Σάββατο , 19 Σεπτεμβρίου 2020
Τελευταία Νέα

Απάντηση Τσακαλώτου στον Στουρνάρα:«Δεν χρειάζεται η Ελλάδα προληπτική πιστωτική γραμμή αλλά…ενισχυμένη εποπτεία»…

Απάντηση Τσακαλώτου στον Στουρνάρα:«Δεν χρειάζεται η Ελλάδα προληπτική πιστωτική γραμμή αλλά...ενισχυμένη εποπτεία»...

Τσακαλώτος: Δημιουργούμε αξιοπιστία στους πολίτες και στις αγορές
Άμεση ήταν η απάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου στην θέση του διοικητής της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα ότι η Ελλάδα χρειάζεται πιστωτική γραμμή.

Η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί νέα πιστωτική γραμμή τόνισε ο Τσακαλώτος αλλά θα έχει μόνο αυξημένη εποπτεία όπως η Κύπρος ήταν το μήνυμα του έλληνα ΥΠΟΙΚ… και προς τον Στουρνάρα.

Νωρίτερα σήμερα (12/2 ) ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, επανήλθε στο ζήτημα της προληπτικής πιστωτικής γραμμής τονίζοντας στην αναγκαιότητά της, μετά την έξοδο της Ελλάδας από τα προγράμματα στήριξης τον Αύγουστο του 2018.
Σύμφωνα με τον Γ. Στουρνάρα, πρέπει αφενός να αποσαφηνιστεί η μορφή εποπτείας κατά την άσκηση της οικονομικής πολιτικής μετά την έξοδο από το τρίτο πρόγραμμα στήριξης και, αφετέρου, κατά πόσον και υπό ποιες προϋποθέσεις θα είναι διαθέσιμη η προληπτική χρηματοδοτική στήριξη από τους εταίρους μετά την ολοκλήρωση αυτού του προγράμματος.
“Δημιουργούμε αξιοπιστία στους πολίτες και στις αγορές” τόνισε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας στην επεισοδιακή όπως αποδείχθηκε ομιλία του σε εκδήλωση της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ στο ΕΒΕΑ καθώς μέλη της αναρχικής συλλογικότητας Ρουβίκωνας πραγματοποίησαν εισβολή στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο όπου μιλούσε ο υπουργός Οικονομικών.
Για το θέμα της Novartis ο κ. Τσακαλώτος τόνισε πως “είναι σε εξέλιξη μια διαδικασία χωρίς να είναι ακόμη κανείς κατηγορούμενος και πρέπει να αφήσουμε την Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της”.
Για την εισβολή του Ρουβίκωνα κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο κ. Τσακαλώτος, είπε ότι “δεν έγινε τίποτε, ήταν μια ειρηνική διαμαρτυρία, είπαν και μια κουβέντα παραπάνω”.
Ο κ. Τσακαλώτος τόνισε πως “μπορούμε να έχουμε ένα δικό μας εναλλακτικό σχέδιο για την ανάπτυξη.
Αν δεν υπάρχει αυτό, η κοινωνία συνεχίζει αυτό που έχει συνηθίσει και αυτό είναι το πελατειακό σύστημα.
Είναι θέμα ζωής και θανάτου, των αξιακών μας αρχών ότι αυτό το πελατειακό σύστημα θα συνεχίζουμε κάθε μέρα να το διαλύουμε.
Και το κόμμα οφείλει να μπορεί να αποτελέσει ένα ηθικό πολιτικό φίλτρο που λέει ότι, η δικιά μας κυβέρνηση δε μπορεί να κάνει όλα τα χατίρια δε μπορεί να ανταποκριθεί σε όλες τις ανάγκες γιατί συγχρόνως έχει σημασία να προωθεί δομικές αλλαγές και κανόνες διαφάνειας. Μπορεί να υποστηρίζει συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες αλλά όχι με τον παλιό τρόπο.
Η μεγάλη συζήτηση που πρέπει να κάνουμε βγαίνοντας από το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής είναι όχι μόνο τα οικονομικά αλλά το όλο σχέδιο που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ για να μπορεί να αντιμετωπίσει και το κοινωνικό και το δημοκρατικό έλλειμμα. Δεν θα είναι εύκολο.
Γιατί βγαίνοντας από το πρόγραμμα θα έχουμε και προβλήματα και σκαμπανεβάσματα να αντιμετωπίσουμε.
Χρειαζόμαστε την κοινωνική γείωση που μας δίνει ένα κόμμα της Αριστεράς που ξέρει συνεχώς να συζητάει με την κοινωνία”.
Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι όλοι οι οικονομικοί δείκτες βρίσκονται σε άνοδο και οι τρεις πετυχημένες έξοδοι στις αγορές δείχνουν ότι και η έξοδος μετά τον Αύγουστο θα είναι επιτυχής.
Συνεχίζοντας επανέλαβε ότι τον Αύγουστο του 2018, η χώρα βγαίνει από τα μνημόνια και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται προληπτική πιστωτική γραμμή.
“Μπορεί να υπάρχει μια ενισχυμένη παρακολούθηση, όπως υπήρχε και στην Πορτογαλία και στην Κύπρο όμως θα έχουμε πολύ περισσότερα περιθώρια ελευθερίας και πρέπει να γνωρίζει η κοινωνία πως σκοπεύουμε να τα χρησιμοποιήσουμε”.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο θέμα της φορολογίας των μεσαίων στρωμάτων είπε ότι πολλές φορές έχει κατηγορηθεί και οι δηλώσεις του έχουν παρερμηνευθεί.
“Αυτό που έχω πει είναι ότι έχουμε ζορίσει τα μεσαία στρώματα και αυτό έγινε για δύο λόγους. Επειδή είχαμε απόλυτη προτεραιότητα για την ανθρωπιστική κρίση και γιατί μας πήρε χρόνο και η δημοσιονομική προσαρμογή αλλά και για να αντιμετωπίσουμε το μεγάλο πρόβλημα της φοροδιαφυγής.
Ακριβώς επειδή υπερβαίνουμε τους στόχους και αντιμετωπίζουμε την φοροδιαφυγή έχει δημιουργηθεί ένας χώρος 3,5 δισ. ευρώ τα επόμενα πέντε χρόνια που μας επιτρέπει να σχεδιάσουμε φοροελαφρύνσεις για τα μεσαία στρώματα.
Θέλω να είμαι εντελώς ξεκάθαρος.
Δεν θεωρώ ότι είναι ο δικός μας ρόλος να δώσουμε την έμφαση στο θέμα αυτό και να πούμε ότι η βασική μας σχέση με τα μεσαία στρώματα θα είναι μέσα από τη μείωση της φορολογίας. Πιστεύω ότι είναι μια ιδεολογική μάχη και πρέπει να σηκώσουμε το γάντι που μας πετά η ΝΔ και να πούμε ότι όπου έχει εφαρμοσθεί αυτή η νεοφιλελεύθερη στρατηγική στο τέλος τα μεσαία στρώματα ήταν που την πλήρωσαν.
Γιατί μειώνεις σήμερα τους φόρους, ξαφνικά δημιουργείται ένα δημοσιονομικό πρόβλημα και τότε κάνεις περικοπές στο κοινωνικό κράτος γιατί έχεις ένα τεράστιο έλλειμμα» τόνισε ο κ. Τσακαλώτος.
Σε ότι αφορά το θέμα των διαπραγματεύσεων για την ονομασία της ΠΓΔΜ, ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι είναι ένα πρόβλημα του οποίο πρέπει να λυθεί. «Δεν το λέμε τώρα. Είμαστε η πολιτική δύναμη που έλεγε από το 1992 πως πρέπει να υπάρξει λύση. Θεωρούσαμε ότι ήταν μια πολύ αδύνατη θέση να λες στους Θεσσαλονικείς, ότι η Θεσσαλονίκη θα είναι το κέντρο των Βαλκανίων, ενεργειακός και διαμετακομιστικός κόμβος και να έχεις κακές σχέσεις με τον βόρειο γείτονα.
Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στην Ευρώπη, είπε ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε μια σημαντική καμπή και γίνεται συζήτηση για πολλές αλλαγές όπως επενδύσεις σε δημόσια αγαθά, η ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης και πρόσθεσε ότι η συνεισφορά της ελληνικής κυβέρνησης είναι να πείσει, ότι αν αυτές οι αλλαγές δεν μειώσουν τις κοινωνικές ανισότητες τότε θα συνεχίσει να τροφοδοτείται μια λαϊκιστική δεξιά που δημιουργεί φυγόκεντρες δυνάμεις στην Ευρωζώνη.
www.bankingnews.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares