρήστες της αεροπορικής βάσης, αν και χρησιμοποιείται επίσης από τη Βασιλική Πολεμική Αεροπορία και από τη Βασιλική Σαουδική Πολεμική Αεροπορία.

Η Αεροπορική Βάση Ιντζιρλίκ φιλοξενεί συμπλήρωμα της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ με περίπου πέντε χιλιάδες αεροπόρους, με αρκετές εκατοντάδες αεροπόρων από τη Βασιλική Πολεμική Αεροπορία και την Τουρκική Πολεμική Αεροπορία επίσης παρόντες, από τα τέλη του 2002. Η κύρια μονάδα που σταθμεύει στην Αεροπορική Βάση Ιντζιρλίκ είναι η 39η Πτέρυγα Αεροπορικής Βάσης (39 ABW) της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ. Η Αεροπορική Βάση Ιντζιρλίκ διαθέτει αεροδιάδρομο μήκους 3.048 m (10.000 ft) που βρίσκεται μεταξύ των περίπου 57 καταφυγίων αεροσκαφών. Τα τακτικά πυρηνικά όπλα είναι αποθηκευμένα στη βάση.

Ας δούμε τι λένε οι Ισραηλινοί.

«Τα σχέδια για μεταφορά της μεγάλης Αμερικανικής βάσης της CENTCOM από το Κατάρ στην Σαουδική Αραβία εγκρίθηκαν από τον πρόεδρο Ν.Τραμπ και τον Πρίγκηπα της Σαουδικής Αραβίας Muhamed bin Salman κατά την διάρκεια της συνάντησης τους στον Λευκό Οίκο στις 20 Μαρτίου.

Πρόκειται για ένα κοσμοιστορικό γεγονός για την Μέση Ανατολή το οπίο ξεπερνά τις μέχρι τώρα σχέσεις ΗΠΑ-Σαουδικής Αραβίας αναφέρουν στρατιωτικές πηγές.

Επιπλέον, η Διοίκηση του Ν.Τραμπ βρίσκεται στην διαδικασία ακόμη μις κίνησης , στην μετακίνηση της αεροπορικής δύναμης από το Ιντσιρλίκ της ΝΑ Τουρκίας. Οι ΗΠΑ κλείνουν την μεγαλύτερη αεροπορική βάση στην περιοχή.

Οι δύο κινήσεις είναι αλληλένδετες.

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ.Τ.Ερντογάν είναι ο ισχυρός υποστηριχτής του Εμίρη του Κατάρ, , Tamim bin Hamad Al Thani, ο οποίος είναι σε διαμάχη με τους Σαουδάραβες.

Η Τουρκία πρόσφατα δημιούργησε μεγάλη στρατιωτική βάση στο «Εμιράτο του Πετρελαίου».

Ο Πρίγκηπας της Σ.Αραβίας και ο σύμμαχος του, ο Sheikh Zayed bin Sultan Al-Nahyan των ΗΑΕ, είναι πολύ στενοί φίλοι και οι πιο πιστοί σύμμαχοι του Ν.Τραμπ στην περιοχή του Κόλπου.

Και οι δύο βλέπουν την Τουρκία και το Κατάρ ως θανάσιμους εχθρούς.

Η μετακίνηση των δύο αμερικανικών βάσεων έρχεται σε μια περίοδο ραγδαίας μείωσης των αναγκών από τον πόλεμο κατά του ISIS σε Συρία-Ιράκ.

Δεν υπάρχει πλέον μεγάλη ανάγκη για αεροπορικές επιχειρήσεις από τις ΗΠΑ κατά του ISIS σε αυτές τις δύο χώρες.

Οι Αμερικανικές εγκαταστάσεις και τα μαχητικά που βρίσκονται στο Ιντσιρλίκ μεταφέρονται ήδη σε βάσεις στην Ανατολική Ευρώπη.

Το Πεντάγωνο διερευνά την Ανδραβίδα στην Νότια Ελλάδα ως τον χώρο εγκατάστασης των δυνάμεων από το Ιντσιρλίκ.

Επιπλέον οι Αμερικανικές δυνάμεις μεταφέρονται από την βάση Al-Udaid στο Κατάρ, στην Κεντρική Σαουδική Αραβία στην αεροπορική βάση «Prince Sultan» κοντά στο Al Kharj, 77 χλμ Νότια του Ριάντ.

15 χρόνια πριν, η βάση αυτή ήταν το μεγαλύτερο προπύργιο των ΗΠΑ στην Περιοχή του Κόλπου με 60.000 αμερικανούς στρατιώτες.

Οταν οι ΗΠΑ εισέβαλαν στο Ιράκ το 2003, η Σ.Αραβία επέμεινε να φύγουν αφού ολοκληρώθηκε η αποστολή τους.

Τώρα οι αμερικανικές δυνάμεις επιστρέφουν ξανά.

Στόχος είναι η υπεράσπιση της Σ.Αραβίας και η επικείμενη επίθεση στο Ιράν.

Πηγή: onalert.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares