Παρασκευή , 30 Οκτωβρίου 2020
Τελευταία Νέα

ΑΙΣΧΟΣ! ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΘΕΟ ΤΟΥΣ! Μειώνουν με κυβερνητική εγκύκλιο τις επικουρικές των ΑμεΑ…

ΑΙΣΧΟΣ! ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΘΕΟ ΤΟΥΣ! Μειώνουν με κυβερνητική εγκύκλιο τις επικουρικές των ΑμεΑ...

Πραγματικά δεν καταλαβαίνουμε τι πράττει αυτή η κυβέρνηση. Αποφάσισε η κυβέρνηση την κατάργηση του ειδικού καθεστώτος που ίσχυε στον τρόπο υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων για τους ασφαλισμένους ΑμεΑ, που υπάγονται στο νόμο 612/1977.

Μάλιστα αυτό γίνεται με εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας και χωρίς να υπάρχει σαφής νομοθετική διάταξη.

Με την παρέμβαση αυτή, οι νέες επικουρικές συντάξεις των ασφαλισμένων με βαριά αναπηρία θα δεχτούν τεράστιο πλήγμα και μάλιστα διπλό, αφού ο χρόνος ασφάλισης θα υπολείπεται κατά πολύ του χρόνου ασφάλισης που υπολογίζει ο νόμος 612/1977, ενώ παράλληλα η σύνταξη θα υπολογίζεται και με μικρότερους συντελεστές αναπλήρωσης, σύμφωνα με το νόμο 4052/2012 αλλά και το νόμο 4387/2016 που τον επιβεβαίωσε.

Υπενθυμίζεται ότι με το νόμο 612/1977 για ορισμένες κατηγορίες ΑμεΑ δόθηκε δικαίωμα σύνταξης (κύριας και επικουρικής) λόγω γήρατος, εφόσον είχαν 4.050 μέρες ασφάλισης. Το ποσό της σύνταξης που ελάμβαναν αντιστοιχούσε σε 35 χρόνια ασφάλισης (10.500 μέρες ασφάλισης).

Στο νόμο 4387/16 (νόμος Κατρούγκαλου) γίνεται αναφορά για τις κύριες συντάξεις ασφαλισμένων ΑμεΑ που υπάγονται στο ν.612/77και παραμένει σε ισχύ η σχετική πρόβλεψη, ως προς τον τρόπο υπολογισμού τους, Δεν γίνεται όμως ρητή αναφορά για τις επικουρικές συντάξεις τους, που σήμερα δίνει το ΕΤΕΑΕΠ.

Έτσι για να μην ξεχνάμε τι σημαίνει Πρώτη Φορά Αριστερά…

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares