Δευτέρα , 25 Οκτωβρίου 2021

Απόλυτη ΔΙΚΑΙΩΣΗ K. ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΥ για Πούτιν-Τσίπρα! Όλα για το Άγιο Όρος…

«Ψυχρός πόλεμος» έχει ξεσπάσει μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας, μετά την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να απελάσει Ρώσους διπλωμάτες-χωρίς ωστόσο να έχει δημοσιοποιήσει αποδείξεις για τις κατηγορίες που τους προσάπτει.

Ακολούθησε η τακτική-ντόμινο της Ρωσίας με την απέλαση του Εμπορικού Ακόλουθου και του διευθυντή του γραφείου τύπου της ελληνικής πρεσβείας στη Μόσχα και την απαγόρευση εισόδου στη Ρωσία στον Γ. Σακελλαρίου, διευθυντή του πολιτικού γραφείου του Έλληνα ΥΠΕΞ, Ν.Κοτζιά.

Χθες (09/08), η Ρωσία ζήτησε εξηγήσεις από την Ελλάδα, καθώς οι ελληνικές διπλωματικές Αρχές αρνούνται να χορηγήσουν θεωρήσεις σε ιερείς που θέλουν να επισκεφτούν το Άγιο Όρος.

Εκεί φαίνεται να βρίσκεται το «κλειδί» της ιστορίας, στο Άγιο Όρος, κάτι που επιβεβαιώνεται από τη σημερινή σκληρή ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών και δικαιώνει τον Κυριάκο Βελόπουλο, ο οποίος είχε μιλήσει πρώτος για τη σημασία που είχε στον διπλωματικό πόλεμο η περιοχή.

Στις 12 Ιουλίου ο πρόεδρος της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ είχε μιλήσει στον Νίκο Χατζηνικολάου στο ραδιόφωνο του Real 97.8.

Ανάμεσα στα όσα ειπώθηκαν, ήταν και η υπόθεση με τις απελάσεις των δύο Ρώσων διπλωματών. Ο κος Βελόπουλος είχε πει χαρακτηριστικά:

«Θα εικάσω-επειδή έχω καλή πληροφόρηση σε σχέση με το Άγιο Όρος- ότι όλη η ιστορία ξεκινάει από τις παρεμβάσεις – τομές που έγιναν από τον ρωσικό παράγοντα στο Άγιο Όρος για τον “θρησκευτικό ή πολιτισμικό έλεγχο”. Τον κ. Ποπόφ τον ξέρουμε όλοι, πολίτης είναι, δεν είναι διπλωμάτης».

Όπως θα ακούσετε ο Κυριάκος Βελόπουλος πρόσθεσε ότι η πρόσφατη επίσκεψη του Αμερικανού πρέσβη Τζέφρι Παίατ στο Άγιο Όρος, «ίσως να ήταν ο καταλύτης για τις σημερινές εξελίξεις».

Το υπουργείο Εξωτερικών με την ανακοίνωση που εξέδωσε επιβεβαιώνει τον κο Βελόπουλο ότι όλο το θέμα προέκυψε από το Άγιο Όρος και τον “έλεγχο” του-χωρίς ωστόσο η ανακοίνωση να το κατονομάζει.

Ανάμεσα στους κύκλους που λέγεται ότι προωθούν ρωσικά συμφέροντα φωτογραφίζεται η “Ορθόδοξης Αυτοκρατορική Παλαιστίνια Εταιρεία”- που αναφέρεται στην ανακοίνωση ως μέσο άσκησης επιρροής (που αλλού;) στο Άγιο Όρος….

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ:
Η Ελλάδα είναι χώρα φιλειρηνική, με πολυδιάστατη, ανεξάρτητη δημοκρατική εξωτερική πολιτική. Ως κυρίαρχο κράτος με μακρά ιστορία, απαιτεί σεβασμό και σχέσεις ισότητας από κάθε τρίτο. Σε αυτά τα πλαίσια τάσσεται υπέρ μιας πολιτικής φιλικής συνύπαρξης και με τη Ρωσία. Μιας μεγάλης χώρας με ισχυρή παρουσία στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.

Στα πλαίσια της ίδιας πολιτικής, η Ελλάδα επιδιώκει σταθερά καλές σχέσεις και συνεργασία με τους γείτονές της προκειμένου να επιλύσει χρονίζοντα προβλήματα όπως το ονοματολογικό, προς όφελος της ίδιας, των Βαλκανίων, της Ευρώπης και όλων των λαών.

Η Ρωσία, αυτή τη στιγμή, δείχνει ως να μη μπορεί να αντιληφθεί τις θέσεις αρχών της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Από τότε που πολεμά ως σύντροφος εν όπλοις της Τουρκίας και της παρέχει σειρά διευκολύνσεων στον τομέα της ασφάλειας, δείχνει να απομακρύνεται σταθερά από θέσεις που αρμόζουν στο επίπεδο φιλίας και συνεργασίας που χαρακτήριζε τις σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας εδώ και 190 χρόνια. Δείχνει να μην αντιλαμβάνεται ότι η Ελλάδα έχει δικά της συμφέροντα και κριτήρια στη διεθνή πολιτική.

Σε αυτά τα πλαίσια πρέπει να διαβάσει κανείς την κίνηση της Ρωσίας να προβεί σε απελάσεις στελεχών της Ελληνικής Πρεσβείας στη Μόσχα. Η απόφαση του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών δεν βασιζόταν σε στοιχεία, όπως εκείνη της ελληνικής πλευράς που στηρίχθηκε σε συγκεκριμένες αποδείξεις παράνομης και παράτυπης δραστηριότητας Ρώσων αξιωματούχων και πολιτών στο εσωτερικό της χώρας. Αντίθετα, η απόφαση της ρωσικής πλευράς είναι αυθαίρετη και εκδικητική, δεν βασίζεται σε κανένα στοιχείο.

Θέλουμε να θυμίσουμε στους φίλους Ρώσους ότι καμιά χώρα στον κόσμο δεν θα ανεχόταν απόπειρες α) εξαγοράς κρατικών αξιωματούχων, β) υπονόμευσης της εξωτερικής πολιτικής, και γ) παρεμβάσεις στο εσωτερικό της χώρας.
Η Ελλάδα προέβη σε μέτρα μόνο κατόπιν καταγραφής απτών επιβαρυντικών στοιχείων. Εξάλλου, η ίδια ουδέποτε παρενέβη ή αποπειράθηκε να παρέμβει στις εσωτερικές υποθέσεις της Ρωσίας.

Είναι φανερό ότι υπάρχει μια μερίδα Ρώσων, ευτυχώς μειοψηφική, που νομίζει ότι μπορεί να κινείται στην Ελλάδα χωρίς να σέβεται νόμους και κανόνες, ακόμα και να εκτοξεύει απειλές. Η ελληνορωσική φιλία επιτάσσει την εγκατάλειψη τέτοιων αντιλήψεων και όχι το αντίστροφο.

Τέτοια περίπτωση είναι και η προσπάθεια να επιβληθεί στη χώρα η παρουσία της “Ορθόδοξης Αυτοκρατορικής Παλαιστινίας Εταιρείας”, οργάνωσης που δημιουργήθηκε τον 19ο αιώνα από τις μυστικές υπηρεσίες των Τσάρων που στόχο είχαν τον αφελληνισμό των πατριαρχείων της Μέσης Ανατολής.

Τέλος, ως προς τα αυθαίρετα μέτρα που έλαβε η ηγεσία του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, η Ελλάδα θα απαντήσει με υπομονή και νηφαλιότητα.

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares