Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024

ΒΟΜΒΑ ΜΕΓΑΤΟΝΩΝ του ΣτΕ για τις ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ! Ακυρώνονται ΧΑΡΑΤΣΙΑ στους επαγγελματίες…

«Οβίδα» που θα βρει… στόχο τις συντάξεις ετοιμάζεται να εκτοξεύσει το ΣτΕ με την κυοφορούμενη απόφασή του, η οποία, κατά τις πρώτες πληροφορίες που είδαν το φως την περασμένη εβδομάδα, ακυρώνει τα χαράτσια των εισφορών για επαγγελματίες, επιστήμονες και αγρότες.Η απόφαση προοιωνίζεται μια νέα βάση υπολογισμού εισφορών χαμηλότερων από τις σημερινές. Κάτι που αυτομάτως θα έχει αντίκτυπο στις συντάξεις.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής, δεν θα αλλάξει η ελάχιστη εισφορά. Δηλαδή:

– Τα 167 ευρώ το μήνα που πληρώνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες

– Τα 100 ευρώ το μήνα που δίνουν οι αγρότες

– Τα 220 ευρώ το μήνα που καταβάλλουν οι μηχανικοί και δικηγόροι

– Τα 200 ευρώ που πληρώνουν γιατροί και φαρμακοποιοί.

Αντιθέτως, θα επανεξεταστούν οι εισφορές για εισοδήματα από 22.000 έως 70.000 ευρώ, κατά τον υφυπουργό Τ. Πετρόπουλο. Το σχέδιο που έρχεται στο προσκήνιο είναι οι φόροι και οι εισφορές να φτάνουν έως το 55% του εισοδήματος. Σήμερα αγγίζουν το 75% λόγω των εξοντωτικών εισφορών που επέβαλε ο νόμος 4387/2016, γνωστός ως «νόμος Κατρούγκαλου».

Τι σημαίνουν όλα αυτά για τις συντάξεις;
Το τι θα σημάνει μια μείωση εισφορών το αποκάλυψε ο ίδιος ο Γ. Κατρούγκαλος, που είχε και την «πατρότητα» των διατάξεων: «Μείωση εισφορών σημαίνει και μείωση συντάξεων και όποιος λέει ότι θα μειώσει τις εισφορές και ταυτόχρονα αποκρύπτει ότι αυτό θα έχει συνέπεια να μειωθούν ακόμα περισσότερο οι συντάξεις, απλά δεν λέει την αλήθεια», ανέφερε ο κ. Κατρούγκαλος την περασμένη εβδομάδα μιλώντας στο κανάλι Epsilon.

Με τις κυοφορούμενες αλλαγές θα μειωθούν αναπόφευκτα οι εισφορές για τα υψηλά εισοδήματα και μοιραία θα αλλάξει και το μίγμα των μειώσεων στις συντάξεις που καθορίστηκαν μεν με όριο το 18% αλλά είναι αμφίβολο αν θα μείνει σε αυτό το ποσοστό και δεν ανέβει στο 20%, λόγω μείωσης εισφορών και εσόδων.

Η απόφαση, ωστόσο, δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί. Το ΣτΕ, όπως αποκαλύπτει σήμερα ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής, θα την «αναμορφώσει» με νέα διάσκεψη της Ολομέλειάς του σύντομα. Στη νέα διάσκεψη θα αποτυπωθεί το πλήρες σκεπτικό, για τις διατάξεις που κρίνονται τελικώς αντισυνταγματικές στις εισφορές των μη μισθωτών, ενώ θα εξεταστεί να μην υπάρξει αναδρομική εφαρμογή της απόφασης.

syntak

Αυτό σημαίνει ότι οι εισφορές που πληρώθηκαν και οφείλονται στον ΕΦΚΑ για το 2017 και από 1/1/2018 «τρέχουν» κανονικά μέχρι να εξοφληθούν. Από την ημερομηνία δημοσίευσης της απόφασης του ΣτΕ οι εισφορές δεν θα έχουν νομιμοποιητική βάση και θα πρέπει να αλλάξουν.
Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής & newsit.gr

Shares