Σάββατο , 31 Οκτωβρίου 2020
Τελευταία Νέα

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ!Η Αρμενία τα «έσπασε» με την Τουρκία και ζητά ΕΔΑΦΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ…

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ!Η Αρμενία τα «έσπασε» με την Τουρκία και ζητά ΕΔΑΦΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ...

Μπορεί να αρχίσει ο πόλεμος μεταξύ Αρμενίας και Τουρκίας; Οι ειδικοί υποβάλλουν αυτή την ερώτηση μετά την απόφαση του προέδρου της Αρμενίας, Serzh Sargsyan, να ακυρώσει τα λεγόμενα «πρωτόκολλα της Ζυρίχης». Σε αυτόν τον πόλεμο, όταν ξεκινήσει, θα πρέπει να πραγματοποιηθεί έμμεσα: με τη συμμετοχή των τουρκικών στρατευμάτων στην πλευρά του Αζερμπαϊτζάν στο νέο -είναι πολύ πιθανό- ξέσπασμα των εχθροπραξιών με την Αρμενία.

Ορισμένα ρωσικά μέσα ενημέρωσης κατέληξαν στο λάθος συμπέρασμα: «Η Αρμενία διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις με την Τουρκία». Στην πραγματικότητα, ο Serge Sargsyan ακύρωσε τα Πρωτόκολλα για την καθιέρωση διπλωματικών σχέσεων που υπεγράφησαν μεταξύ Αρμενίας και Τουρκίας στις 10 Οκτωβρίου 2009 στη Ζυρίχη. Αμέσως μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ το 1991, η Τουρκία δήλωσε ότι αρνείται να καθιερώσει διπλωματικές σχέσεις με την ανεξάρτητη Αρμενία. Ο λόγος για την άρνηση αυτή που αναφέρθηκε ήταν: «Η επιθετικότητα της Αρμενίας κατά του Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ».

Μετά από 18 χρόνια στο Ερεβάν, υπήρχε μια ελπίδα ότι η Άγκυρα θα εξακολουθήσει να εδραιώνει τις διπλωματικές σχέσεις,τα πρωτόκολλα υπογράφηκαν το 2009 στη Ζυρίχη.
Ωστόσο, τώρα, μετά από άλλα εννέα χρόνια, ήταν τελικά σαφές: το τουρκικό κοινοβούλιο δεν πρόκειται να επικυρώσει τα πρωτόκολλα της Ζυρίχης, πράγμα που σημαίνει ότι αυτά τα έγγραφα δεν έχουν νομική ισχύ.

Με τα χρόνια, η Τουρκία όχι μόνο μείωσε τον τόνο του διαλόγου με την Αρμενία, αλλά τον καθυστέρησε ακόμη περισσότερο. Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε κατηγορηματικά ότι η Τουρκία, σαν ένδειξη αλληλεγγύης προς το Αζερμπαϊτζάν, θα κρατήσει τα σύνορα με την Αρμενία σφικτά κλειστά. Επιπλέον, η Άγκυρα συνεχίζει τον σοβαρό οικονομικό αποκλεισμό του Ερεβάν.

Την άλλη μέρα, ο Πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε για μια ακόμη φορά: «Η Τουρκία δεν θα ανοίξει τα σύνορα με την Αρμενία έως ότου οι αρμενικές δυνάμεις εγκαταλείψουν τις επτά κατεχόμενες περιοχές του Αζερμπαϊτζάν πλησίον του Ναγκόρνο-Καραμπάχ». Ωστόσο, το ζήτημα του Καραμπάχ δεν είναι ο μόνος λόγος για την επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Αρμενίας.

Το Ερεβάν ζητά από την Άγκυρα να αναγνωρίσει την Αρμενική Γενοκτονία το 1915, αλλά η τουρκική κυβέρνηση δεν το κάνει. Επιπλέον, όπως αποδείχθηκε, μια εδαφική διαμάχη δεν έχει ακόμη επιλυθεί μεταξύ της Τουρκίας και της Αρμενίας. Ως προϋπόθεση για την καθιέρωση των διπλωματικών σχέσεων, η Τουρκία απαιτεί από την Αρμενία να καθορίσει εγγράφως την άρνηση εδαφικών αξιώσεων στην Τουρκία. Το γεγονός ότι τμήμα του εδάφους της σύγχρονης Τουρκίας, σημειώνεται στο χάρτη σαν «Ανατολία», στο Ερεβάν που ονομάζεται «Δυτική Αρμενία», το οποίο κατελήφθη από την Οθωμανική Αυτοκρατορία κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου.

Ειδικότερα, στο Ερεβάν της Αρμενίας λένε μητρικό το έδαφος της σύγχρονης Τουρκίας στη λίμνη Βαν, στην πόλη του Βαν,το Ερζερούμ, το Μους, την Τραπεζούντα και το Erzincan. Το 1945, ο Στάλιν προβάλλει εδαφικές διεκδικήσεις στην Τουρκία, απαιτώντας τη μεταβίβαση στη Σοβιετική Ένωση της Ανατολίας, ωστόσο, δεν βρήκε την κατανόηση σε αυτό το θέμα με τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, το 1953, το Κρεμλίνο αφαιρεί την ημερήσια διάταξη της ζήτησης, που απευθύνεται στην Άγκυρα. Επί του παρόντος, η ηγεσία της Τουρκίας απαιτεί από την Αρμενία να αναγνωρίσει τελικά το απαραβίαστο των σημερινών συνόρων μεταξύ των δύο κρατών, αλλά το Ερεβάν αρνείται να υπογράψει μια τέτοια υποχρέωση.

Και στα επίσημα μέσα ενημέρωσης της Αρμενίας, μέρος των περιοχών της Ανατολίας καλούνται ακόμη ιστορικά εδάφη της Δυτικής Αρμενίας. Με βάση το διάβημα του Ερεβάν – την ακύρωση των πρωτοκόλλων για τις διπλωματικές σχέσεις – οι εμπειρογνώμονες δεν αποκλείουν καν τον πόλεμο μεταξύ της Αρμενίας και της Τουρκίας.

Ο φόβος αυτός δεν είναι αβάσιμος, δεδομένου ότι στα σύνορα με την Αρμενία, η Τουρκία έχει συγκεντρώσει αρκετές στρατιωτικές δυνάμεις, οι οποίες μερικές φορές φτάνουν σε κατάσταση υψηλής προειδοποίησης. Οκτώ χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Τουρκία, στην αρμενική πόλη Gyumri, βρίσκεται η 102η στρατιωτική βάση της Ρωσίας, η οποία, σύμφωνα με το Ερεβάν, αποτρέπει τα πιθανά στρατιωτικά μέτρα της Τουρκίας ενάντια στην Αρμενία.

Επιπλέον, η ένταξη της χώρας στην CSTO είναι ένας πρόσθετος εγγυητής ασφάλειας για την Αρμενία. Σύμφωνα με τον καταστατικό χάρτη αυτής της στρατιωτικής οργάνωσης, σε περίπτωση επιθετικότητας εναντίον μιας χώρας της CSTO, η Ρωσία είναι υποχρεωμένη να χρησιμοποιήσει το στρατιωτικό δυναμικό της για να προστατεύσει αυτή τη χώρα από εξωτερική επιθετικότητα.

Αλλά στην Άγκυρα συνειδητοποιούν ότι αν ξεσπάσει ο πόλεμος με την Αρμενία θα υπάρξει συμμετοχή και του στρατού του Αζερμπα’ι’τζάν σε συμμαχία της Τουρκίας. Ο καθένας έχει κατά νου τον «τετραήμερο πόλεμο» μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν, ο οποίος ξέσπασε τον Απρίλιο του 2016 στη ζώνη της σύγκρουσης του Καραμπάχ. Τότε η Τουρκία ούτε άμεσα ούτε έμμεσα αποφάσισε να παρέμβει σε αυτόν τον πόλεμο.

Εντούτοις, ο Ερντογάν καλεί ολοένα και περισσότερο τον Ιλχάμ Αλίεφ να καθορίσει εγγράφως την Αμυντική Ένωση μεταξύ Τουρκίας και Αζερμπαϊτζάν. Εάν υπογραφεί αυτό το έγγραφο , οι τουρκικές δυνάμεις μπορούν, με την πρώτη πρόσκληση του Μπακού, να εισέλθουν στον πόλεμο του Αζερμπαϊτζάν ενάντια στην Αρμενία.

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ!Η Αρμενία τα «έσπασε» με την Τουρκία και ζητά ΕΔΑΦΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ...
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην Pravda στις 6 Μαρτίου 2018 και η μετάφραση που παραθέτουμε είναι από το corfiatiko

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares