Κυριακή , 4 Δεκεμβρίου 2022
Τελευταία Νέα

Άλλη μια εθνική τραγωδία… (Δεν Ξεχνώ)

Άλλη μια εθνική τραγωδία…(Δεν Ξεχνώ)

Το 1974 η Τουρκία εισέβαλε στρατιωτικά στην Κυπριακή Δημοκρατία. Η εισβολή ξεκίνησε στις 20 Ιουλίου 1974 και η Τουρκία ζητούσε: ομοσπονδιακή λύση στο νησί, ανταλλαγή πληθυσμού και το 34% των εδαφών της Κύπρου να ελέγχεται από τους Τουρκοκυπρίους. Με την εισβολή κατέλαβε το 36,2% του νησιού.

Η Τουρκία υποστηρίζει πως η επιχείρηση αποτελεί ειρηνευτική επέμβαση ενώ ο ΟΗΕ θεωρεί πως είναι εισβολή. Η Τουρκία εκμεταλλευόμενη βέβαια την αψιμαχίες και το κενό οργάνωσης που υπήρξε μεταξύ της Κυβέρνησης των Αθηνών και τη Διοίκηση της Κύπρου, έφθασε στο σημείο να υποστηρίξει στον ΟΗΕ, δια στόματος του Τούρκου πρωθυπουργού ότι: τα τουρκικά στρατεύματα εισέβαλαν στην Κύπρο, διότι το ζήτησε ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος.

Οι συνέπειες της τουρκικής εισβολής ήταν τρομακτικές για τον κυπριακό λαό. Η τουρκική στρατιωτική επέμβαση προκάλεσε σημαντικές απώλειες ζωών και όχι μόνο.

Περίπου 200.000 εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους, έγιναν πρόσφυγες στην ίδια τους την πατρίδα, υπήρξαν περίπου 4.000 νεκροί και 1.619 δηλώθηκαν αγνοούμενοι. Επιπλέον χιλιάδες πολίτες υπέστησαν κακομεταχείριση ή εξαφανίστηκαν χωρίς κανένα ίχνος από τότε.. Οι Τούρκοι κατέκτησαν το 65% της καλλιεργήσιμης έκτασης, το 70% του ορυκτού πλούτου, το 70% της βιομηχανίας, το 80% των τουριστικών εγκαταστάσεων.

Η αλλαγή του δημογραφικού χαρακτήρα των κατεχομένων με μαζική εισαγωγή χιλιάδων εποίκων από την Τουρκία και η καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς στην κατεχόμενη Κύπρο, συνιστούν επίσης, άλλες δύο πτυχές της κυπριακής τραγωδίας.

Από τα αρχεία Κίσινγκερ που σήμερα έχουν αποδεσμευτεί φαίνεται ότι η Τουρκία, ενέργησε με βάση προσυμφωνημένο σχέδιο , με τις ΗΠΑ.

Σημαντικές ευθύνες προκύπτουν για τον τότε Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Χένρι Κίσινγκερ, που διαχειρίστηκε από το παρασκήνιο την Κυπριακή τραγωδία, ως άτυπος πρόεδρος των ΗΠΑ. Έχει αποδειχτεί ότι ο Κίσινγκερ, ενώ γνώριζε τα σχέδια ανατροπής του Μακαρίου, καθησύχαζε τους Έλληνες ότι οι Τούρκοι δεν θα αντιδράσουν, ταυτόχρονα όμως, ενθάρρυνε τους Τούρκους για την εισβολή στην Κύπρο!
Σύμφωνα με έγγραφα του Φόρεϊν Όφις, ο Βρετανός πρωθυπουργός Χ. Ουίλσον είχε δώσει το πράσινο φως στους Τούρκους να εισβάλουν στην Κύπρο και δεσμεύτηκε να παρεμποδίσει την Ελλάδα στην περίπτωση που θα έσπευδε να βοηθήσει, με στρατιωτικά μέσα, την Κύπρο.

Σαράντα τέσσερα χρόνια μετά (1974-2018), υπάρχει ακόμη ένα ανεξόφλητο ιστορικό και ηθικό χρέος. Στην Κύπρο, το Καλοκαίρι του 1974 έχασαν τη ζωή τους εκατοντάδες Έλληνες αξιωματικοί, υπαξιωματικοί και Στρατιώτες. Όμως ακόμη δεν έχουμε μάθει, ποιοι από αυτούς σκοτώθηκαν στο Πραξικόπημα και πόσοι στην τουρκική εισβολή. Είναι μια εθνική «πληγή» που θα πρέπει επιτέλους να κλείσει, με την αποκάλυψη της Αλήθειας.

Επίσης, ως πρώτο βήμα για την εξεύρεση λύσης του προβλήματος, πριν παγιωθεί η κατάσταση όπως είναι, πρέπει να γίνουν προσπάθειες απ’ όλες τις πλευρές να φύγουν τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής από το νησί.

Υ.Γ. Γνωρίζουμε ότι το ιστορικό “Κύπρος -74” δεν μπορεί να γραφτεί με λόγια μιας σελίδας, αλλά αυτό το άρθρο έχει σκοπό να φέρουμε στη μνήμη μας την εθνική αυτή τραγωδία (Δεν Ξεχνώ) και τους αδελφούς μας Ελληνοκυπρίους και Ελλαδίτες που έχασαν τη ζωή τους για την ελευθερία της πατρίδας!

Σακκάς Ιωάννης
Πολιτευτής Β3΄ εκλογική περιφέρεια Νοτίου Τομέα Αθηνών.
Με το κόμμα Ελληνική Λύση
mail. [email protected]

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares