Δευτέρα , 14 Οκτώβριος 2019
Τελευταία Νέα

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Γι’ αυτό η Μέρκελ έχει ΑΝΑΓΚΗ τον Ερντογάν! Τον χρειάζεται ΙΣΧΥΡΟ και σύμμαχό της…


Οι αμερικανικές κυρώσεις μπορεί να επικροτούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες, όμως έχουν τρομοκρατήσει την Ευρώπη, και ειδικά τη Γερμανία. Γι’ αυτό το ζήτημα δημοσίευσε ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον άρθρο το ινστιτούτο Carnegie Europe που εδρεύει στις Βρυξέλλες.

Για το Βερολίνο οι κυρώσεις δεν είναι μόνο ο χειρότερος δυνατός τρόπος αντιμετώπισης ενός ηγετικού συμμάχου του ΝΑΤΟ – που εμπλέκεται έντονα και στη Συρία. Οι κυρώσεις θα μπορούσαν πραγματικά να βυθίσουν την Τουρκία σε αστάθεια, και φυσικά να την φέρουν πιο κοντά στη Ρωσία και το Ιράν. Αυτό είναι κάτι που το Βερολίνο φοβάται για διάφορους λόγους.

Κατ ‘αρχάς, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ χρειάζεται την Τουρκία να τηρήσει τη συμφωνία που έχει συνάψει με την Ε.Ε. για να σταματήσουν να έρχονται οι πρόσφυγες στην Ευρώπη (φυσικά αυτό προϋποθέτει και την τήρηση της συμφωνίας από την Άγκυρα). Είναι δύσκολο να προβλέψουμε τι θα συνέβαινε αν ο Ερντογάν ακύρωνε τη συμφωνία, πάντως το Βερολίνο τρέμει μήπως συμβεί αυτό. Θα σήμαινε την οριστική πτώση της Μέρκελ.

Δεύτερον, ενώ η Μέρκελ έχει περάσει μια ωραία γραμμή με τον Ερντογάν – επειδή χρειάζεται τη συνεργασία του για τα ζητήματα των προσφύγων και της μετανάστευσης – οι πολιτικοί ηγέτες της Γερμανίας συνέχισαν να επικρίνουν την επίμονη καταστολή του Ερντογάν στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, στο δικαστικό σώμα, στις ΜΚΟ, αλλά και στους ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Αλλά αντί να επιβάλει κυρώσεις, η Γερμανία εφήρμοσε το μέγιστο των διπλωματικών και πολιτικών πιέσεων προς στον Ερντογάν. Ο Ερντογάν επέκρινε επανειλημμένα τη Γερμανία, κατηγορώντας την για «φασιστικές ενέργειες» που θυμίζουν ναζιστικές εποχές, όταν το Βερολίνο, επικαλούμενο λόγους ασφαλείας, ακύρωσε πέρσι τις ομιλίες που στόχευαν στη στήριξη του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ερντογάν στη Γερμανία.

Αυτά τα σχόλια προκάλεσαν κατακραυγή στη Γερμανία, αλλά η κυβέρνηση κράτησε όλα τα διπλωματικά μέσα επικοινωνίας ανοιχτά και διατήρησε την πολιτική πίεση.

Τρίτον, παρά τον ρόλο της Τουρκίας στη Συρία και τους αυξανόμενους δεσμούς της με τη Ρωσία, είναι ένας σημαντικός σύμμαχος του ΝΑΤΟ. Δεν είναι μόνο επειδή το ΝΑΤΟ διαθέτει στρατιωτική αεροπορική βάση στρατηγικής σημασίας στο İncirlik και βασίζεται στην Τουρκία για να βοηθήσει στην καταπολέμηση του λεγόμενου ισλαμικού κράτους στη Συρία και το Ιράκ. Είναι λόγω της γεωστρατηγικής θέσης της χώρας.

Ο Ερντογάν σίγουρα μπορεί να εκμεταλλευτεί αυτή τη σχέση. Και παρά τις φωνές στο ΝΑΤΟ και στις Βρυξέλλες που λένε πως ο Erdoğan καταργεί το κράτος δικαίου και απολύει επίσης πεπειραμένους αξιωματικούς του στρατού και το προσωπικό, οι δύο πλευρές χρειάζονται ο ένας τον άλλον.

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares