Κυριακή , 25 Οκτωβρίου 2020
Τελευταία Νέα

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ-ΣΕΙΣΜΟΣ! Οι Έλληνες θα ζητήσουν ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ από τον Στάινμαγερ…

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ-ΣΕΙΣΜΟΣ! Οι Έλληνες θα ζητήσουν ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ από τον Στάινμαγερ…

Αύριο αναμένεται να επισκεφτεί την Ελλάδα ο προέδρος της Γερμανίας, Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγιερ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Bild, η Αθήνα ετοιμάζεται να δώσει τον…λογαριασμό για τις γερμανικές αποζημιώσεις στον Γερμανό πρόεδρο, ποσό που αγγίζει τα 376 δισ. ευρώ, σύμφωνα με μελέτη επιτροπής της ελληνικής Βουλής που έχει στην κατοχή της η εφημερίδα και την επικαλείται.ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ-ΣΕΙΣΜΟΣ! Οι Έλληνες θα ζητήσουν ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ από τον Στάινμαγερ…

«Θέλουν να σερβίρουν τον λογαριασμό στον Στάινμάγιερ την Πέμπτη», είναι ο υπότιτλος του δημοσιεύματος, στο οποίο παρατίθενται μεταξύ άλλων οι δηλώσεις του προέδρου της επιτροπής διεκδίκησης αποζημιώσεων της ελληνικής Βουλής, Τριαντάφυλλου Μηταφίδη:

«Το θέμα των γερμανικών πολιτικών αποζημιώσει θέτει με κάθε ευκαιρία ο Έλληνας πρόεδρος Προκόπης Παυλόπουλος, δυστυχώς, έως τώρα μόνον σε εορταστικές εκδηλώσεις σε χωριά που βίωσαν τις ωμότητες των Ναζί. Πιστεύω ότι η επίσκεψη του Γερμανού προέδρου είναι μια καλή ευκαιρία, να αποσαφηνιστεί το θέμα αυτό όχι μόνον με δημόσιες δηλώσεις, αλλά και προσωπικά μεταξύ των δύο προέδρων. Η έκθεσή μας και το συνολικό ποσό των αποζημιώσεων δεν βασίζονται στην κερδοσκοπία ή σε εκτιμήσεις, αλλά σε επίσημα έγγραφα. Και για μας δεν υπάρχει προθεσμία παραγραφής για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα η έκθεση του ελληνικού κοινοβουλίου θέτει τα παρακάτω:
• 171,4 δισ ευρώ αφορούν στις ελληνικές αξιώσεις έως το 2014 για τις καταστροφές που υπέστησαν οι ελληνικές υποδομές στη διάρκεια του πολέμου και της κατοχής.
• 10,3 δισ ευρώ αποζημιώσεις για τα αναγκαστικά δάνεια που κατέβαλε η Ελλάδα στη Γερμανία επί κατοχής
• 33,8 δισ ευρώ για περαιτέρω απώλειες κρατικών πόρων (πετρέλαιο, άλλες πρώτες ύλες, γεωργία) από το 1940 έως το 1944
• 53,8 δισ ευρώ ως αποζημίωση για τις απώλειες της βιομηχανικής παραγωγής στη διάρκεια της κατοχής.

Εκτός από αυτά, όπως υπογραμμίζει το ρεπορτάζ, εγείρονται και ατομικές αξιώσεις: είτε αποζημίωση προς τους συγγενείς 120.000 Ελλήνων που σκοτώθηκαν στον πόλεμο ή σε στρατόπεδα συγκέντρωσης- δηλαδή 700 ευρώ για 15 χρόνια, συνολικού ύψους 15,1 δισ. ευρώ-.είτε αποζημίωση για όλους τους αμάχους που πέθαναν επί κατοχής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της διάσκεψης του Παρισιού του 1946, 558.000 άτομα σκοτώθηκαν και άλλοι 880.000 είχαν κριθεί ανίκανοι προς εργασία λόγω τραυματισμών. Οι αποζημιώσεις στις οικογένειες των νεκρών και των τραυματιών ανέρχονται συνολικά στα 107,2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares