Κυριακή , 25 Οκτωβρίου 2020
Τελευταία Νέα

Έκθεση ΚΟΛΑΦΟΣ του ΟΗΕ κατά ΗΠΑ-Ε.Ε.: “Εμποδίζουν την ανθρωπιστική ΒΟΗΘΕΙΑ να φτάσει στη Συρία”…

Έκθεση ΚΟΛΑΦΟΣ του ΟΗΕ κατά ΗΠΑ-Ε.Ε.: "Εμποδίζουν την ανθρωπιστική ΒΟΗΘΕΙΑ να φτάσει στη Συρία"...


Αποκαλυπτικές είναι οι εκτιμήσεις των Ηνωμένων Εθνών σύμφωνα με τις οποίες οι αμερικανικές και οι ευρωπαϊκές κυρώσεις κυρίως έχουν πλήξει τους απλούς Σύριους πολίτες και ασχολούνται με…

την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε μια εποχή που υπάρχει η μεγαλύτερη ανθρωπιστική έκτακτη ανάγκη από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οι κυρώσεις και ο πόλεμος έχουν αποσταθεροποιήσει κάθε τομέα της οικονομίας της Συρίας, μετατρέποντας μια κάποτε αυτόνομη χώρα σε έθνος που εξαρτάται κατά κύριο λόγο από την βοήθεια. Αλλά η βοήθεια είναι δύσκολο να φτάσει στη χώρα καθώς υπάρχουν κυρώσεις που εμποδίζουν την πρόσβαση στον εξοπλισμό ασφάλειας αίματος, φάρμακα, ιατρικές συσκευές, τρόφιμα, καύσιμα, αντλίες νερού, ανταλλακτικά για σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής και πολλά άλλα.

Μια εσωτερική αξιολόγηση 40 σελίδων, την οποία ανέθεσε η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για τη Δυτική Ασία, αναλύεται ο ανθρωπιστικός αντίκτυπος των κυρώσεων και περιγράφει τα μέτρα των ΗΠΑ και της Ε.Ε. ως «μερικά από τα πιο περίπλοκα και εκτεταμένα καθεστώτα κυρώσεων που έχουν επιβληθεί ποτέ» και ένα σύνθετο σύστημα “απρόβλεπτων και χρονοβόρων” οικονομικών περιορισμών και απαιτήσεων αδειοδότησης. Η έκθεση καταλήγει ότι οι κυρώσεις των ΗΠΑ είναι εξαιρετικά σκληρές “όσον αφορά την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας”.

Οι κυρώσεις των ΗΠΑ στις συριακές τράπεζες κατέστησαν σχεδόν αδύνατη τη μεταφορά κεφαλαίων στη χώρα. Ακόμη και όταν μια συναλλαγή είναι νόμιμη, οι τράπεζες διστάζουν να δεχτούν τα χρήματα που σχετίζονται με τη Συρία λόγω του κινδύνου να υποστούν κι αυτές κυρώσεις για παραβίαση. Αυτό δημιούργησε ένα ανεπίσημο και ανεξέλεγκτο δίκτυο συναλλαγών που στερείται διαφάνειας, καθιστώντας ευκολότερο για εξτρεμιστικές ομάδες όπως ο ISIS και η Αλ Κάιντα να εκτρέψουν τα κεφάλαια που δεν έχουν εντοπιστεί.

Η δυσκολία μεταφοράς χρημάτων εμποδίζει επίσης τις ομάδες ανθρωπιστικής βοήθειας να πληρώνουν για προσωπικό και προμηθευτές, γεγονός που «καθυστέρησε ή εμπόδισε την παροχή αναπτυξιακής βοήθειας τόσο σε κυβερνητικές όσο και σε πολιορκημένες περιοχές», σύμφωνα με την έκθεση.

Οι περιορισμοί του εμπορίου στη Συρία είναι ακόμη πιο περίπλοκοι. Στοιχεία που περιέχουν 10% ή περισσότερο του περιεχομένου των Η.Π.Α., συμπεριλαμβανομένων των ιατρικών συσκευών, έχουν απαγορευτεί για εξαγωγή στη Συρία. Οι ομάδες βοήθειας που επιθυμούν να παρακάμψουν αυτόν τον κανόνα πρέπει να υποβάλουν αίτηση για ειδική άδεια, αλλά η γραφειοκρατία αδειοδότησης είναι ένας εφιάλτης, συχνά απαιτώντας δαπανηρούς δικηγόρους που κοστίζουν πολύ περισσότερο από τα προϊόντα που εξάγονται.

Η Συρία για πρώτη φορά υποβλήθηκε σε κυρώσεις το 1979, αφού οι Η.Π.Α. χαρακτήρισαν τη συριακή κυβέρνηση ως κράτος χορηγό τρομοκρατίας. Περισσότερες κυρώσεις προστέθηκαν τα επόμενα χρόνια, αν και δεν ήταν τόσο ακραίες όσο οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν το 2011 σε απάντηση στη σκληρή καταστολή των διαδηλωτών από τη συριακή κυβέρνηση.
theintercept.com

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares