Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024

ΒΟΜΒΑ για τις Συντάξεις: Μειώσεις μόνο στις υψηλές! Σχέδιο μέσω Βερολίνου που μειώνει ΕΝΦΙΑ και Ασφαλιστικές εισφορές…

– Το Βερολίνο δεν θέλει να χρεωθεί ακόμη μια μείωση και προτείνει μείωση μόνο στις υψηλές συντάξεις – Δεν προσδιορίζεται πιο θα είναι το ποσό που θα διαχωρίζει υψηλές και χαμηλές συντάξεις – Το σχέδιο μιλάει και για μείωση στον ΕΝΦΙΑ και τις Ασφαλιστικές εισφορές ως… αντίδωρο στις μειώσεις – Τα σενάρια δίνουν και παίρνουν για τις συντάξεις λίγες μέρες πριν το κρίσιμο eurogroup

Το eurogroup της επόμενης Δευτέρας θα κρίνει το ζήτημα των συντάξεων, ωστόσο το διαπραγματευτικό παρασκήνιο φαίνεται ότι είναι μεγάλο. Η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Γερμανό Αντικαγκελάριο και υπουργό Οικονομικών Όλαφ Σολτς ήταν μεν ανεπίσημη, φαίνεται ωστόσο ότι είχε ουσία ως προς την οικονομική πορεία της χώρας.

Έτσι, σύμφωνα με της εφημερίδα “Τα Νέα” φαίνεται ότι στο ζήτημα των συντάξεων το Βερολίνο θέλει έναν “συμβιβασμό”. Πλέον μετά τη λήξη του μνημονίου οι εταίροι δεν έχουν πολλά περιθώρια πίεσης προς την Αθήνα και έτσι όλα δείχνουν ότι αναζητείται μια μέση λύση στο θέμα των μειώσεων που η κυβέρνηση έχει ψηφίσει ότι θα κάνει στις συντάξεις από την 1η Ιανουαρίου.

Καθώς λοιπόν το Βερολίνο, σύμφωνα με το σενάριο πάντα, δεν θέλει να χρεωθεί ακόμη μια μείωση στις συντάξεις φαίνεται ότι προτείνει η μείωση να γίνει μόνο στις υψηλές συντάξεις.
Αυτό που δεν διευκρινίζεται βέβαια είναι το ποιες θεωρούνται υψηλές και ποιες χαμηλές συντάξεις. Ποιο είναι δηλαδή το ποσό κάτω από το οποίο δεν θα γίνουν μειώσεις. 
Παράλληλα και για να μειωθούν οι αντιδράσεις φαίνεται ότι το Βερολίνο “δίνει” στην Αθήνα περιθώριο για μείωση στον ΕΝΦΙΑ, αλλά και μείωση στις Ασφαλιστικές Εισφορές με στόχο την αναθέρμανση της οικονομίας.

Από το σενάριο ως την υλοποίησή του υπάρχει βέβαια απόσταση, αλλά και πρόβλημα εντός της Γερμανίας. Εφόσον η Αθήνα δεχθεί το σενάριο, αυτό θα πρέπει να περάσει από την Επιτροπή Προϋπολογισμού της Μπούντεσταγκ.

Εκεί αν και έχουν την πλειοψηφία Χριστιανική Ένωση και Σοσιαλδημοκράτες ο πρόεδρος είναι του αντιευρωπαϊκού κόμματος AfD και ίσως δημιουργήσει προβλήματα με στόχο να πλήξει ακόμη περισσότερο τον κυβερνητικό συνασπισμό και τη Μέρκελ.

Σε κάθε περίπτωση μιλάμε για ακόμη ένα σενάριο που βλέπει το φως της δημοσιότητας. Πολλά θα φανούν στο euroworking group όταν με “μολύβι και χαρτί” οι εταίροι θα κρίνουν τα οικονομικά δεδομένα, λίγο πριν τις οριστικές αποφάσεις του eurogroup.

newsit

Shares