Κυριακή , 27 Σεπτεμβρίου 2020
Τελευταία Νέα

Απόφαση «σεισμός» του ΣτΕ για τους τους μισθούς των καθηγητών…

Απόφαση «σεισμός» του ΣτΕ για τους τους μισθούς των καθηγητών...

Απόφαση “βόμβα” πήρε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας , το οποίο έκρινε τις περικοπές στις αποδοχές των καθηγητών των ΤΕΙ αντισυνταγματικές, και αποφάνθηκε ότι πρέπει να επιτρέψουν στο προ της 1ης Αυγούστου 2012 καθεστώς!

Η απόφαση αυτή έρχεται λίγο μετά την αντίστοιχη για τους διευθυντές και τους ιατρούς του ΕΣΥ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις δικαστικές απόφασεις για λόγους δημοσίου συμφέροντος, όσοι έχουν προσφύγει έως τώρα στα Διοικητικά Δικαστήρια οι αποδοχές τους πρέπει να επιτρέψουν αναδρομικά στο προ της 1ης Αυγούστου 2012 πλαίσιο (δηλαδή να λάβουν αναδρομικά τις διαφορές των αποδοχών τους από 1.8.2012 έως σήμερα).

Για όσους δεν έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη, η αναπροσαρμογή των μισθών τους πρέπει να γίνει από σήμερα και μετά, δηλαδή από την ημέρα δημοσίευσης των τριών αποφάσεων του ΣτΕ.

Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο ειχαν προσφύγει καθηγητές, αναπληρωτές καθηγητές, επίκουροι καθηγητές και καθηγητές εφαρμογών των ΤΕΙ, ζητώντας να κριθεί αντισυνταγματικό και παράνομο το μνημονιακό νομοθετικό καθεστώς (νόμοι 4093/2012 και 4046/2012) όπως και η υπ΄ αριθμ. οικ/2/83408/022/14.11.2012 απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών.

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκανε δεκτή την αίτηση συνολικά 49 καθηγητών, κρίνοντας ότι τόσο οι μνημονιακοί νόμοι όσο και η επίμαχη υπουργική απόφαση που αναδρομικά από 1.8.2012 μείωσαν τις αποδοχές των καθηγητών ΤΕΙ «αντίκειται στο άρθρο 21 παράγραφος 3 του Συντάγματος», όπως και στις Συνταγματικές αρχές: α) της ιδιαίτερης μισθολογικής μεταχείρισης των γιατρών του ΕΣΥ, β) της αναλογικότητας και γ) της ισότητας στα δημόσια βάρη. Κατά την Ολομέλεια τους Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, η μεταβολή του μισθολογικού καθεστώτος των εν λόγω καθηγητών, σε τέτοιας φύσεως και εκτάσεως μείωση των αποδοχών τους, επιφέρει ανατροπή του ισχύοντος μισθολογικού καθεστώτος και δεν μπορεί να γίνει χωρίς προηγουμένως να έχει εκτιμηθεί το δημοσιονομικό όφελος, σε σχέση με τις επιπτώσεις που η μείωση αυτή μπορεί να έχει.

newsit.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares