Τρίτη , 29 Σεπτεμβρίου 2020
Τελευταία Νέα

Απεργιακές κινητοποιήσεις! Σκληρό μπρα ντε φερ στην Τράπεζα Κύπρου…

Απεργιακές κινητοποιήσεις! Σκληρό μπρα ντε φερ στην Τράπεζα Κύπρου...

Η ΕΤΥΚ κτύπησε τύμπανα απεργιακών κινητοποιήσεων στην Τράπεζα Κύπρου καθώς η μεγάλη πλειοψηφία των υπαλλήλων της τράπεζας έδωσε εξουσιοδότηση στην ηγεσία της οργάνωσης να λάβει όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα περιλαμβανομένων και δυναμικών, ώστε να ασκήσει πιέσεις προς τη διεύθυνση να προχωρήσει στην καταβολή της προσαύξησης στους δικαιούχους υπαλλήλους της, όπως επίσης και στην καταβολή της ΑΤΑ.

Η εξαγγελία των προθέσεων της ΕΤΥΚ να προχωρήσει σε δυναμικά μέτρα, προκάλεσε την άμεση αντίδραση της διεύθυνσης της Τράπεζας Κύπρου, του Συνδέσμου Τραπεζών, της ΟΕΒ και του ΚΕΒΕ.

Καλούν τη συντεχνία των τραπεζικών υπαλλήλων να προσέλθει με καλή θέληση στο τραπέζι του διαλόγου και να αποφύγει απεργιακές κινητοποιήσεις οι οποίες όπως τονίζουν, θα προκαλέσουν ζημιά σε μία ευαίσθητη για το τραπεζικό σύστημα περίοδο.

ΕΤΥΚ: Παραβίαση συμφωνηθέντων από την εργοδοσία
Κατά τις επαρχιακές γενικές συνελεύσεις των εργαζομένων της BOCH που έγιναν το απόγευμα σε παγκύπρια βάση, ψήφισαν 1821 παρευρισκόμενοι υπάλληλοι εκ των οποίων οι 1730 (95%) τάχθηκαν υπέρ των απεργιακών κινητοποιήσεων αν χρειαστεί ενώ, 91 μέλη του προσωπικού της τράπεζας ψήφισαν όχι.
Όπως αναφέρει εγκύκλιος της ΕΤΥΚ που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της οργάνωσης η εξουσιοδότηση των γενικών συνελεύσεων κρίθηκε αναγκαία λόγω της καταπάτησης από την Τράπεζα Κύπρου των συμφωνιών της με τη συντεχνία.

Τα σημεία όπου σημειώθηκαν οι παραβιάσεις των συμφωνιών και αποτέλεσαν αντικείμενο συζήτησης στις συνελεύσεις είναι:
1. H συμπλήρωση συμφωνημένου οργανογράμματος που σημαίνει ότι πάνω από 600 άτομα πρέπει να προαχθούν, αφού μετά το 2013 και μετά τις τεράστιες αποχωρήσεις (λόγω σχεδίων εθελοντικής αφυπηρέτησης) καμία θέση δεν έχει συμπληρωθεί παρόλο που τα καθήκοντα τους ασκούν νέοι συνάδελφοι και μάλιστα με επιτυχία, όπως υποστηρίζεται.
2. Μη παραχώρηση της ετήσιας προσαύξησης με βάση τη μισθολογική κλίμακα που βρίσκεται ο κάθε συνάδελφος. Η μη παραχώρηση της ετήσιας προσαύξησης αποτελεί παραβίαση της σύμβασης αλλά και του νόμου και μάλιστα μπορεί να τιμωρηθεί και ποινικά, αναφέρει η εγκύκλιος.
3. Μη καταβολή της ΑΤΑ, με την ΕΤΥΚ να σημειώνει ότι παρόλο το μικρό ύψος της, είναι υποχρέωση της τράπεζας λόγω συμφωνιών να την παραχωρήσει και η καταβολή της αποτελεί κατακράτηση μισθού όπως και η προσαύξηση.

Όπως υποστηρίζει η συντεχνία «κατά τη διάρκεια των γενικών συνελεύσεων έγιναν καταγγελίες ότι διευθυντικά στελέχη της Τράπεζας Κύπρου, οργανωμένα, υποδείκνυαν στους υπαλλήλους τους να πάνε στη γενική συνέλευση και να ψηφίσουν όχι σε απεργιακά μέτρα.

Η Τρ. Κύπρου καλεί την ΕΤΥΚ σε διάλογο
Η Τράπεζα Κύπρου με ανακοίνωση που εξέδωσε πριν από λίγο καλεί την ΕΤΥΚ να προσέλθει σε διάλογο, με διάθεση και πρόθεση την εξεύρεση λύσεων που να είναι πιο δίκαιες για το προσωπικό και οι οποίες να προστατεύουν μεσοπρόθεσμα τις θέσεις εργασίας, τις οποίες απειλεί άμεσα ο διεθνής ανταγωνισμός.
«Η αδυναμία να αφουγκραστούμε τις ανάγκες της κοινωνίας και πάνω από όλα η αδυναμία να αντιληφθούμε τις προκλήσεις της εποχής στην οποία ζούμε, θέτουν σε κίνδυνο την πορεία της Κύπρου τα επόμενα χρόνια» προστίθεται στην ανακοίνωση.

Η BOCH σημειώνει ότι «η πορεία ανάκαμψης είναι μεν σταθερή, αλλά όπως σημειώθηκε πρόσφατα σε μήνυμα του διευθύνοντος συμβούλου και του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου προς το προσωπικό, παραμένει εύθραυστη. Πέρα από το ζήτημα των ΜΕΔ, όπου η Τράπεζα Κύπρου καταγράφει συνεχή και σταθερή πρόοδο εδώ και 11 τρίμηνα, η μεγάλη πρόκληση της Κύπρου έχει να κάνει με το μεταβαλλόμενο περιβάλλον στο οποίο ζούμε και εργαζόμαστε».

Προσθέτει ότι «η κυπριακή οικονομία βρίσκεται ακόμα στο στάδιο της ανάκαμψης, ενώ και το χρηματοπιστωτικό σύστημα αντιμετωπίζει προκλήσεις. Πάνω από όλα, όμως, ο διεθνής ανταγωνισμός, βασισμένος στις νέες τεχνολογίες, απειλεί άμεσα την χώρα μας. Όσοι από τις επιχειρήσεις της Κύπρου δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην απαίτηση να λειτουργήσουν ως παγκόσμιας κλάσης εταιρείες, πολύ σύντομα δεν θα υφίστανται».

Στην ανακοίνωση προστίθεται επίσης, ότι «η διεύθυνση της Τράπεζας Κύπρου έχει ενημερώσει την ΕΤΥΚ για τις προκλήσεις και τις απαιτήσεις και αναμένει πως κι αυτή θα ανταποκριθεί ούτως ώστε και στις δύο πλευρές των συζητήσεων να υπάρχει καλή πίστη με γνώμονα το καλώς νοούμενο συμφέρον των εργαζομένων και της Κύπρου γενικότερα».

Τράπεζες: Άκαιρη η εξαγγελία μέτρων στην BOCH
Ο σύνδεσμος τραπεζών αντέδρασε άμεσα στην εξαγγελία μέτρων στην ΒΟCH σημειώνοντας σε ανακοίνωσή του ότι θεωρεί πως η πρόθεση της ΕΤΥΚ να προχωρήσει σε απεργιακές κινητοποιήσεις, σε μια περίοδο οικονομικής ανάπτυξης αλλά και πολλών προκλήσεων, είναι χρονικά άκαιρη.
Ο σύνδεσμος καλεί την ΕΤΥΚ να προσέλθει σε ειλικρινή διάλογο, καλή τη πίστη, με πραγματική πρόθεση να συμβάλει στην εξασφάλιση του μέλλοντος των εργαζομένων, το οποίο διασφαλίζεται μέσω υγιών συνθηκών στον τραπεζικό τομέα.

ΟΕΒ: Απαράδεκτες οι απειλές ΕΤΥΚ
Η ΟΕΒ σε ανακοίνωσή της εκφράζει απογοήτευση και ανησυχία για τους χειρισμούς της ηγεσίας της ΕΤΥΚ στα θέματα που εγείρονται με την Τράπεζα Κύπρου, υποστηρίζοντας ότι τα μέτρα συνεισφοράς των εργαζομένων στην επιβίωση της τράπεζας, υπήρξαν τα απολύτως αναγκαία και πως συγκριτικά με τις απώλειες των υπόλοιπων εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, ήταν πολύ ελαφρύτερα.

Ταυτόχρονα, αναφέρεται ότι η μείωση του αριθμού του πλεονάζοντος προσωπικού, έγινε κατά τρόπο εθελοντικό και με ιδιαίτερα αξιοπορεπείς όρους αποχώρησης για όλους τους αποχωρήσαντες.
Με αυτά τα δεδομένα, η ΟΕΒ σημειώνει ότι θεωρεί αδιανόητη την «απειλή», όπως τη χαρακτηρίζει, απο μέρους της ΕΤΥΚ για προσφυγή σε απεργιακά μέτρα.

«Η ΕΤΥΚ οφείλει στο κοινωνικό σύνολο, να σεβαστεί την εργατική ειρήνη στον χρηματοπιστωτικό τομέα και ιδιαίτερα στην Τράπεζα Κύπρου και να αναζητήσει τρόπους επίλυσης των όποιων διαφορών χωρίς συγκρούσεις και εργατική αναταραχή. Η ΟΕΒ καλεί την ΕΤΥΚ να προσέλθει σε διάλογο με εποικοδομητική διάθεση και με σκοπό την εξεύρεση μιας συμφωνίας που να είναι δίκαιη και να εξυπηρετεί τα καλώς νοούμενα συμφέροντα όλης της Κύπρου», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η ΟΕΒ καλεί επίσης το υπουργείο εργασίας να συμβάλει στην εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτών λύσεων το συντομότερο και προειδοποιεί ότι σε περίπτωση που παρ’ ελπίδα οι απειλές της ΕΤΥΚ υλοποιηθούν, την ευθύνη για τις συνέπειες θα την έχει αποκλειστικά και μόνο η ηγεσία της οργάνωσης αυτής.

KEBE: Να μην τεθεί σε κίνδυνο η οικονομία
Την αναγκαιότητα να συνεχιστεί η θετική πορεία της οικονομίας τονίζει το ΚΕΒΕ με σημερινή του ανακοίνωση, σημειώνοντας πως τα όσα πέτυχε η Κύπρος ως κοινωνία, με πολλές θυσίες, δεν πρέπει να τεθούν σε κίνδυνο με μοναδικό σκοπό την ικανοποίηση βεβιασμένων αιτημάτων μιας μερίδας συμπολιτών μας.

Σε μία περίοδο, προσθέτει, όπου η ανεργία έχει επιτέλους σπάσει το φράγμα του 10% και συνεχίζει την καθοδική της πορεία, άκαιρες και αλόγιστες ενέργειες όπως μια ενδεχόμενη απεργία στον χρηματοπιστωτικό τομέα, μπορούν να ελλοχεύουν κινδύνους για όλους μας.
Το ΚΕΒΕ καλεί την ΕΤΥΚ να προσέλθει σε διάλογο με την Τράπεζα Κύπρου, καλή τη πίστη και με διάθεση συναίνεσης.

Ταυτόχρονα προσθέτει ότι η πορεία προς την ανάκτηση της σταθερότητας στον χρηματοπιστωτικό τομέα παραμένει εύθραυστη, με δεδομένη και την εποπτική πίεση που όπως είναι γνωστό ασκείται σε μεγάλο μέρος του συστήματος.

«Όλοι γνωρίζουμε και πρώτοι οι τραπεζικοί υπάλληλοι οι οποίοι βίωσαν δύσκολες μέρες στο χρηματοπιστωτικό σύστημα ότι οι βεβιασμένες και επιπόλαιες ενέργειες οδηγούν σε δύσκολες ατραπούς. Οι μισθολογικές και άλλες απαιτήσεις σε μια περίοδο όπου στόχος πρέπει να είναι η αντιμετώπιση των ΜΕΔ σε νοικοκυριά αλλά και σε μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις, είναι ασύμβατη με τις συνθήκες στην οικονομία και την κοινωνία. Επιπλέον, ένα κλίμα εφησυχασμού θα μπορούσε να θέσει την χώρα εκτός τροχιάς σε μια κρίσιμη περίοδο από την οποία θα εξαρτηθεί η πλήρης ανάκαμψή μας τα επόμενα χρόνια», σημειώνει στην ανακοίνωση του το εμπορικό και βιομηχανικό επιμελητήριο.

Του Λεύκου Χρίστου
stockwatch.com.cy

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares