Σάββατο , 14 Δεκεμβρίου 2019
Τελευταία Νέα

Έξαλλος ο Ερντογάν με την Μέρκελ και τη στάση της Ευρώπης: Τηλεφώνησε στον Σταϊνμάγερ…

Θα πρέπει να πόνεσαν πολύ την Άγκυρα οι τελευταίες εξελίξεις που προμηνύουν βαρομετρικό χαμηλό στις σχέσεις της με την Ευρώπη. Οι δηλώσεις της Καγκελαρίου Μέρκελ για την Αφρίν άλλα και το σχέδιο της απόφασης του Συμβουλίου των αρχηγών, ήταν ένα ισχυρό χαστούκι στον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος, όπως δημοσιεύουν οι τουρκικές ιστοσελίδες είχε χθες το βράδυ τηλεφωνική συνομιλία με τον Γερμανό ομόλογό του Φρανκ Βάλτερ Στάϊνμαγερ, “με τον οποίον συζήτησε τις τελευταίες εξελίξεις και την επιχείρηση ‘κλάδος Ελαίας’ στη Συρία”, αναφέρουν τα τουρκικά μέσα χαρακτηριστικά χωρίς να δίνουν περισσότερες λεπτομέρειες.
Ομως το κλίμα έδωσε λίγο νωρίτερα δήλωση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας το οποίο χαρακτήρισε απαράδεκτες τις δηλώσεις της κ. Μέρκελ. Η Γερμανίδα Καγκελάριος μιλώντας στο Κοινοβούλιο είπε “Ανεξάρτητα από τις δικαιολογημένες ανησυχίες της Τουρκίας, είναι απαράδεκτο αυτό που συμβαίνει στην Αφρίν, όπου χιλιάδες και χιλιάδες άμαχοι πεθαίνουν ή αναγκάζονται να φύγουν”.
Στις δηλώσεις αυτές ήρθε να προστεθεί και το σχέδιο της απόφασης που θα ανακοινώσουν οι Ευρωπαίοι Ηγέτες και οι οποίοι θα στηρίζουν πλήρως την Ελλάδα και την Κύπρο καλώντας την Τουρκία να σταματήσει τις προκλήσεις και σεβαστεί πλήρως το Διεθνές Δίκαιο. “Στο πλαίσιο αυτό, υπενθυμίζει την υποχρέωση της Τουρκίας να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας και να εξομαλύνει τις σχέσεις της με όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας”, αναφέρει η συγκεκριμένη παράγραφος σύμφωνα με το Bloomberg Με όλα αυτά η Τουρκία αρχίζει να αντιλαμβάνεται ότι η πόρτα της Ευρώπης κλείνει αντί να ανοίγει κάτι που παραδέχθηκε και ο υπουργός εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ο οποίος επιτέθηκε στην Ένωση λέγοντας ότι δεν ξέρει τι κάνει και τι θέλει.
“Δεν έχουμε προσδοκίες για την ενταξιακή μας πορεία αλλά δεν είμαστε εμείς η αιτία γι’ αυτό”, ήταν η δήλωση του. Είναι προφανές ότι η Άγκυρα είναι πάλι στριμωγμένη και μάλλον απομονωμένη εξαιτίας των ενεργειών της. ζητούμενο είναι πως θα αντιδράσει ο Ερντογαν σε αυτή την περίπτωση καθώς τα δείγματα δεν είναι ενθαρρυντικά για τις σώφρονες και νουνεχείς επιλογές του.
Μια γεύση έδωσε και με την ολομέτωπη επίθεση στις Ηνωμένες Πολιτείες τις οποίες ούτε λίγο ούτε πολύ τις κάλεσε να εγκαταλείψουν τη Συρία και τη Ματζίμπ, δηλώνοντας ότι τίποτα δεν σταματά την προέλαση του. Με αυτή τη στάση είναι επικίνδυνο να κάνει κάποιος οποιεσδήποτε προβλέψεις για τις κινήσεις του Σουλτάνου.

Πηγή: hellasjournal

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares