Πέμπτη , 19 Μαΐου 2022
Τελευταία Νέα

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΜΕ ΟΝΟΜΑΤΑ! Ποιοι ΨΗΦΙΖΟΥΝ τη ΣΥΜΦΩΝΙΑ των ΠΡΕΣΠΩΝ και ποιοι ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ την ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ…

Όπως γίνεται αντιληπτό, μετά και την ενδοκυβερνητική κόντρα, τα επιτελεία των κομμάτων έχουν βγάλει τις αριθμομηχανές και υπολογίζουν βουλευτές. Όχι μόνο για την δεδηλωμένη, αλλά κυρίως (πού φτάσαμε) για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Στο ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν δεδομένη την υπερψήφιση της Συμφωνίας και μάλιστα με 154 βουλευτές.
Σίγουρα θα λάβει τις 145 θετικές ψήφους των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Τη θετική ψήφο της Κατερίνας Παπακώστα που είναι υφυπουργός της κυβέρνησης. Τις θετικές ψήφους των Θανάση Παπαχριστόπουλου και της Ελενας Κουντούρα, η οποία για πρώτη φορά δημοσίως με ανάρτηση της στο Twitter ανέφερε ότι θα ψηφίσει κατά συνείδηση, διαφοροποιούμενη έτσι από την θέση των ΑΝΕΛ κατά της συμφωνίας, του Σπύρου Δανέλλη, του Σταύρου Θεοδωράκη, του Γιώργο Μαυρωτά και του Σπύρου Λυκούδη από το Ποτάμι και του ανεξάρτητου Χάρη Θεοχάρη. Το άθροισμα αυτών των βουλευτών που αμέσως ή εμμέσως έχουν δηλώσει ότι θα ψηφίσουν την συμφωνία των Πρεσπών φτάνει τους 153.
Για να γίνεται λοιπόν λόγος για 154 βουλευτές στο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν πως θα υπάρξει κι άλλη διαφοροποίηση, πιθανότατα από τους ΑΝ.ΕΛ, διόλου απίθανο όμως κι από άλλο κόμμα (Ένωση Κεντρώων;)

«Κλειστά χαρτιά» κρατά προς ώρας ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλης Κόκκαλης αν και πηγές από το περιβάλλον του αναφέρουν ότι θα λάβει τις τελικές του αποφάσεις την ύστατη ώρα και ανάλογα με τον συσχετισμό δυνάμεων που θα έχει διαμορφωθεί. Ερώτημα παραμένει η στάση του υφυπουργού Εξωτερικών Τέρνς Κουίκ. Οι μόνοι που φαίνεται να τηρούν την «γραμμή» που επιχειρεί να επιβάλλει ο κ. Καμμένος είναι οι Μαρία Κόλλια Τσαρουχά και ο Κώστας Κατσίκης.

Αυτά ως προς το κομμάτι της Συμφωνίας των Πρεσπών που ανοίγει όμως και το ζήτημα της δεδηλωμένης. Εδώ τίθεται ζήτημα ερμηνείας του Συντάγματος, κατά πως φαίνεται τουλάχιστον.

Σύμφωνα με ερμηνεία από κυβερνητικά στελέχη η δεδηλωμένη κτάται μία μόνο φορά, μετά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων, και αφού έχει προηγηθεί ο γύρος των διερευνητικών εντολών. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που δίνει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης δεν έχει αρμοδιότητα στο ενδιάμεσο να γνωμοδοτήσει για τη δεδηλωμένη. Σε απλά ελληνικά κυβέρνηση δε χάνει τη δεδηλωμένη αν άρει την εμπιστοσύνη του προς αυτήν ο νυν κυβερνητικός εταίρος της ούτε καν αν καταψηφισθεί κάποιο νομοσχέδιο. Ο μόνος τρόπος απώλειας της δεδηλωμένης είναι – κατ’ αυτήν – η υποβολή δυσπιστίας προς την κυβέρνηση από την αντιπολίτευση και η υπερψήφιση της πρότασης αυτής από τουλάχιστον 151 βουλευτές.
Με τη λογική αυτή πιστεύουν στο ΣΥΡΙΖΑ πως η Συμφωνία των Πρεσπών μπορεί να εγκριθεί το μίνιμουμ με 154 ψήφους και το μάξιμουμ με 170, ωστόσο δεν θα μιλάει κανείς για κομματική πλειοψηφία αλλά για πλειοψηφικό σύνολο βουλευτών.

Προφανώς δεν ήταν τυχαίο αυτό που είχε πει ο Στέλιος Κούλογλου, ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ που επικαλούμενος το παράδειγμα της Ισπανίας συμβούλεψε «να μάθουμε να ζούμε με κυβερνήσεις μειοψηφίας».

Ας δούμε τώρα το ενδεχόμενο να αποχωρήσει ο Π. Καμμένος και οι ΑΝ.ΕΛ από την Κυβέρνηση. Τι συμβαίνει τότε;

Ο Αλέξης Τσίπρας θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από το Κοινοβούλιο. Στήριξη στη νέα κυβέρνηση θα δώσουν οι 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Η Κατερίνα Παπακώστα που είναι υφυπουργός της κυβέρνησης. Από τους ΑΝΕΛ ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, ο Κώστας Ζουραρης, η Έλενα Κουντουρά, από το Ποτάμι ο Σπύρος Δανέλλης. Σύνολο 150 βουλευτές. Η κρίσιμη ψήφος φαίνεται πως θα δοθεί από τον Χάρη Θεοχάρη ο οποίος, κατά πως φαίνεται δεν το αποκλείει. Χθες το βράδυ σε εκπομπή στο κανάλι Action άφησε ανοιχτό ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Σύνολο δηλαδή 151 άρα κυβέρνηση.

Τέλος υπάρχει άλλο ένα ενδεχόμενο από τις 16 Δεκεμβρίου και μετά. Αυτό της πρότασης δυσπιστίας που μπορεί να καταθέσει η αξιωματική αντιπολίτευση. Με βάση τις χθεσινές δηλώσεις του Πάνου Καμμένου στο Υπουργικό Συμβούλιο, ότι δεν υπάρχει περίπτωση να βοηθήσει τη Νέα Δημοκρατία σε μια τέτοια διαδικασία και δεν θα καταψηφίσει την κυβέρνηση, γίνεται αντιληπτό πως δεν υπάρχει αριθμητική περίπτωση να καταπέσει η Κυβέρνηση με τέτοιο τρόπο.

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares