Πέμπτη , 22 Οκτωβρίου 2020
Τελευταία Νέα

ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ! Θανάσιμη απειλή για την Ελλάδα εάν η Μέρκελ δώσει APS στους Τούρκους…

ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ! Θανάσιμη απειλή για την Ελλάδα εάν η Μέρκελ δώσει APS στους Τούρκους...

Μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα αλλά και ανησυχητική είδηση διαβάζουμε στη Deutsche Welle, είδηση που πιθανώς να ανατρέψει τη στρατιωτική ισχύ μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Παραθέτουμε.

Η γερμανική πολεμική βιομηχανία παρουσίασε ένα νέο σύστημα εξουδετέρωσης βλημάτων μπαζούκα για τανκς που λειτουργεί μόνο με ακτινοβολία. Ήδη η Τουρκία εκδήλωσε ενδιαφέρον.

Μια αποτελεσματική απάντηση στις επιθέσεις μπαζούκα εναντίον τεθωρακισμένων παρουσίασε πρόσφατα σε ένα διεθνές κοινό ενδιαφερομένων η ADS, θυγατρική της γερμανικής εξοπλιστικής εταιρίας Rheinmetall. Πρόκειται για ένα νέο σύστημα προστασίας, το οποίο εντοπίζει με αισθητήρες βλήματα φορητών εκτοξευτήρων και στη συνέχεια τα εξουδετερώνει με ακτινοβολία από ενέργεια και πίεση. Αυτό που προσκρούει τελικά στο μόλις που αλλάζει τον χρωματισμό εξωτερικής επιφάνειας του οχήματος.

Το γερμανικό σύστημα προστασίας είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεται ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, μετά την απώλεια τουλάχιστον δέκα τεθωρακισμένων τύπου Λέοπαρντ από επιθέσεις με μπαζούκα στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη βόρεια Συρία κατά Κούρδων παραστρατιωτικών.

Σύμφωνα με την Rheinmetall η Άγκυρα ενδιαφέρεται για τον εκσυγχρονισμό περίπου 100 αρμάτων μάχης με συνολικό κόστος που υπολογίζεται περίπου στα 50 εκατομ. ευρώ. Λόγω ωστόσο των τεταμένων σχέσεων μεταξύ Άγκυρας και Βερολίνου δεν είναι σίγουρο ότι οι γερμανικές αρχές θα δώσουν τελικά πράσινο φως στην ADS για την πώληση του συστήματος στην Τουρκία.

Η μεγάλη ζήτηση θεωρείται δεδομένη

Ακόμα όμως κι αν το αρμόδιο γερμανικό υπουργείο πει τελικά όχι, η διεθνής ζήτηση για το νέο σύστημα προστασίας θεωρείται δεδομένη, αρχής γενομένης από τον γερμανικό στρατό. Τα Λέοπαρντ, που από πολλούς θεωρούνται τα καλύτερα τανκς στον κόσμο, δείχνουν πια την ηλικία τους από τεχνολογικής άποψης. Όσο όμως βελτιώνεται ο εξοπλισμός τους, τόσο αυξάνεται το βάρος του, που φθάνει πλέον τους 70 τόνους. Για το λόγο αυτό η Bundeswehr ενδιαφέρεται για το νέο σύστημα, το οποίο εκτός από αποτελεσματικό είναι και σχετικά ελαφρύ.

Το αμυντικό σύστημα της Rheinmetall καλείται να σπάσει τον φαύλο κύκλο των ολοένα και αποτελεσματικότερων βλημάτων και της συνεχούς αύξησης βάρους των τανκς λόγω της βελτιωμένης θωράκισης. Και δείχνει να το πετυχαίνει εξουδετερώνοντας επιτυχώς τα βλήματα. Προϋπόθεση για αυτό είναι οι γρήγοροι επεξεργαστές και οι αποδοτικοί αισθητήρες. Έχουμε και τα δύο, δηλώνει ο επικεφαλής μηχανολόγος της ADS.

Υπάρχει ωστόσο ήδη ένα αμυντικό σύστημα στην αγορά με παρόμοια αποτελέσματα. Πρόκειται για το Trophy ισραηλινής κατασκευής. Βασίζεται ωστόσο σε εξουδετέρωση μέσω εκτόξευσης μικρών βλημάτων και όχι σε ακτινοβολία, όπως το γερμανικό σύστημα. Είναι όμως το σύστημα το οποίο δείχνει να προκρίνει το αμερικανικό Πεντάγωνο για βαριά τεθωρακισμένα. Στο μέλλον ωστόσο δεν αποκλείεται οι Αμερικανοί να ενδιαφερθούν και για την εναλλακτική γερμανική πρόταση για ελαφρότερα τεθωρακισμένα.
Σχόλιο VoiceNews: είναι σαφές πως αν η Τουρκία προμηθευτεί το εν λόγω οπλικό σύστημα διαταράσσεται η ισορροπία δυνάμεων μεταξύ της χώρας μας και των γειτόνων.

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares