Τετάρτη , 20 Ιανουαρίου 2021
Τελευταία Νέα

ΑΜΕΙΛΙΚΤΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ!Τι συμβαίνει με τη συμφωνία ΔΕΠΑ-SHELL;..

Σοβαρά ερωτήματα γύρω από την κυοφορούμενη εξαγορά από τη ΔΕΠΑ του μεριδίου της Shell, στην ΕΠΑ Αττικής, θέτουν με δημόσια παρέμβασή τους ενόψει των ραγδαίων εξελίξεων γύρω από το μέλλον της εταιρείας, οι εργαζόμενοι στη Δημόσια Επιχείρηση Αερίου.

Σε επιστολή του ο Σύλλογος Εργαζομένων της ΔΕΠΑ εκφράζει την πλήρη αντίθεσή του στο προωθούμενο σχέδιο τεμαχισμού της επιχείρησης και αφήνει αιχμές τόσο για τη διαπραγμάτευση που έγινε από πλευράς υπουργείου όσο και για τις αποφάσεις και τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η διοίκηση και ο διευθύνων σύμβουλος Δ. Τζώρτζης.

Ωστόσο εκτός από τη διαφωνία για τις στρατηγικές επιλογές για το μέλλον της ΔΕΠΑ που οριστικοποιήθηκαν, μετά από τη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς και την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης, οι εργαζόμενοι της εταιρείας αφήνουν σαφείς αιχμές για τους επιμέρους χειρισμούς ενώ αφήνουν υπονοούμενα ακόμη και για την ορθότητα των συναλλαγών που προωθούνται.

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο του ανοίγματος της λιανικής αγοράς αερίου, η κυβέρνηση συμφώνησε με τους θεσμούς την αποχώρηση της ΔΕΠΑ από την ΕΠΑ Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας με την πώληση του μεριδίου που κατείχε στην εταιρεία στην ιταλική ENI. Παράλληλα συμφωνήθηκε η παραμονή της ΔΕΠΑ στην ΕΠΑ Αττικής με την εξαγορά του μεριδίου της Shell. Το δεύτερο αυτό deal βρισκόταν σε εκκρεμότητα για αρκετές εβδομάδες και με βάση τις πιο πρόσφατες πληροφορίες βρίσκεται ένα βήμα πριν την ολοκλήρωση.

Εδώ λοιπόν, οι εργαζόμενοι της ΔΕΠΑ εντοπίζουν σοβαρό ζήτημα καθώς έχουν ήδη γίνει γνωστά τα ποσά των δύο συναλλαγών: η ΔΕΠΑ πώλησε το μερίδιό της στην ΕΠΑ Θεσσαλονίκης Θεσσαλίας έναντι περίπου 57 εκατ. ευρώ ενώ με τη Shell οι συζητήσεις για την απόκτηση του μεριδίου στην ΕΠΑ και την ΕΔΑ (δίκτυο διανομής) Αττικής φέρονται να έχουν καταλήξει σε ένα ποσό της τάξης των 150 εκατ. ευρώ.

Στην επιστολή τους οι εργαζόμενοι εκφράζουν την έντονη αμφιβολία τους καθώς χαρακτηρίζουν “τελείως δυσανάλογα και αδικαιολόγητα” τα ποσά που δίνονται για την εξαγορά του μεριδίου της Shell σε ΕΠΑ και ΕΔΑ Αττικής, σε σύγκριση με τα ποσά που εισπράχθηκαν για το 51% της ΔΕΠΑ στην ΕΠΑ Θεσσαλονίκης Θεσσαλίας από την εταιρεία ΕΝΙ. Μάλιστα οι εργαζόμενοι αφήνουν αιχμές για τη διαπραγμάτευση που έκανε η διοίκηση, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι “είναι ευρέως γνωστό ότι η Shell εδώ και μία διετία τουλάχιστον έχει αποφασίσει να αποχωρήσει από την ελληνική αγορά”.

Οι εργαζόμενοι αφήνουν αιχμές και για την επίπτωση που θα έχει στην εταιρεία το κυοφορούμενο deal, υπογραμμίζοντας ότι τα ποσά που θα δοθούν “θα αναλώσουν κατά το ήμισυ τα διαθέσιμα της εταιρείας που χτίστηκαν με χρηστή διαχείριση και αποτελούν το μοχλό χρηματοδότησης του επιχειρησιακού σχεδίου της εταιρείας”.

Απαξίωση της ΔΕΠΑ

Στην επιστολή τους οι εργαζόμενοι εκτός από το μείζον θέμα που αφορά στην ορθότητα των χειρισμών για τη συναλλαγή με τη Shell για την ΕΠΑ Αττικής, εγείρουν μια σειρά από ζητήματα για τις επιλογές που γίνονται το τελευταίο διάστημα για τη ΔΕΠΑ.

“Με θλίψη και οργή διαπιστώνουμε συνδυασμένα το τελευταίο διάστημα επιλογές με επιχειρησιακούς μετασχηματισμούς και νομοθετικές μεταρρυθμίσεις που οδηγούν στην απαξίωση της εταιρείας… Η ΔΕΠΑ το τελευταίο διάστημα μοιάζει πειραματόζωο”, αναφέρει χαρακτηριστικά η επιστολή που έχει αποδέκτη το διευθύνοντα σύμβουλο Δ. Τζώρτζη και κοινοποιήθηκε στον υπουργό Ενέργειας Γ. Σταθάκη.

Οι εργαζόμενοι κάνουν λόγο για απουσία στοιχειώδους εθνικού ενεργειακού σχεδιασμού και για αποφάσεις που είτε “υπαγορεύονται κατευθείαν από τρίτους παράγοντες με σκοπό τη χειραγώγηση της αγοράς είτε λαμβάνονται στο πόδι με προκάλυμμα και στη βάση ανέλεγκτων ίσως εισηγήσεων “στρατιών” χρυσοπληρωμένων συμβούλων”.

Οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι η απουσία στρατηγικής δρομολόγησε την παραχώρηση δραστηριοτήτων και την πώληση θυγατρικών της ΔΕΠΑ, μέσω “τεμαχισμού” της και περιορισμού της θέσης της στην αγορά.

Ο σύλλογος εργαζομένων της επιχείρησης αερίου κάνει αναφορά στο σχέδιο διάσπασης που δρομολογείται για την εταιρεία (ΔΕΠΑ Εμπορίας και ΔΕΠΑ Δικτύων) και ζητεί να πληροφορηθεί με ποιο σκεπτικό αποφασίστηκε και ποιες προβλέψεις υπάρχουν για την κατανομή του προσωπικού.

Οι πολιτικές που ακολουθούνται αλλά και οι συμπεριφορές της διοίκησης, όπως τονίζουν οι εργαζόμενοι “είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια στην πλήρη απαξίωση της ΔΕΠΑ… θα στερήσουν το ελληνικό δημόσιο από ένα σημαντικό και τακτικό έσοδο… θα θέσουν σε κίνδυνο την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας”, οι οποίοι καλούν τη διοίκηση το διευθύνοντα σύμβουλο και το ΔΣ έστω και την ύστατη στιγμή να απομονώσουν από κάθε συζήτηση οποιοδήποτε σχέδιο υποτίμησης της αξίας και συρρίκνωσης των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της επιχείρησης και να προασπίσουν τη βιωσιμότητα της εταιρείας σε καθεστώς απελευθερωμένης αγοράς και “σε περιβάλλον εξυπηρέτησης του δημοσίου συμφέροντος και όχι συμφερόντων τρίτων”.
Του Χάρη Φλουδόπουλου για τον capital

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares