Δευτέρα , 28 Σεπτεμβρίου 2020
Τελευταία Νέα

ΒΟΜΒΑ! Φεύγει το ΔΝΤ…

ΒΟΜΒΑ! Φεύγει το ΔΝΤ...

“Το ΔΝΤ αφήνει την Ευρώπη μόνη της”, είναι ο τίτλος άρθρου της γερμανικής εφημερίδας Saarbrücker Zeitung – Αφορμή η διαφαινόμενη αποχώρηση του Ταμείου από το ελληνικό πρόγραμμα.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα, “παρά την υπόσχεση της Άγκελα Μέρκελ και του πρώην υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, το ΔΝΤ θα αποχωρήσει πιθανότατα από το τρέχον -και όπως φαίνεται- τελευταίο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας.

Σύμφωνα με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της CDU/CSU για θέματα προϋπολογισμού Έκχαρντ Ρέμπεργκ, η Χριστιανική Ένωση δεν προτίθεται να επιμείνει στην οικονομική συμμετοχή του ΔΝΤ εάν το τίμημα είναι πολύ υψηλό.

“Το ΔΝΤ θέλει να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση όλων των δανείων που έχει χορηγήσει μέχρι στιγμής στην Ελλάδα, πρόκειται για περίπου 10 δις ευρώ. Μελλοντικά θα τα επωμιστεί ο ευρωπαϊκός μηχανισμός ESM. Συνολικά οι απαιτήσεις του ΔΝΤ όσον αφορά τις ελαφρύνσεις του χρέους ανέρχονται σε τριψήφιο ποσό δισεκατομμυρίων. Εάν επικρατήσει η γραμμή του Ταμείου, τότε φτάνουμε στο σημείο που εγώ λέω: μπορούμε και χωρίς τη συμμετοχή του. Θα ολοκληρώσουμε το πρόγραμμα διάσωσης χωρίς το ΔΝΤ”, τόνισε ο Ρέμπεργκ στην Saarbrücker Zeitung.

Κρίσιμο 10ήμερο μέχρι το Eurogroup
H απόφαση για την τελευταία συμμετοχή του ΔΝΤ με 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ δεν έχει ληφθεί ακόμη οριστικά. Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του ΔΝΤ και της Ευρωζώνης βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. “Η οριστική απόφαση αναμένεται να ληφθεί μέχρι το Eurogroup της 21ης Ιουνίου. Διαφαίνεται όμως ήδη ότι το ΔΝΤ θα διαδραματίζει πλέον στην Ελλάδα απλώς συμβουλευτικό ρόλο. Η απόφαση αποχώρησης του Ταμείου έχει ουσιαστικά ληφθεί”, αναφέρουν τραπεζικοί κύκλοι τους οποίους επικαλείται η εφημερίδα.

Με οδηγό τον Μάη του ’16
“Βάση για πιθανή ελάφρυνση του χρέους αποτελεί η απόφαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης του Μαΐου του 2016”, σημειώνει ο Έκχαρντ Ρέμπεργκ. “Εκεί παρουσιάζονται πιθανά βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα. Επί αυτής της βάσης διαπραγματεύονται στην παρούσα φάση οι εμπλεκόμενες πλευρές. Το εύρος της ελάφρυνσης πρέπει να είναι περιορισμένο. Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια ευχάριστη οικονομική κατάσταση. Με πλεονάσματα σε δυο διαδοχικές χρονιές τα δημοσιονομικά στοιχεία είναι καλύτερα από τα αναμενόμενα”, ομολογεί με ικανοποίηση ο Χριστιανοδημοκράτης πολιτικός. Πράγματι, από τα συνολικά 86 δισεκατομμύρια ευρώ του 3ου Προγράμματος, δεν εκταμιεύτηκαν ούτε τα μισά.
newsit
Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares