Πέμπτη , 30 Ιουνίου 2022
Τελευταία Νέα

Άρθρο-ΣΕΙΣΜΟΣ του Κ. ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΥ! Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το σχίσμα στην ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ…

Οι κραδασμοί στους κόλπους της Ορθοδοξίας προκαλούν ανησυχία στους πιστούς, που βλέπουν την κατάσταση να μην εκτονώνεται, αλλά, αντίθετα, να χειροτερεύει μέρα με τη μέρα.

Οι εξελίξεις αρχίζουν να θυμίζουν το 1996 και την τότε κρίση λόγω της Εσθονίας, τότε που η Μόσχα είχε σταματήσει προσωρινά τις κανονικές και λειτουργικές επαφές με την Κωνσταντινούπολη.

Για την ώρα (που γράφονται αυτές οι γραμμές), το Φανάρι δεν έχει απαντήσει στα «αντίποινα» της Ρωσικής Εκκλησίας, οι κληρικοί της οποίας στο εξής δεν θα συλλειτουργούν με κληρικούς του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ενώ οι πιστοί δεν θα μπορούν να συμμετάσχουν στα Μυστήρια που εκτελούνται σε ναούς του.

Πηγές από το Φανάρι αναφέρουν πως η αντίδραση της Μόσχας ήταν αναμενόμενη και πως δεν πρόκειται να επηρεάσει την απόφαση για παραχώρηση αυτοκεφαλίας στην Ουκρανική Εκκλησία.

Πάντως, η διακοπή Κοινωνίας της Μόσχας με το Φανάρι «αγγίζει» και την Ελλάδα. Και αυτό, γιατί σε ακοινωνησία θα βρίσκονται οι Μητροπολίτες της Εκκλησίας της Κρήτης, οι Μητροπόλεις των Δωδεκανήσων αλλά και η Πατριαρχική Εξαρχία της Πάτμου, που υπάγονται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Βεβαίως, αν ακολουθηθούν κατά γράμμα οι ιεροί κανόνες, σε καθεστώς ακοινωνησίας θα βρίσκονται και οι 36 Μητροπόλεις των «Νέων Χωρών» (Μακεδονίας, Θράκης, Βορείου Αιγαίου) οι οποίες υπάγονται πνευματικά στο Φανάρι και διοικητικά στην Ελλαδική Εκκλησία.

Δυσκολίες αναμένεται να παρουσιαστούν και στο Άγιον Όρος, το οποίο επίσης υπάγεται πνευματικά στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, και δη στο Μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα, όπου ζουν Ρώσοι και Ουκρανοί μοναχοί.

Σύμφωνα με τον πρώην δήμαρχο Μόσχας, Γιούρι Λουτζκόφ, «η απόφαση της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας με κάποιον τρόπο θα επηρεάσει το Άγιον Όρος, από την άποψη ότι ο αριθμός των Ρώσων προσκυνητών και όλες οι ευεργεσίες που γίνονταν στον Άθω θα είναι σχεδόν μηδενικές».

Ενδιαφέρον θα έχει η στάση που θα τηρήσει η Ελλαδική Εκκλησία, η οποία, παρά τις όποιες δυσκολίες και προβλήματα έχει με το Φανάρι, παραδοσιακά τάσσεται με τομέρος του. Φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε πως στην παρούσα φάση υπάρχει ζήτημα για τον έλεγχο των «Νέων Χωρών» και κόντρα μεταξύ Ελλάδας και Φαναρίου.

Αν σκεφτούμε, φυσικά, πως όλη αυτή η σύγκρουση γίνεται με δάκτυλο αμερικανικό (και ρωσικό), καταλαβαίνει κανείς πως το θέμα δεν θα λυθεί άμεσα.

Εμείς τώρα θα θυμίσουμε αυτά που έχουμε επισημάνει αρκετές φορές από αυτήν τη στήλη για τον πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, με σκοπό την κυριαρχία στο Άγιον Όρος και κατ’ επέκταση στη Μακεδονία και τη Θράκη.

Είναι σαφές πως η θρησκεία έχει γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης των μεγάλων δυνάμεων. Θύμα, σίγουρα, η ενότητα στο πλήρωμα της Εκκλησίας.

Ελπίζουμε να επικρατήσει η λογική.

του Κυριάκου Βελόπουλου
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares