Δευτέρα , 28 Σεπτεμβρίου 2020
Τελευταία Νέα

“ΒΟΜΒΑ” από Politico: “ΑΒΕΒΑΙΗ η συμφωνία στο Σκοπιανό – Πιθανό το ΝΑΥΑΓΙΟ”…

"ΒΟΜΒΑ" από Politico: "ΑΒΕΒΑΙΗ η συμφωνία στο Σκοπιανό - Πιθανό το ΝΑΥΑΓΙΟ"...


Παρά την επίτευξη της αρχικής συμφωνίας μεταξύ Τσίπρα-Ζάεφ απομένουν πολλά ακόμα προσκόμματα που πρέπει να ξεπεραστούν προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη της «Βόρειας Μακεδονίας» σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε, εκτιμά η ιστοσελίδα Politico.

«Η άρνηση του Προέδρου, Γκεόργκι Ιβάνοφ, να υπογράψει τη συμφωνία, η άρνηση του κυβερνητικού εταίρου του Αλέξη Τσίπρα αλλά και της αντιπολίτευσης να εγκρίνει τη συμφωνία, αλλά και οι εσωτερικές διαιρέσεις εντός των εταίρων στην Ε.Ε. για το εάν θα πρέπει να δοθεί το πράσινο φως για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την “Μακεδονία” και την Αλβανία είναι ζητήματα που θα κρίνουν την τελική έκβαση της συμφωνίας», εκτιμά η ιστοσελίδα.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χέικο Μάας, είναι ένας από τους υπέρμαχους της έναρξης της ενταξιακής διαδικασίας και προειδοποίησε για «μοιραίες συνέπειες» εάν αυτό δεν συμβεί, διευκρινίζοντας ότι «για πολύ καιρό, άλλες δυνάμεις -Ρωσία, Κίνα, χώρες της Μέσης Ανατολής, χώρες με εντελώς διαφορετική άποψη για την τάξη και τη σταθερότητα σε σχέση με αυτήν που έχουμε εμείς οι Ευρωπαίοι- έχουν προσπαθήσει να καλύψουν το κενό», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Το δημοσίευμα υποστηρίζει ότι αυτήν τη στιγμή μοιάζει ότι το καλύτερο που θα μπορούσε να ελπίζουν “Μακεδονία” και Αλβανία είναι μία συμφωνία στην επικείμενη Σύνοδο για την έναρξη της προετοιμασίας για τις ενταξιακές συζητήσεις. Αλλά θα πρέπει να κάνουν περισσότερες μεταρρυθμίσεις έως ότου πράγματι καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Διπλωμάτες, μάλιστα, δηλώνουν ότι η Ελλάδα επιθυμεί να δει την ΠΓΔΜ να εφαρμόζει τη συμφωνία πριν να δώσει την έγκρισή της για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι πολλά θα εξαρτηθούν τόσο από την επικείμενη συνάντηση της Καγκελαρίου Μέρκελ με τον Πρόεδρο Μακρόν όσο και από τη στάση του Αυστριακού Καγκελάριου, Σεμπάστιαν Κουρτς, η κυβέρνηση του οποίου -μολονότι πρωτοστατεί στην προώθηση της ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων- επιδιώκει την επίσημη αναστολή των ενταξιακών συζητήσεων με την Τουρκία και είναι πιθανό να αποφασίσει να μπλοκάρει ολόκληρο των πακέτο της διεύρυνσης στην περίπτωση που δεν πάρει αυτό που επιδιώκει».
parapolitika.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares