Δευτέρα , 26 Οκτωβρίου 2020
Τελευταία Νέα

Έτσι η Ελλάδα μπορεί να γίνει το ΑΦΕΝΤΙΚΟ στο Αιγαίο! Σημαντική συμφωνία…

Έτσι η Ελλάδα μπορεί να γίνει το ΑΦΕΝΤΙΚΟ στο Αιγαίο! Σημαντική συμφωνία...


Το τελευταίο διάστημα μεγάλη συζήτηση υπήρξε μεταξύ Ελλάδος-Γαλλίας για τη ναυπήγηση φρεγατών για το Πολεμικό μας ναυτικό.


Η χώρα μας, σύμφωνα με ρεπορτάζ των Νέων στις 10 Μαρτίου, θέλει να αγοράσει από τους Γάλλους δύο φρεγάτες τύπου Belharra με δικαίωμα επέκτασης για δύο ακόμα.

Ανέφερε το ρεπορτάζ «Η έναρξη της συζήτησης πυροδοτήθηκε μετά τη συνάντηση Τσίπρα – Μακρόν στο Παρίσι στο τέλος του περασμένου Νοεμβρίου. Από τότε και μετά έχουν πυκνώσει οι επισκέψεις των Γάλλων στην Αθήνα. Η τελευταία συνάντηση έγινε στα μέσα Φεβρουαρίου, ενώ η νέα άφιξη αναμένεται στο τρίτο δεκαήμερο του Μαρτίου για μια συνάντηση με τις ελληνικές υπηρεσίες. Τότε θα μορφοποιηθούν οι προδιαγραφές και θα «κλειδώσουν» λεπτομέρειες, όπως ο τύπος των όπλων, το είδος των ραντάρ και των συστημάτων επικοινωνιών».

Το γαλλικό Ναυτικό ανακοίνωσε την έναρξη ναυπήγησης πέντε φρεγατών αυτού του τύπου για το γαλλικό Ναυτικό από τη Naval Group (πρώην DCNS), ανοίγοντας το δρόμο για να γίνει το ίδιο με την Ελλάδα.

Μια πολύ σημαντική κίνηση είναι ότι με τις αναβαθμίσεις το πλοίο θα μπορεί να μεταφέρει μέχρι 6 SCALP Naval, με ακτίνα δράσης 1000 χλμ., κάτι που σημαίνει ότι η χώρα μας θα μπορεί να πλήξει μέχρι και την Άγκυρα.

Το μόνο πρόβλημα είναι ότι εάν η συμφωνία γίνει οριστική οι φρεγάτες θα μπορέσουν να παραδοθούν περίπου το 2023, το οποίο φαντάζει μακρινό με τα σημερινά προβλήματα που έχει η Ελλάδα. Οπότε η χώρα μας ψάχνει προς το παρόν μια άλλη λύση για ο ναυτικό. Πάντως οι φρεγάτες τύπου Belharra στο μέλλον θα μπορούν να αποδειχτούν σημαντικές για το ναυτικό μας…

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares