Πέμπτη , 29 Οκτωβρίου 2020
Τελευταία Νέα

Βίντεο ΒΟΜΒΑ για τις ΕΠΑΝΟΡΘΩΣΕΙΣ! Ραγδαία εξέλιξη…

Βίντεο ΒΟΜΒΑ για τις ΕΠΑΝΟΡΘΩΣΕΙΣ! Ραγδαία εξέλιξη…

Στο θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων έθιξε ο Αλέξης Τσίπρας στον Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, στη συζήτηση που είχαν μπροστά στις κάμερες πριν την κατ’ ιδίαν συνάντησή τους.

Φυσικά, ο Έλληνας πρωθυπουργός επιχειρεί να ανακτήσει το χαμένο … κύρος του, αναφερόμενος σε μια «πληγή» που είναι ακόμα ανοιχτή εδώ και δεκαετίες.

Ωστόσο, ο Γερμανός πρόεδρος όχι μόνο δεν του έκανε χατίρι, αλλά με την απάντηση που έδωσε έκανε κατανοητό- για όσους ακόμα είχαν κάποιες αμφιβολίες- ότι η Γερμανία δεν έχει κανένα σκοπό να πληρώσει τα όσα της αναλογούν και ότι –κοινώς- μας «αδειάζει» για άλλη μια φορά.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι το μομέντουμ μπορεί να αποτελέσει μια αρχή για τις ελληνογερμανικές σχέσεις αλλά «αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να ξεχάσουμε ή να κρύψουμε κάτω από το χαλί όποιες διαφορές έρχονται από το μακρινό παρελθόν».
«Πρέπει να ορίσουμε από κοινού και με αλληλοσεβασμό το πεδίο επίλυσής τους με βάση το διεθνές δίκαιο που όλοι σεβόμαστε» πρόσθεσε ο κος Τσίπρας.

Από την πλευρά του ο Γερμανός πρόεδρος ξεκινώντας από το γεγονός ότι στην αρχή της επίσκεψής του στην Ελλάδα επισκέφθηκε το στρατόπεδο στο Χαϊδάρι «ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης που έγιναν φρικαλεότητες, όπου από εκεί εκτοπίστηκαν σε Αουσβιτς και Νταχάου. Αυτό που κάνουμε είναι να τιμήσουμε τους νεκρούς και να ζητήσουμε συγγνώμη για τις φρικαλεότητες αυτές» απάντησε ότι «δεν θέλουμε να ξεχάσουμε το παρελθόν ούτε να παραβλέψουμε την ηθική και πολιτική ενόχη που μας βαρύνει.

Ανεξαρτήτως των νομικών θέσεων που έχουμε θεωρούμε υποχρεώσή μας να πράξουμε κάτι που να είναι αντιστάθμισμα των πράξεων που εκπορεύονται από τη γερμανική πλευρά».

Να σημειώσουμε ότι ο Σταϊνμάιερ ήρθε προετοιμασμένος, αφού τις τελευταίες ημέρες τα γερμανικά Μέσα έχουν πολλά δημοσιεύματα για τις ελληνικές αξιώσεις προς τη Γερμανία για επανορθώσεις, αποζημιώσεις και κατοχικό δάνειο, που αθροιστικά έρχουν υπολογιστεί σε 376 δισ ευρώ.

Μάλιστα, πριν τον Σταϊνμάιερ, είχε φροντίσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ να μας αδειάσει, λέγοντας ότι δεν τίθεται θέμα για το Βερολίνο και ότι για τη Γερμανία το όλο ζήτημα «έχει κλείσει πολιτικά και νομικά», ενώ έχει αναλάβει την ηθική ευθύνη…

Ολόκληρη η συνομιλία των δύο αντρών:

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares