Πέμπτη , 21 Ιανουαρίου 2021
Τελευταία Νέα

ΑΠΕΙΛΕΣ ΝΑΤΟ και ΗΠΑ κατά Μόσχας: “Θα κάνουμε μια ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ προσπάθεια”…

Το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο, το οποίο αποτελείται από εκπροσώπους από κάθε κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ, συναντήθηκε χθες με ανώτερους αξιωματούχους των ΗΠΑ για να συζητήσουν τη Συνθήκη για τα πυρηνικά…

μεσαίου βεληνεκούς (συνθήκη INF) εν μέσω των αυξανόμενων εντάσεων που πυροδότησαν οι απειλές του Αμερικανού προέδρου Donald Trump να αποχωρήσει από τη συμφωνία.

“Οι Πρεσβευτές στο Βορειοατλαντικό Συμβούλιο του ΝΑΤΟ συνεδρίασαν την Πέμπτη (25 Οκτωβρίου 2018) για να συζητήσουν τη Συνθήκη για τα πυρηνικά μεσαίου βεληνεκούς (INF) με τη συμμετοχή ανώτερων αξιωματούχων από τις ΗΠΑ .

Η σημερινή συνάντηση ήταν μια ευκαιρία για τους Συμμάχους να μοιραστούν απόψεις σχετικά με τη Συνθήκη INF και να αξιολογήσουμε τις επιπτώσεις της αποσταθεροποιητικής συμπεριφοράς της Ρωσίας στην ασφάλεια μας”, ανέφερε το ΝΑΤΟ σε δήλωσή του.

Το ΝΑΤΟ επανέλαβε επίσης τις ανησυχίες του για τους νέους ρωσικούς πυραύλους cruise 9M729 (ονομασία NATO: SSC-8) που υποτίθεται ότι παραβιάζουν τη Συνθήκη INF.
Το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι οι πύραυλοι 9M729 αντιστοιχούν στις υποχρεώσεις της Ρωσίας στο πλαίσιο της Συνθήκης INF και δεν έχουν αναβαθμιστεί και δοκιμαστεί για το απαγορευμένο εύρος τιμών. Η Μόσχα έχει επισημάνει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν παράσχει αποδείξεις ότι η Ρωσία έχει παραβιάσει τη συνθήκη, αναπτύσσοντας τους πυραύλους.

Ενδιαφέρον, πάντως, έχει ότι στη συνεδρίαση, οι απεσταλμένοι της συμμαχίας κάλεσαν τους ανώτερους αξιωματούχους των ΗΠΑ να καταβάλουν προσπάθεια να επαναδιαπραγματευτούν τη συνθήκη INF.

“Οι σύμμαχοι θέλουν να δουν μια τελευταία προσπάθεια συνεννόησης ώστε να αποφευχθεί η απόσυρση των ΗΠΑ”, δήλωσε ένας διπλωμάτης του ΝΑΤΟ. “Κανείς δεν αμφισβητεί την παραβίαση της Συνθήκης από τη Ρωσία, αλλά η απόσυρση θα διευκόλυνε τη Μόσχα να μας κατηγορήσει για το τέλος αυτής της συμφωνίας”, ανέφερε άνθρωπος της συμμαχίας.
Με πληροφορίες από Reuters & Sputnik

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares