Τρίτη , 26 Σεπτεμβρίου 2023

«Βόμβα» από ΗΠΑ για το Παγκόσμιο Σύμφωνο για τη μετανάστευση: Αυτή είναι η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ…

Το Παγκόσμιο Σύμφωνο για τη μετανάστευση που προωθούν τα Ηνωμένα Έθνη έχει ως στόχο «να ενισχυθεί η παγκόσμια διακυβέρνηση σε βάρος του κυριαρχικού δικαιώματος των κρατών να διαχειρίζονται το σύστημα μετανάστευσης» κατήγγειλαν σήμερα οι ΗΠΑ.

Στο λεπτομερές, πολυσέλιδο κείμενο που έδωσε στη δημοσιότητα η διπλωματική αντιπροσωπεία των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, η Ουάσινγκτον υπενθυμίζει ότι αποχώρησε από τις διαπραγματεύσεις το 2017 επειδή οι στόχοι του Παγκόσμιου Συμφώνου είναι «ασύμβατοι με το αμερικανικό δίκαιο, την πολιτική και τα συμφέροντα του αμερικανικού λαού».

«Οι αποφάσεις για την ασφάλεια των συνόρων, για το ποιος θα εγκατασταθεί νόμιμα ή θα λάβει την υπηκότητα, είναι μεταξύ των σημαντικότερων κυριαρχικών αποφάσεων που λαμβάνει μια χώρα», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση. Δεν είναι επομένως δυνατόν να τεθούν «υπό διαπραγμάτευση στο πλαίσιο μιας διεθνούς συμφωνίας».

Αναγνωρίζοντας το σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισαν οι μετανάστες στην οικοδόμηση των ΗΠΑ, η αμερικανική κυβέρνηση επισημαίνει ότι «δεν μπορεί να υποστηρίξει ένα Σύμφωνο ή μια διαδιαδικασία που επιβάλει ή έχει τη δυνατότητα να επιβάλει διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες, κανονισμούς (…) ή δεσμεύσεις που θα μπορούσαν

να είναι αντίθετοι με τη δυνατότητά μας να λαμβάνουμε αποφάσεις προς το συμφέρον του έθνους και των πολιτών μας».

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι ΗΠΑ δραστηριοποιήθηκαν έντοντα τους τελευταίους μήνες προκειμένου να προωθήσουν τη θέση τους σε ό,τι αφορά το Σύμφωνο με πολλές άλλες χώρες, ιδίως της ανατολικής Ευρώπης. Μολονότι το Σύμφωνο υιοθετήθηκε τον Ιούλιο από όλες τις χώρες-μέλη του ΟΗΕ πλην των ΗΠΑ, πολλές χώρες (Αυστραλία, Ελβετία, Ουγγαρία, Βουλγαρία, Ιταλία, Αυστρία) ανακοίνωσαν στη συνέχεια ότι αποχωρούν ή ότι παγώνουν τη συμμετοχή τους σ’ αυτό.

Πάντως, παρά τις αναταράξεις άνευ προηγουμένου που προκάλεσε το Παγκόσμιο Σύμφωνο, περισσότερες από 100 χώρες αναμένεται να το επικυρώσουν στη σύνοδο του Μαρακές, την Δευτέρα και την Τρίτη. Θα ακολουθήσει η ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 19 Δεκεμβρίου στη Νέα Υόρκη.

kathimerini.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares